Neptun Deep földgázmező: az OMV Petrom és a Romgaz döntött a kitermelésről

2023. június 21. – 11:22

Másolás

Vágólapra másolva

Négy milliárd eurót fektet be a Neptun Deep fekete-tengeri földgázmező kitermelésének előkészítésbe az OMV Petrom és a Romgaz, jelentette be szerda reggel a két vállalat az Economedia.ro szerint.

A román tengerparttól 170 kilométernyire lévő, 7500 négyzetkilométernyi területű Neptun Deep térségben az OMV-Petrom adatai szerint 100 milliárd köbméter gáztartalékot rejt az 1700 méteres mélységben lévő kontinentális talapzat. A kitermelés leghamarabb 2027-ben indulhat be. A Neptun Deep mező történetéről itt írtunk részletes cikket.

Az OMV-Petromnak és a Romgaznak 50-50 százalékos részesedése van a projektben. A Neptun Deep részét képező Domino és Pelican Sud földgázmezők kitermelési tervét a két vállalat már jóváhagyta, és továbbítják az Altalajkincsek Országos Ügynökségéhez (ANRM) jóváhagyásra.

A két földgázmező kitermeléséhet szükséges infrastruktúra 10 kutat, 3 tenger alatti termelési rendszert és a hozzájuk kapcsolódó gyűjtővezeték-hálózatot, egy tengeri platformot, a Tuzlába vezető fő gázvezetéket és egy gázmérő állomást foglal magába.

Az OMV Petrom mindeközben keresetet nyújtott be a román állam és a Romgaz ellen a párizsi Nemzetközi Választottbíróságon, írja kormányzati forrásokra hivatkozva a G4Media. Az OMV Petrom panasza az offshore-törvény módosítására irányul, amely a Fekete-tengerből kitermelt gáz feletti rendelkezést szabályozza. Christina Verchere, az OMV Petrom ügyvezető igazgatója még 2022 júliusában azt nyilatkozta, hogy az akkor módosított offshore-törvény hoz ugyan pozitív változásokat, de néhány részlet tisztázása még szükséges.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!