Uniós biztos: Elvi megállapodás született az ukrán gabona behozatali tilalmával kapcsolatban

2023. április 29. – 11:00

Másolás

Vágólapra másolva

Elvi megállapodás született az Európai Bizottság illetve Magyarország, Lengyelország, Románia, Bulgária és Szlovákia között az Ukrajna felől érkező agrár-élelmiszeripari termékek behozatali tilalmával összefüggésben, valamint hamarosan újraindulhat az ukrajnai gabonaszállítás – tájékoztatott az MTI Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos bejelentése alapján.

Dombrovskis közölte, a megállapodás megoldást kínál Ukrajna és a szomszédos uniós országok gazdálkodóinak aggályaira egyaránt.

Közölte, hogy visszavonják az intézkedést azok a tagállamok, amelyek ideiglenes import tilalmat vezettek be. A megállapodás négy terméknél: a búzánál, a kukoricánál, a repcénél és a napraforgómagnál tartalmaz uniós védintézkedéseket.

A brüsszeli testület és az érintett tagállamok megegyeztek abban, hogy megvizsgálják, milyen más termékek kerülhetnek védintézkedések hatálya alá – mondta. Az uniós biztos ezek között a napraforgóolajat említette.
Hozzátette még, hogy az Európai Bizottság 100 millió eurós támogatási csomagot biztosít az érintett gazdálkodóknak az öt tagállamban. A felek dolgoznak azon is, hogy biztosított legyen az ukrajnai mezőgazdasági termékek exportja az erre a célra létrehozott szolidaritási útvonalakon – tájékoztatott az uniós biztos.

A múlt évben a piacra bezúduló ukrajnai gabonafélék miatt több EU-s tagállam gabonatermelői kezdtek tiltakozó akciókba, mert az olcsó áru lenyomta a felvásárlási árakat. Lengyelországban odáig jutottak, hogy a mezőgazdasági miniszternek le kellett mondania. A fejlemények ok-okozati összefüggéseiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!