Neptun Deep földgázmező: nagy előrelépés történt, de a legfontosabb döntésre még nyárig várni kell

2023. március 17. – 13:54

Másolás

Vágólapra másolva

A fekete-tengeri földgáz szállításához szükséges vezeték megépítéséről kötött több mint félmilliárd euró értékű megállapodást a jelentős földgáztartalékot rejtő Neptun Deep földgázmező kitermelési jogait birtokló OMV Petrom és Romgaz a romániai gázszállítási rendszer üzemeltetőjével, a Transgazzal. A megállapodást a három energiavállalat vezetői írták alá, mondhatni ünnepélyes körülmények között a román kormány székházában.

A megállapodás szerint – amelyről az MTI is beszámolt – a tengerparti Tuzla és a Bukaresttől 40 kilométernyire lévő Podișor között épül majd meg a gázvezeték. Podișor a romániai földgázhálózat egyik gócpontja, a Bulgária, Románia, Magyarország és Ausztria gázhálózatát összekötni hivatott – részben már megvalósult – BRUA vezeték egyik kompresszor-állomása. A mintegy 300 kilométeres új vezetéken keresztül jut majd a romániai és az európai földgázhálózatba az a gázmennyiség, amelyet a Neptun Deep mélytengeri földgázmezőből szándékszik felszínre hozni a kitermelésre jogosult Romgaz és OMV Petrom.

A vezetéket a Transgaz fogja megépíteni.

A megállapodás megkötésénél jelen lévő Nicolae Ciucă miniszterelnök rámutatott: ez az utolsó előtti lépés a Neptun Deep földgázmező kitermelése érdekében, amelynek megkezdéséhez a kitermelési jogokkal rendelkező Romgaznak és OMV Petromnak döntést kell hoznia a négymilliárd euróra becsült beruházás megkezdéséről. Az OMV csoport ezzel kapcsolatos határozata a kormányfő szerint a nyáron várható. Ciucă jelezte, hogy a kormány részéről megtettek minden előkészületet a Tuzla-Podișor gázvezeték megvalósítása érdekében, de az építkezést csak a koncessziós partnereknek a fekete-tengeri gáz kitermeléséről szóló döntését követően kezdik meg.

A román tengerparttól 170 kilométernyire lévő, 7500 négyzetkilométernyi területű Neptun Deep térségben az OMV-Petrom adatai szerint 100 milliárd köbméter gáztartalékot rejt az 1700 méteres mélységben lévő kontinentális talapzat, de a kitermelés leghamarabb 2027-ben indulhat be, ehhez ugyanis még 4 milliárd eurónyi beruházásra van szükség. A Neptun Deep mező történetéről nemrég itt írtunk részletes cikket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!