Az új csernavodai reaktorénál nagyobb kapacitású napelemparkot építenek Romániában

2023. május 28. – 07:18

Másolás

Vágólapra másolva

Egy olyan fotovoltaikus park épül Romániában, amelynek villamosenergia-termelő kapacitása nagyobb lesz, mint a csernavodai reaktoré – közölte George-Sergiu Niculescu, a Nemzeti Energiaszabályozó Hatóság elnöke.

„Ez az eddigi legnagyobb, körülbelül 1050 MW-os fotovoltaikus park lesz Romániában, egy nagyon nagy beruházás; nagyobb beépített kapacitást jelent, mint az újonnan épülő csernavodai reaktoré” – mutatott rá az ANRE elnöke, akinek nyilatkozatát a Digi 24 idézi.

Az energiaszabályozó hatóság elnöke azt is világossá tette, hogy a beruházás más befektetéseket is igényel, amelyeket pótolni kellene ahhoz, hogy ne tolódjon el a függőség a világ más részein gyártott berendezések irányába. Szerinte fontos volna, hogy Romániának legyen egy nagy kapacitású fotovoltaikus panelgyára, amely kiszolgálja az itteni piacot. Niculescu a 4. romániai Solar Summit 2023 elnevezésű rendezvényen osztotta meg a hallgatósággal véleményét, amely szerint, ha ezek a feltételek teljesülnek, Románia nagyon fontos termelő lehet, és más piacokat is ki tudna szolgálni, mivel stratégiai helyzete ezt lehetővé teszi.

„Úgy gondolom, hogy Romániában nincs olyan gyár, ahol fotovoltaikus paneleket lehetne gyártani ilyen nagy mennyiségben, és ezt a hiányosságot sürgősen pótolni kellene. Ha ilyen beruházásaink lesznek, akkor nemcsak a hazai piacot tudjuk kiszolgálni, hanem a regionális keresletet is le tudnánk fedni” – tette hozzá az ANRE vezetője.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!