Neptun Deep földgázmező: nagy előrelépés történt, de a legfontosabb döntésre még nyárig várni kell

2023. március 17. – 13:54

Másolás

Vágólapra másolva

A fekete-tengeri földgáz szállításához szükséges vezeték megépítéséről kötött több mint félmilliárd euró értékű megállapodást a jelentős földgáztartalékot rejtő Neptun Deep földgázmező kitermelési jogait birtokló OMV Petrom és Romgaz a romániai gázszállítási rendszer üzemeltetőjével, a Transgazzal. A megállapodást a három energiavállalat vezetői írták alá, mondhatni ünnepélyes körülmények között a román kormány székházában.

A megállapodás szerint – amelyről az MTI is beszámolt – a tengerparti Tuzla és a Bukaresttől 40 kilométernyire lévő Podișor között épül majd meg a gázvezeték. Podișor a romániai földgázhálózat egyik gócpontja, a Bulgária, Románia, Magyarország és Ausztria gázhálózatát összekötni hivatott – részben már megvalósult – BRUA vezeték egyik kompresszor-állomása. A mintegy 300 kilométeres új vezetéken keresztül jut majd a romániai és az európai földgázhálózatba az a gázmennyiség, amelyet a Neptun Deep mélytengeri földgázmezőből szándékszik felszínre hozni a kitermelésre jogosult Romgaz és OMV Petrom.

A vezetéket a Transgaz fogja megépíteni.

A megállapodás megkötésénél jelen lévő Nicolae Ciucă miniszterelnök rámutatott: ez az utolsó előtti lépés a Neptun Deep földgázmező kitermelése érdekében, amelynek megkezdéséhez a kitermelési jogokkal rendelkező Romgaznak és OMV Petromnak döntést kell hoznia a négymilliárd euróra becsült beruházás megkezdéséről. Az OMV csoport ezzel kapcsolatos határozata a kormányfő szerint a nyáron várható. Ciucă jelezte, hogy a kormány részéről megtettek minden előkészületet a Tuzla-Podișor gázvezeték megvalósítása érdekében, de az építkezést csak a koncessziós partnereknek a fekete-tengeri gáz kitermeléséről szóló döntését követően kezdik meg.

A román tengerparttól 170 kilométernyire lévő, 7500 négyzetkilométernyi területű Neptun Deep térségben az OMV-Petrom adatai szerint 100 milliárd köbméter gáztartalékot rejt az 1700 méteres mélységben lévő kontinentális talapzat, de a kitermelés leghamarabb 2027-ben indulhat be, ehhez ugyanis még 4 milliárd eurónyi beruházásra van szükség. A Neptun Deep mező történetéről nemrég itt írtunk részletes cikket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!