Június 15-én nyitják meg hivatalosan a brassói repülőteret

2023. május 8. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

A brassói repülőtér a Közlekedési Minisztériumban létrehozott különbizottság ellenőrzésén is átesett, és a 2023. június 15-i átadásának már nincs akadálya.

Az elmúlt fél évszázadban Romániában ez az első nulláról megépített repülőtér, amely időre el is készül. Miután a Brassó Megyei Tanács élén álló összes eddigi politikus kudarcot vallott a beruházás megvalósításában (vagy csak választási propagandaként használta a témát), ezért a város és a megye aktuális vezetősége óriási sikerként könyveli el, hogy Brassóban elkezd működni egy modern nemzetközi repülőtér.

Május 5-én a Román Légiközlekedési Hatóság hivatalosan is közzétette a brassói repülőtér dokumentációját, amely 2023. június 15-én lép életbe. Ha eddig még volt is némi izgalom, mostanra bizonyossággá vált a nap, amikor az első repülőgép leszáll a brassói repülőtéren.

A légiközlekedési hatóság által közzétett dokumentum tartalmazza az ICAO-kódot is (a használt rövidítés, amelyet a beszállókártyákra írnak), amely „LRBV” lesz. Alexandru Anghel igazgató a BRV kódot szerette volna, de az már használatban van.

A Brassó-Vidombák repülőtér a dokumentum szerint csak napközben, reggel 7-től este 7-ig fog üzemelni. A dokumentum a díjakat is meghatározza: 3,20 euró/tonna a leszállási díj, 1,80 euró/tonna a világítási díj és 0,10 euró/tonna/óra a parkolási díj. Ezen felül utasonként 3,50 eurós és 0,55 eurós biztonsági díjat kell fizetni.

Június 15-én a Dan Air egy menettérti járatot indít Nürnbergbe, másnap, június 16-án pedig charterjáratokat indulnak Törökországba és Görögországba. A Wizz Air fapados légitársaság szintén bejelentette, hogy több járatot indít Brassóból. Augusztustól Londonba, illetve szeptembertől Dortmundba közlekednek majd a járatok.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!