Ciolacu azt állítja, hogy nem tudott a férfiak és nők nyugdíjkorhatárának kiegyenlítéséről szóló reformról

2023. március 16. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

A nők és a férfiak nyugdíjkorhatárának kiegyenlítése része az országos helyreállítási tervben (PNRR) leszögezett vállalásoknak – jelentette ki Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke a Digi24-nek adott szerda esti interjúban, amikor arról kérdezték, mi a Szociáldemokrata Párt (PSD) álláspontja a nők és a férfiak nyugdíjkorhatárának kiegyenlítésével kapcsolatban. A pártelnök az Agerpres szerint azt felelte, ez a PNRR-ben vállalt reformok egyike, amelyről neki nem volt tudomása, mert a PNRR-t „titkosították”, és neki a parlamentben kellett kérnie, hogy hozzáférhetővé tegyék a dokumentumot.

A nyugdíjkorhatár témájával kapcsolatban a szociáldemokrata politikus kifejtette, azt a várható élettartammal kell összhangba hozni. „A többi európai államhoz képest nálunk kisebb a várható élettartam, tehát nem alkalmazhatók ugyanazok a szabályok Romániában, mint Franciaországban” – jelentette ki Ciolacu. A PSD elnöke hozzátette, véleménye szerint előbb a várható élettartam növelésére kell koncentrálni, és csak ezt követően lehet a nyugdíjkorhatár emelését fontolgatni.

A nyugdíjkorhatár emelésével kapcsolatos vita azt követően élénkült fel újra, hogy Paul Stănescu, a PSD főtitkára a héten közleményben igyekezett leszögezni, pártja nem támogat ilyen intézkedést. A PSD koalíciós partnere, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) az állásfoglalásra azzal reagált, hogy a szociáldemokraták politikai céllal akarnak aggodalmat kelteni a lakosság körében, hiszen ebben a pillanatban egyetlen olyan tervezet sincs terítéken, amely a nyugdíjkorhatár emelését irányozná elő.

Érvényben lévő jogszabály ugyanakkor ezzel kapcsolatban már van hatályban, még ha nem is drasztikus lépéseket tartalmaz. Ezzel kapcsolatban egy szerdai cikkünkben éppen arról írtunk, hogy a vita különösségét az is adja, hogy a nyugdíjkorhatár a gyakorlatban éppen 2023 január 1-jén emelkedett legutóbb: a nők esetében decemberben még érvényben lévő 61 év 11 hónap után 62 évre emelkedett a nyugdíjkorhatár, a nyugdíjba vonuláshoz szükséges munkaévek száma pedig 31 év 11 hónapról 32 évre ment fel. A növekedés a 2010/263-as számú törvénynek megfelelően történt, amely előírja, hogy a nők esetében fokozatos emelésekkel kell eljutni 2030-ig oda, hogy 63 évre emelkedjen a nyugdíjkorhatár, 2035-re pedig ez a szám 65 évre nőne. A nyugdíjkorhatárral párhuzamosan a nyugdíjazáshoz szükséges munkaévek száma is fokozatosan emelkedne, és 2030-ra elérné a 35 évet.

Az az országos helyreállítási tervben valóban szerepel, hogy hosszú távon kiegyenlítik a férfiak és nők nyugdíjkorhatárát, illetve olyan intézkedést vezetnek be, amelyek opcionálisan lehetővé teszik a nyugdíjas kort elérők esetében, hogy kedvezmények mellett – ha akarnak – aktívak maradjanak a munkaerőpiacon. Ezeknek az intézkedéseknek a részleteit viszont éppen a szociáldemokraták politikusa, Marius Budăi által vezetett munkaügyi tárca felelőssége kidolgozni.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!