Ciolacu azt állítja, hogy nem tudott a férfiak és nők nyugdíjkorhatárának kiegyenlítéséről szóló reformról

2023. március 16. – 12:15

Másolás

Vágólapra másolva

A nők és a férfiak nyugdíjkorhatárának kiegyenlítése része az országos helyreállítási tervben (PNRR) leszögezett vállalásoknak – jelentette ki Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke a Digi24-nek adott szerda esti interjúban, amikor arról kérdezték, mi a Szociáldemokrata Párt (PSD) álláspontja a nők és a férfiak nyugdíjkorhatárának kiegyenlítésével kapcsolatban. A pártelnök az Agerpres szerint azt felelte, ez a PNRR-ben vállalt reformok egyike, amelyről neki nem volt tudomása, mert a PNRR-t „titkosították”, és neki a parlamentben kellett kérnie, hogy hozzáférhetővé tegyék a dokumentumot.

A nyugdíjkorhatár témájával kapcsolatban a szociáldemokrata politikus kifejtette, azt a várható élettartammal kell összhangba hozni. „A többi európai államhoz képest nálunk kisebb a várható élettartam, tehát nem alkalmazhatók ugyanazok a szabályok Romániában, mint Franciaországban” – jelentette ki Ciolacu. A PSD elnöke hozzátette, véleménye szerint előbb a várható élettartam növelésére kell koncentrálni, és csak ezt követően lehet a nyugdíjkorhatár emelését fontolgatni.

A nyugdíjkorhatár emelésével kapcsolatos vita azt követően élénkült fel újra, hogy Paul Stănescu, a PSD főtitkára a héten közleményben igyekezett leszögezni, pártja nem támogat ilyen intézkedést. A PSD koalíciós partnere, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) az állásfoglalásra azzal reagált, hogy a szociáldemokraták politikai céllal akarnak aggodalmat kelteni a lakosság körében, hiszen ebben a pillanatban egyetlen olyan tervezet sincs terítéken, amely a nyugdíjkorhatár emelését irányozná elő.

Érvényben lévő jogszabály ugyanakkor ezzel kapcsolatban már van hatályban, még ha nem is drasztikus lépéseket tartalmaz. Ezzel kapcsolatban egy szerdai cikkünkben éppen arról írtunk, hogy a vita különösségét az is adja, hogy a nyugdíjkorhatár a gyakorlatban éppen 2023 január 1-jén emelkedett legutóbb: a nők esetében decemberben még érvényben lévő 61 év 11 hónap után 62 évre emelkedett a nyugdíjkorhatár, a nyugdíjba vonuláshoz szükséges munkaévek száma pedig 31 év 11 hónapról 32 évre ment fel. A növekedés a 2010/263-as számú törvénynek megfelelően történt, amely előírja, hogy a nők esetében fokozatos emelésekkel kell eljutni 2030-ig oda, hogy 63 évre emelkedjen a nyugdíjkorhatár, 2035-re pedig ez a szám 65 évre nőne. A nyugdíjkorhatárral párhuzamosan a nyugdíjazáshoz szükséges munkaévek száma is fokozatosan emelkedne, és 2030-ra elérné a 35 évet.

Az az országos helyreállítási tervben valóban szerepel, hogy hosszú távon kiegyenlítik a férfiak és nők nyugdíjkorhatárát, illetve olyan intézkedést vezetnek be, amelyek opcionálisan lehetővé teszik a nyugdíjas kort elérők esetében, hogy kedvezmények mellett – ha akarnak – aktívak maradjanak a munkaerőpiacon. Ezeknek az intézkedéseknek a részleteit viszont éppen a szociáldemokraták politikusa, Marius Budăi által vezetett munkaügyi tárca felelőssége kidolgozni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!