Enyhén, de ismét emelkedett az infláció

2023. március 13. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

Két hónapnyi lassulás után februári adatok szerint ismét enyhén emelkedett az inflációs ráta, amely éves szinten elérte a 15,5%-ot – jelentette be az Országos Statisztikai Intézet (INSE).

A januárhoz képest képest 0,98%-kal nőttek a fogyasztói árak februárban, tavaly decemberhez képest pedig 1,3%-kal.

Legnagyobb mértékben az élelmiszerárak nőttek az utóbbi egy évben, átlagosan 22,35%-kal, míg a nem élelmiszer jellegű termékek 12,73%-kal, a szolgáltatások pedig 10,38%-kal drágultak.

A friss adatok szerint legnagyobb mértékben a cukor drágult, 63,56%-kal. A vaj 45%-kal került többe, mint tavaly februárban, a burgonya és tojás 35%-kal, a tej 32%-kal, az étolaj pedig 30%-kal drágult egy év alatt.

A februári inflációs adat 0,4%-pontos emelkedést jelent a januárban regisztrált 15,1%-hoz képest. Az éves infláció tavaly novemberben 16,8%-on tetőzött Romániában, az azt követő két hónapban lassulni kezdett.

A fogyasztói árindex immár több mint fél éve (tavaly június óta) meghaladja a 15%-ot, és most már az éves átlagos infláció is megközelítette ezt a szintet: az elmúlt 12 hónapban 14,9%-os volt az átlagos infláció Romániában.

A Román Nemzeti Bank (BNR) előrejelzése szerint az infláció az elkövetkező hónapokban is magas marad, csak a harmadik negyedévben csökken egyszámjegyűre. Az idei inflációs kilátásokról korábban Bálint Csabával, a jegybank igazgatótanácsának tagjával készítettünk interjút, amit itt tudtok elolvasni.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!