EU-s szinten Romániában a legalacsonyabb a munkavállalók digitális eszközhasználata

2023. június 30. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió országai közül Romániában, Bulgáriában és Görögországban a legalacsonyabb a számítógépen dolgozók és a digitális kompetenciákkal rendelkező munkavállalók aránya – derül ki az Eurostat adataiból, amelyeket a Profit gazdasági portál idéz.

Konkrétan 2022-ben a 15-74 év közötti, digitális eszközöket munkájukhoz használó munkavállalók aránya ebben a három országban mindössze 12 százalék volt. Ugyanakkor az Európai Unióra vonatkozó átfogó kép azt mutatja, hogy a 15-74 év közötti munkavállalók közel 30%-a (egészen pontosan 28,5%-a) válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy a munkája részben vagy egészben a digitális eszközök (számítógépek, okostelefonok, televíziók stb.) használatához kapcsolódik-e.

Az országok, ahol a munkavállalók digitális eszközhasználata a legmagasabb, Luxemburg (47%), Hollandia és Svédország (egyenként 41%). Összességében úgy tűnik, hogy a nők munkája nagyobb arányban kötődik a digitális eszközök használatához, mint a férfiaké.

Ez a korcsoportonkénti bontásból is kitűnik. A 30 és 44 év közötti dolgozók használják a legtöbb digitális eszközt. Az ebbe a korcsoportba tartozó munkavállalók közül a nők 36%-a, a férfiak 29%-a használt teljesen vagy részben digitális eszközöket a munkája során. A „digitális” munkavállalók és alkalmazottak aránya a 45-59 éves korcsoportban csökken (31% nő és 23% férfi), és tovább csökken a 60-74 éves munkavállalók körében (24% nő és 19% férfi).

Az Eurostat az iskolai végzettséggel való közvetlen kapcsolatra is rávilágít: minél iskolázottabbak a munkások és alkalmazottak, annál nagyobb arányban használnak (részben vagy teljesen) digitális eszközöket a munkájuk során.

Az alacsony és közepes végzettségűek körében több nő, mint férfi használ számítógépet: az alacsony végzettségű nők 10%-a tölti munkaidejének teljes vagy legnagyobb részét digitális eszközök használatával, szemben a férfiak 8%-ával; a közepes végzettségű nők 28%-a van ugyanebben a helyzetben, szemben a férfiak 16%-ával. A tendencia azonban megfordul a felsőfokú végzettségűek körében, ahol a nők 44%-a, míg a férfiak 47%-a használja a számítógépet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!