Diszkriminatív az önkiszolgáló kasszák bevezetése a fogyasztóvédelmi hatóság elnöke szerint

2023. március 13. – 17:32

Másolás

Vágólapra másolva

Diszkriminatívnak nevezte a fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC) elnöke az önkiszolgáló pénztárgépek bevezetését a szupermarketekben, mivel szerinte ez az intézkedés nincs tekintettel azokra, akik nem rendelkeznek az önkiszolgáló kasszák kezeléséhez szükséges készségekkel – írja az Agerpres.

Horia Constantinescu a fogyasztóvédelem közelgő világnapja alkalmából szervezett konferencián kifejtette: az önkiszolgáló pénztárgépek üzembe helyezésekor az üzleteknek figyelembe kellett volna venni azoknak a – főleg idősebb – vásárlóknak az érdekeit, akik nem tudják egyedül kezelni ezeket az eszközöket, így hátrányos megkülönböztetés éri őket.

„Úgy gondolom, hogy az automatizálásról szóló döntésnek figyelembe kellett volna vennie az idős vásárlók jelentét is, akik nem feltétlen ismerik a termékek beszkennelésének és bevezetésének minden módját. Ebben a pillanatban úgy vélem, hogy ez egy diszkriminatív megközelítés, az önkiszolgáló pénztárgépeket telepítő gazdasági szereplők egy része ugyanakkor a velük folytatott megbeszéléseink során arról biztosítottak, hogy az alkalmazottak segítséget fognak nyújtani a vásárlóknak, amit ellenőrizni is fogunk. Úgy gondolom, hogy elengedhetetlen a pénztáros személyzet megtartása annak érdekében, hogy a vásárlók szintjén felmerülő mennyiséggel, minőséggel vagy bármilyen más információval kapcsolatos kérdésre válaszolni tudjanak” – mondta Constantinesu.

A fogyasztóvédelmi hatóság elnöke arra reagált, hogy a közösségi médiában az elmúlt napokban több olyan felhívás is terjedni kezdett, amelyek az ilyen kasszákat használó üzletek bojkottjára szólítottak fel. Legutóbb a francia tulajdonban lévő Auchan jelentette be, hogy a munkaerőhiányra hivatkozva önkiszolgáló kasszákra cserélik a hagyományos pénztárakat is, a pénztárosok pedig hamarosan tanácsadóként segítik azokat a vásárlókat, akiknek nehézséget okoz az új eszközök használata.

Sajtóinformációk szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) közben azon gondolkodik, hogy megadóztassák az önkiszolgáló kasszákat használó üzletláncokat. Az egyik lehetséges intézkedés az lehet, hogy minden önkiszolgáló kassza esetén adót vetnének ki az áruházakra, amelynek összege megfelelne a mindenkori minimálbér szintjének. Felmerült emellett annak a lehetősége is, hogy kedvezményt kapjanak a termékek végső árából azok a vásárlók, akik saját maguk olvastatják be a termékek vonalkódját. Harmadik lehetőségként pedig azt is megvizsgálják, hogy szabályoznák, hány embert kell alkalmazni bizonyos számú önkiszolgáló kassza esetén

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!