Románia államadóssága átlépte a 700 milliárd lejes küszöböt, és a GDP 50%-a fölött van

2023. május 15. – 08:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az évek óta folyamatosan növekvő államadósság a Profit.ro által elemzett adatok szerint a GDP-arányos adósság megugrotta az 50 százalékos küszöböt és elérte a 706,5 milliárd lejt, szemben a januári 695 milliárd lejjel (a GDP 49,2%-a) és a decemberi 667,3 milliárd lejjel (a GDP 47,2%-a).

Az adósság/GDP arány nagymértékben függ a nominális GDP alakulásától, a hitelfelvétel ütemétől, de az év során az adósság miatt esedékessé váló törlesztő részletektől is. A Pénzügyminisztérium az év első hónapjaiban sok hitelt vett fel, a cél az volt, hogy a pénzpiacok kedvezőbb időszakaiban az egész évre vonatkozó szükségleteinek minél nagyobb részét fedezze.

A Profit.ro egyébként azt írta, hogy a januári és februári masszív előfinanszírozás valószínűsíti, hogy ismét túllépik az 50%-os adósságküszöböt. A 600 milliárd lejes küszöböt tavaly áprilisban hagyta háta mögött a román kormány. A költségvetési felelősségről szóló törvény előírja, hogy az 50%-os adósságküszöb túllépése megköveteli, hogy a kormány a lehető leghamarabb programot terjesszen elő az adósság GDP-hez viszonyított arányának csökkentésére, és hogy a programnak tartalmaznia kell többek között a közszféra teljes bérkiadását befagyasztó intézkedéseket is.

A hatóságok az 50%-os küszöbérték első átlépésekor jelezték, hogy nem értenek egyet az olyan korlátozó intézkedésekkel, mint a bérek befagyasztása, és inkább a beruházásokban és a fejlesztésekben látják a kiutat.

Az 50% feletti adósságszintet hivatalosan az Eurostatnak is továbbítani kellene, amihez a hatóságoknak kellően hosszú idő áll rendelkezésére, hogy a nominális GDP növekedésével a GDP 50%-a alá csökkentse az adóssághányadot.

Egyébként a kormány 2023 végére azt reméli, hogy kedvezőbb lesz a helyzet: a GDP 46,8%-ának megfelelő adósságszintet becsül.

A kormány négy hónap alatt a felét vette fel annak, amire egész évben szüksége van

A Profit.ro számításai szerint az év első négy hónapjában az állam hitelfelvétele elérte a 84,1 milliárd lejt, miután áprilisban 12 milliárd lejt vonzott be az állam a bankoktól és a nagybefektetőktől a hazai piacon felvett hitelek, a lakosságnak a tőzsdén eladott állampapírok, valamint a bukaresti tőzsdén kibocsátott állampapírok révén. Meg kell jegyezni, hogy a 84,1 milliárd lejes hitelek teljes összegén belül januárban két hitel, összesen 4,7 milliárd lej értékben (3,4 milliárd lej 1 hónapra és 1,3 milliárd lej 3 hónapra) lejárt, és más hitelek felvételével törlesztik a részleteket. A több mint 84 milliárd lejből a legtöbbet, 55,3 milliárd lejt januárban vették fel, többek között külpiaci kiáramlással. Az év egészére 160 milliárd lej hitelfelvételre van szükség – 68,4 milliárd lej a hiány fedezésére, a többi a régi, lejárt adósságok törlesztésére. Az év első hónapjainak nagymértékű hitelfelvétele miatt a kamatköltségek is jelentősen koncentrálódtak az állami kiadásokban ezekben a hónapokban, de az egész évre vonatkozó becslés 27,8 milliárd lej marad, hasonlóan a tavalyihoz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!