Tovább dagad a temesvári Ikea-balhé, ezúttal egy óriás-hirdetés ütötte ki a biztosítékot

2023. március 7. – 13:36

Tovább dagad a temesvári Ikea-balhé, ezúttal egy óriás-hirdetés ütötte ki a biztosítékot
A Temes megyei iparkamara épülete a temesvári Győzelem-téren – Fotó: Laurențiu Ștefănescu

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább dagad a temesvári Ikea-balhé: miután a svéd tulajdonú vállalat a közösségi médiában vehemens kritikákat kapott amiatt, hogy alacsony fizetést ajánl az állásinterjúkon résztvevő munkakeresőknek, a temesváriak egy részénél most az ütötte ki a biztosítékot, hogy a cég a város központjában található megyei kereskedelmi és iparkamara épületén hatalmas banneren hirdeti, hogy munkaerőt keres.

Ahogy arról február végén beszámoltunk, ugyan az építkezés már befejeződött, a helyi média szerint akár az idei év nyaráig is elhalaszthatják az Ikea lakberendezési áruház temesvári üzletének megnyitását. A gond a helyi lapok szerint az lehet, hogy a svéd vállalat nem talált még elegendő számú alkalmazottat az egység működtetéséhez, a közösségi médiában terjedő vélemények szerint az érdeklődés hiányát az okozhatja, hogy a vállalat alacsony fizetést ígért, különösen a nem szakképzett, raktári munkára alkalmazandó jelentkezőknek.

A Ziua de Vest szerint olaj volt a tűzre, hogy az Ikea miután helyi tömegközlekedési eszközökön is megjelentette az álláshirdetést, úgy döntött, hogy még agresszívebb kampányba kezd, és a Győzelem téren (vagy régebbi nevén az Opera téren), a kereskedelmi és iparkamara épületére hatalmas hirdetést függeszt ki arról, hogy munkaerőt keres. A szintén inkább a közösségi médiába korlátozódó elégedetlenkedések szerint a jókora hirdetés egyéltalán nem illeszkedik a város történelmi központjába, és éppen akkor került kihelyezésre, amikor Temesvár az Európa Kultúrális Fővárosa címet viseli.

A Ziua de Vest megjegyzi, hogy az elégedetlenkedők többsége Dominic Fritz polgármestert is felelőssé teszi a kialakult helyzetért. A lap szerint ugyanis Temesváron már Fritz polgármestersége alatt, 2021-ben lett elfogadva egy utcai hirdetéseket szabályozó rendelet, amely többek között jelentősen korlátozza a hirdetések kihelyezését a történelmi városrészekben. Kérdéses viszont, hogy a szabályzat mellett hogyan vált lehetővé az Ikea óriás-hirdetésének kifüggesztése.

Az Ikea temesvári áruházának építése 2021 szeptemberében kezdődött, és 12 hónapos kivitelezéssel terveztek. Ugyan hivatalos nyitási dátumot a vállalat nem közölt, de a helyi média korábban 2022 karácsonyáról, majd idén február végéről írt, mint az indulás lehetséges időpontja. A temesvári 27 ezer négyzetméteres üzletben több váltásban 250 személy fog dolgozni a tervek szerint. Ez lesz az Ikea harmadik romániai üzlete, és az első, amelyet nem a fővárosban nyitnak.

A Ziarul Timișoara korábban azt írta, hogy a vállalat 2000 lejes nettó fizetést kínált a nem szakképzett jelentkezőknek, amit napi 20 lej értékű élelmiszer-utalványokkal, valamint havi 150 lej szállításra vonatkozó juttatással egészítene ki. A lap egyszerű számolgatás után megjegyzi, hogy a nettó 2570 lej körüli havi fizetés nem túl vonzó, ha figyelembe vesszük, hogy idéntől 1898 lejre emelkedett a nettó minimálbér szintje, míg a nettó átlagbér a 4 ezer lejt is meghaladja Romániában.

A helyzetre az Ikea is reagált, közleményben arra hívták fel a figyelmet, hogy az alkalmazottak fizetését egy részletes tanulmány alapján határozzák meg, amely elkészítése során figyelembe veszik a helyi munkaerőpiaci körülményeket is. „Kollégáink nettó fizetése havi 3000 lejtől kezdődik, beleértve az étkezési utalványokat és a havi közlekedési elszámolást is. Munkatársaink a műszaktól függően hétvégi és éjszakai juttatást is napnak, ami 10-35% között töbletjövedelmet jelenthet számukra” – válaszolta közleményben a lakberendezési áruház.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!