A szociáldemokraták megadóztatnák az önkiszolgáló kasszákat használó üzletláncokat

2023. március 6. – 16:17

Másolás

Vágólapra másolva

A szociáldemokrata párt egy olyan törvényen dolgozik, amely valamilyen formában büntetné az önkiszolgáló kasszákat használó hiper- és szupermarket láncokat – számol be a Digi24 politikai forrásokra hivatkozva. Az indok az lehet, hogy azok az üzletláncok, amelyek önkiszolgáló kasszákat használnak, alacsonyabb számú emberi munkaerőt vesznek igénybe, a szociáldemokrata politikusoknak emellett állítólag az sem tetszik, hogy a vásárlókra bízzák azokat a feladatokat, amelyek eddig az üzletláncok alkalmazottaira hárultak.

A párt jó eséllyel annak hatására dönthetett egy ezzel kapcsolatos törvény kidolgozása mellett, hogy a közösségi médiában az elmúlt napokban több olyan felhívás is terjedni kezdett, amelyek az ilyen kasszákat használó üzletek bojkottjára szólítottak fel.

Legutóbb egyébként a francia tulajdonban lévő Auchan jelentette be, hogy a munkaerőhiányra hivatkozva önkiszolgáló kasszákra cserélik a hagyományos pénztárakat is, a pénztárosok pedig hamarosan tanácsadóként segítik azokat a vásárlókat, akiknek nehézséget okoz az új eszközök használata.

A Digi24 szerint a szociáldemokraták több lehetőségen is gondolkodnak. A hírtelevízió forrásai szerint az egyik lehetséges intézkedés az lehet, hogy minden önkiszolgáló kassza esetén adót vetnének ki az áruházakra, amelynek összege megfelelne a mindenkori minimálbér szintjének. Felmerült emellett annak a lehetősége is, hogy kedvezményt kapjanak a termékek végső árából azok a vásárlók, akik saját maguk olvastatják be a termékek vonalkódját. Harmadik lehetőségként pedig azt is megvizsgálják, hogy szabályoznák, hány embert kell alkalmazni bizonyos számú önkiszolgáló kassza esetén.

Az Auchan néhány héttel ezelőtti bejelentésére egyébként a 600 ezres követőtáborral rendelkező influenszer, Marian Godină is reagált. „Nem vagyok pénztáros, de az Auchan szeretne azzá tenni. Nem tudom mi lett a pénztáraknál dolgozó hölgyekkel, nem tudom, hogy elbocsátották-e őket, de az biztos, hogy ezzel a megoldással pénzt takarít meg az üzlet. Olyan megtakarítás ez, ami jó eséllyel profitot jelent, legalábbis én így látom. Kirúgjuk a pénztárost, és az ügyfeleket tesszük pénztárossá, ingyen. Nem akarok senkinek ingyen a pénztárosa lenni, sem az Auchannek, sem magamnak” – írta Godină, akiről egy nemrég készült Transtelex-interjúban azt írtuk, hogy Facebookon jópofizó zsaruból hét év alatt előbb az ország legnépszerűbb rendőre, majd az egyik legbefolyásosabb személyisége lett.

A közösségi médiában terjedő bojkott-felhívásra az Auchan is kénytelen volt reagálni. Az üzletlánc szerint minden pénztárosuk továbbra is alkalmazásban van, és segítséget nyújtanak a termékek beolvasásában az ügyfeleknek. „Az új rendszer bevezetésével a pénztáros munkakör a rutin műszaki tevékenységből kapcsolattartási-, kísérő és ügyféltanácsadási munkakörré alakul át” – írta közleményben az Auchan.

A közhangulatot George Simion AUR-elnök is igyekezett meglovagolni. A szélsőséges politikus az olyan üzletek bojkottjára szólított fel, ahol önkiszolgáló kasszákat telepítenek az alkalmazottak pótlására. „Vásároljunk románoktól és olyan üzletekből, amelyek munkát kínálnak a románoknak. Legyünk szolidárisak testvéreinkkel, akik szenvedni fognak az ilyen disztópikus stratégiák miatt” – írta Simion a Facebookon, hozzátéve, hogy a bojkottal a külföldi cégtulajdonosoknak is üzenetet küldenek.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!