Kolozsvári metró: óvást nyújtott be a vesztes vállalat, legalább egy hónapot csúszhat a szerződés aláírása

2023. március 13. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári metró építésére kiírt közbeszerzés vesztese, a török Dogus által vezetett cégcsoportosulás a március 10-i határidő lejárta előtt megtámadta a beruházás megtervezésére és kivitelezésére kiírt tender végeredményét.

A kolozsvári önkormányzat február 28-án jelentette be, hogy a török Gülemark, a francia Alstom és a román Arcada vállalatcsoportosulás 9,059 milliárd lejes pénzügyi ajánlattal nyerte el a tervezést és kivitelezést, amiből körülbelül 8,666 milliárd lejt emészthetnek fel a konkrét építkezési munkálatok.

A jogszabályok szerint azonban az előzetes eredmény kihirdetésétől számított 10 napon belül a közbeszerzési eljárásban szintén részt vevő vállalatnak joga volt megtámadni a végeredményt.

A török Dogus a kolozsvári önkormányzat bejelentése szerint március 10-én, a határidő lejárta előtt óvást nyújtott be.

Érdekes körülménye az ügynek, hogy a kolozsvári önkormányzat képviselői azt nyilatkozták a Monitorul Cluj-nak, az óvást benyújtó Dogus esetében még a pénzügyi ajánlattételig sem jutottak el, mert a török vállalat által vezetett cégcsoportosulás iratcsomója alapján a közbeszerzési eljárás pályázatainak értékelésére felkért szakértők úgy határoztak, a Dogus nem felel meg a közbeszerzés műszaki feltételeinek.

Az önkormányzat azt is hangsúlyozta, hogy az értékelésre 18 olyan romániai és nemzetközi szakértőt kértek fel, akiknek van tapasztalatuk az ilyen kifejezetten komplex infrastrukturális beruházásokkal kapcsolatban, emellett azt is megjegyzik, hogy az eljárás során folyamatosan egyeztettek a közbeszerzéseket felügyelő állami hatósággal (CNSC).

A jogszabályok szerint miután a CNSC megkapja a szükséges dokumentumokat, a hatóságnak 20 napos határidőn belül kell döntést hoznia az óvásról, ezt a határidőt viszont akár 10 nappal is meghosszabíthatják. A mostani fejlemény tehát azt jelenti, hogy a nyertes céggel a szerződés aláírása jó esetben egy hónapot csúszhat.

A 21 kilométer hosszúra tervezett metróvonalat két szakaszban építenék meg. Az első ütemben 9,16 kilométer készülne el, amely 9 állomást és a végállomást is magába foglalná (a tervekben a Sfânta Maria és Europa Unită elnevezésű megállók közötti szakaszok). A második szakaszban a megmaradt 11,87 kilométer metróvonal és 10 metrómegálló épülne meg.

A Kolozsvárra tervezett úgynevezett könnyű metró útvonala Szászfenes egyik új lakónegyedéből indul, első három állomása a község lakónegyedeit szolgálja ki. A 4-es és 5-ös metrómegállók Kolozsvár határában lévő, multifunkcionális övezetet szolgálnak ki többek között a leendő regionális sürgősségi kórház, illetve a Vivo pláza környékére épülve. A 6-os, 7-es és 8-as metróállomások Kolozsvár legsűrűbben lakott városnegyedében, a Monostor negyedben építik meg, majd a metróvonal a városközpont alatt is áthaladva a Mărăști piac környékén is megállókat kap. A Mărăști piac után a metróvonal két ágra szakad, az egyik ág a Munka sugárút (Bulevardul Muncii) irányába indul, hogy összeköttetést biztosítson a vasúttal és a város ipari övezetével, míg a másik ága a Györgyfalvi és Szopori negyed irányába halad, ahol egyébként a metróhálózat földfelszín feletti végállomását is megépítik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!