Enyhén, de ismét emelkedett az infláció

2023. március 13. – 12:17

Másolás

Vágólapra másolva

Két hónapnyi lassulás után februári adatok szerint ismét enyhén emelkedett az inflációs ráta, amely éves szinten elérte a 15,5%-ot – jelentette be az Országos Statisztikai Intézet (INSE).

A januárhoz képest képest 0,98%-kal nőttek a fogyasztói árak februárban, tavaly decemberhez képest pedig 1,3%-kal.

Legnagyobb mértékben az élelmiszerárak nőttek az utóbbi egy évben, átlagosan 22,35%-kal, míg a nem élelmiszer jellegű termékek 12,73%-kal, a szolgáltatások pedig 10,38%-kal drágultak.

A friss adatok szerint legnagyobb mértékben a cukor drágult, 63,56%-kal. A vaj 45%-kal került többe, mint tavaly februárban, a burgonya és tojás 35%-kal, a tej 32%-kal, az étolaj pedig 30%-kal drágult egy év alatt.

A februári inflációs adat 0,4%-pontos emelkedést jelent a januárban regisztrált 15,1%-hoz képest. Az éves infláció tavaly novemberben 16,8%-on tetőzött Romániában, az azt követő két hónapban lassulni kezdett.

A fogyasztói árindex immár több mint fél éve (tavaly június óta) meghaladja a 15%-ot, és most már az éves átlagos infláció is megközelítette ezt a szintet: az elmúlt 12 hónapban 14,9%-os volt az átlagos infláció Romániában.

A Román Nemzeti Bank (BNR) előrejelzése szerint az infláció az elkövetkező hónapokban is magas marad, csak a harmadik negyedévben csökken egyszámjegyűre. Az idei inflációs kilátásokról korábban Bálint Csabával, a jegybank igazgatótanácsának tagjával készítettünk interjút, amit itt tudtok elolvasni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!