Június 15-én nyitják meg hivatalosan a brassói repülőteret

2023. május 8. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

A brassói repülőtér a Közlekedési Minisztériumban létrehozott különbizottság ellenőrzésén is átesett, és a 2023. június 15-i átadásának már nincs akadálya.

Az elmúlt fél évszázadban Romániában ez az első nulláról megépített repülőtér, amely időre el is készül. Miután a Brassó Megyei Tanács élén álló összes eddigi politikus kudarcot vallott a beruházás megvalósításában (vagy csak választási propagandaként használta a témát), ezért a város és a megye aktuális vezetősége óriási sikerként könyveli el, hogy Brassóban elkezd működni egy modern nemzetközi repülőtér.

Május 5-én a Román Légiközlekedési Hatóság hivatalosan is közzétette a brassói repülőtér dokumentációját, amely 2023. június 15-én lép életbe. Ha eddig még volt is némi izgalom, mostanra bizonyossággá vált a nap, amikor az első repülőgép leszáll a brassói repülőtéren.

A légiközlekedési hatóság által közzétett dokumentum tartalmazza az ICAO-kódot is (a használt rövidítés, amelyet a beszállókártyákra írnak), amely „LRBV” lesz. Alexandru Anghel igazgató a BRV kódot szerette volna, de az már használatban van.

A Brassó-Vidombák repülőtér a dokumentum szerint csak napközben, reggel 7-től este 7-ig fog üzemelni. A dokumentum a díjakat is meghatározza: 3,20 euró/tonna a leszállási díj, 1,80 euró/tonna a világítási díj és 0,10 euró/tonna/óra a parkolási díj. Ezen felül utasonként 3,50 eurós és 0,55 eurós biztonsági díjat kell fizetni.

Június 15-én a Dan Air egy menettérti járatot indít Nürnbergbe, másnap, június 16-án pedig charterjáratokat indulnak Törökországba és Görögországba. A Wizz Air fapados légitársaság szintén bejelentette, hogy több járatot indít Brassóból. Augusztustól Londonba, illetve szeptembertől Dortmundba közlekednek majd a járatok.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!