A szociáldemokraták megadóztatnák az önkiszolgáló kasszákat használó üzletláncokat

2023. március 6. – 16:17

Másolás

Vágólapra másolva

A szociáldemokrata párt egy olyan törvényen dolgozik, amely valamilyen formában büntetné az önkiszolgáló kasszákat használó hiper- és szupermarket láncokat – számol be a Digi24 politikai forrásokra hivatkozva. Az indok az lehet, hogy azok az üzletláncok, amelyek önkiszolgáló kasszákat használnak, alacsonyabb számú emberi munkaerőt vesznek igénybe, a szociáldemokrata politikusoknak emellett állítólag az sem tetszik, hogy a vásárlókra bízzák azokat a feladatokat, amelyek eddig az üzletláncok alkalmazottaira hárultak.

A párt jó eséllyel annak hatására dönthetett egy ezzel kapcsolatos törvény kidolgozása mellett, hogy a közösségi médiában az elmúlt napokban több olyan felhívás is terjedni kezdett, amelyek az ilyen kasszákat használó üzletek bojkottjára szólítottak fel.

Legutóbb egyébként a francia tulajdonban lévő Auchan jelentette be, hogy a munkaerőhiányra hivatkozva önkiszolgáló kasszákra cserélik a hagyományos pénztárakat is, a pénztárosok pedig hamarosan tanácsadóként segítik azokat a vásárlókat, akiknek nehézséget okoz az új eszközök használata.

A Digi24 szerint a szociáldemokraták több lehetőségen is gondolkodnak. A hírtelevízió forrásai szerint az egyik lehetséges intézkedés az lehet, hogy minden önkiszolgáló kassza esetén adót vetnének ki az áruházakra, amelynek összege megfelelne a mindenkori minimálbér szintjének. Felmerült emellett annak a lehetősége is, hogy kedvezményt kapjanak a termékek végső árából azok a vásárlók, akik saját maguk olvastatják be a termékek vonalkódját. Harmadik lehetőségként pedig azt is megvizsgálják, hogy szabályoznák, hány embert kell alkalmazni bizonyos számú önkiszolgáló kassza esetén.

Az Auchan néhány héttel ezelőtti bejelentésére egyébként a 600 ezres követőtáborral rendelkező influenszer, Marian Godină is reagált. „Nem vagyok pénztáros, de az Auchan szeretne azzá tenni. Nem tudom mi lett a pénztáraknál dolgozó hölgyekkel, nem tudom, hogy elbocsátották-e őket, de az biztos, hogy ezzel a megoldással pénzt takarít meg az üzlet. Olyan megtakarítás ez, ami jó eséllyel profitot jelent, legalábbis én így látom. Kirúgjuk a pénztárost, és az ügyfeleket tesszük pénztárossá, ingyen. Nem akarok senkinek ingyen a pénztárosa lenni, sem az Auchannek, sem magamnak” – írta Godină, akiről egy nemrég készült Transtelex-interjúban azt írtuk, hogy Facebookon jópofizó zsaruból hét év alatt előbb az ország legnépszerűbb rendőre, majd az egyik legbefolyásosabb személyisége lett.

A közösségi médiában terjedő bojkott-felhívásra az Auchan is kénytelen volt reagálni. Az üzletlánc szerint minden pénztárosuk továbbra is alkalmazásban van, és segítséget nyújtanak a termékek beolvasásában az ügyfeleknek. „Az új rendszer bevezetésével a pénztáros munkakör a rutin műszaki tevékenységből kapcsolattartási-, kísérő és ügyféltanácsadási munkakörré alakul át” – írta közleményben az Auchan.

A közhangulatot George Simion AUR-elnök is igyekezett meglovagolni. A szélsőséges politikus az olyan üzletek bojkottjára szólított fel, ahol önkiszolgáló kasszákat telepítenek az alkalmazottak pótlására. „Vásároljunk románoktól és olyan üzletekből, amelyek munkát kínálnak a románoknak. Legyünk szolidárisak testvéreinkkel, akik szenvedni fognak az ilyen disztópikus stratégiák miatt” – írta Simion a Facebookon, hozzátéve, hogy a bojkottal a külföldi cégtulajdonosoknak is üzenetet küldenek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!