Kivonulhat Romániából az OTP: a pénzintézet bejelentette romániai leánybankjának lehetséges eladását

2023. május 23. – 19:27

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar OTP Bank csoport által ellenőrzött OTP Bank Románia eladásra kerülhet – közölték bankpiaci források az Economediaval.

Az OTP Bank Románia több felvásárlási kísérlettel próbált terjeszkedni. Például 2017-ben megpróbálta felvásárolni a Banca Româneascăt (a Román Bankot), de az üzletet a Nemzeti Bank elutasította. Később, 2020-ban a bank a Garanti BBVA Románia felvásárlásában is érdekelt volt, de az üzletre nem került sor.

Az OTP Bank Romania 2022-ben 19,9 milliárd lejes eszközállománnyal rendelkezett, ami 8%-os növekedést jelent 2021-hez képest, és ezzel a 10. legnagyobb romániai bank lett az pénzeszközök alapján, miután 2021-ben a 9. helyen állt. Az első negyedévben a bank 19,6 milliárd lejes eszközállományról számolt be, ami 6%-os növekedés 2022 márciusához képest, és 15 millió lejes adózás utáni nyereséget jelentett.

A pénzintézet megerősítette az Economedia számára, hogy az OTP Bank Románia eladását fontolgatja, teszteli a piacot, a folyamat várhatóan több hónapig tart, és ha az árverés sikeres lesz, az esetleges adásvételi szerződést körülbelül egy éven belül aláírnák.

„Az elmúlt négy évben az OTP Bank Románia megduplázta méretét, 50%-kal növelte ügyfélkörét, számos kezdeményezést hajtott végre, különösen a digitalizáció területén, és agilis, ügyfélközpontú kultúrát hozott létre. A bank organikus növekedési stratégiájával párhuzamosan az OTP Csoport úgy döntött, hogy az OTP Bank Románia stratégiai lehetőségeinek körét kibővíti a bank esetleges eladásának piaci tesztelésével” – áll az OTP Bank Románia hivatalos közleményében.

„A bank áruba bocsátását azzal indokolják, hogy nincs növekedési potenciál a romániai piacon akvizíciók révén” – írja a Ziarul Financiar, amely szerint az OTP Bank Románia eladása mögött „aktuális geopolitikai kontextus” is húzódik. A lap számításai szerint a pénzintézet 300 és 400 millió euró közötti összeget ér.

Az OTP Bank Románia eladása iránt az Unicredit, a BCR/Erste, a Banca Transilvania, az Alpha Bank, az Eximbank és a Raiffeisen is jelezte, hogy érdeklődik.

A Krónika arról ír, hogy Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP-csoport első negyedévi jelentését ismertető május 10-ei, budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Magyarországon veszteséges lett az OTP Bank, a külföldi leánybankok teljesítményével azonban sikerült csoportszinten javítani az eredményt. „A külföldi leánybankok teljesítménye javult az első negyedévben, egyedül Romániában nem látszik érdemi növekmény” – számolt be az OTP illetékese, hozzátéve, Oroszország és Ukrajna is jövedelmező lett.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!