Románia államadóssága átlépte a 700 milliárd lejes küszöböt, és a GDP 50%-a fölött van

2023. május 15. – 08:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az évek óta folyamatosan növekvő államadósság a Profit.ro által elemzett adatok szerint a GDP-arányos adósság megugrotta az 50 százalékos küszöböt és elérte a 706,5 milliárd lejt, szemben a januári 695 milliárd lejjel (a GDP 49,2%-a) és a decemberi 667,3 milliárd lejjel (a GDP 47,2%-a).

Az adósság/GDP arány nagymértékben függ a nominális GDP alakulásától, a hitelfelvétel ütemétől, de az év során az adósság miatt esedékessé váló törlesztő részletektől is. A Pénzügyminisztérium az év első hónapjaiban sok hitelt vett fel, a cél az volt, hogy a pénzpiacok kedvezőbb időszakaiban az egész évre vonatkozó szükségleteinek minél nagyobb részét fedezze.

A Profit.ro egyébként azt írta, hogy a januári és februári masszív előfinanszírozás valószínűsíti, hogy ismét túllépik az 50%-os adósságküszöböt. A 600 milliárd lejes küszöböt tavaly áprilisban hagyta háta mögött a román kormány. A költségvetési felelősségről szóló törvény előírja, hogy az 50%-os adósságküszöb túllépése megköveteli, hogy a kormány a lehető leghamarabb programot terjesszen elő az adósság GDP-hez viszonyított arányának csökkentésére, és hogy a programnak tartalmaznia kell többek között a közszféra teljes bérkiadását befagyasztó intézkedéseket is.

A hatóságok az 50%-os küszöbérték első átlépésekor jelezték, hogy nem értenek egyet az olyan korlátozó intézkedésekkel, mint a bérek befagyasztása, és inkább a beruházásokban és a fejlesztésekben látják a kiutat.

Az 50% feletti adósságszintet hivatalosan az Eurostatnak is továbbítani kellene, amihez a hatóságoknak kellően hosszú idő áll rendelkezésére, hogy a nominális GDP növekedésével a GDP 50%-a alá csökkentse az adóssághányadot.

Egyébként a kormány 2023 végére azt reméli, hogy kedvezőbb lesz a helyzet: a GDP 46,8%-ának megfelelő adósságszintet becsül.

A kormány négy hónap alatt a felét vette fel annak, amire egész évben szüksége van

A Profit.ro számításai szerint az év első négy hónapjában az állam hitelfelvétele elérte a 84,1 milliárd lejt, miután áprilisban 12 milliárd lejt vonzott be az állam a bankoktól és a nagybefektetőktől a hazai piacon felvett hitelek, a lakosságnak a tőzsdén eladott állampapírok, valamint a bukaresti tőzsdén kibocsátott állampapírok révén. Meg kell jegyezni, hogy a 84,1 milliárd lejes hitelek teljes összegén belül januárban két hitel, összesen 4,7 milliárd lej értékben (3,4 milliárd lej 1 hónapra és 1,3 milliárd lej 3 hónapra) lejárt, és más hitelek felvételével törlesztik a részleteket. A több mint 84 milliárd lejből a legtöbbet, 55,3 milliárd lejt januárban vették fel, többek között külpiaci kiáramlással. Az év egészére 160 milliárd lej hitelfelvételre van szükség – 68,4 milliárd lej a hiány fedezésére, a többi a régi, lejárt adósságok törlesztésére. Az év első hónapjainak nagymértékű hitelfelvétele miatt a kamatköltségek is jelentősen koncentrálódtak az állami kiadásokban ezekben a hónapokban, de az egész évre vonatkozó becslés 27,8 milliárd lej marad, hasonlóan a tavalyihoz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!