Megtakarított pénzüket, ha volna, bankban tartanák, de kölcsönkérni inkább a barátokhoz fordulnának a romániai polgárok

2023. február 21. – 15:41

Másolás

Vágólapra másolva

A romániaiak közel fele (47 százaléka) a rokonaitól vagy a barátaitól kérne kölcsön, ha pénzre lenne szüksége, és csak a 29 százalékuk folyamodna banki hitelhez – derül ki a Reveal Marketing Research felmérésének kedden közzétett adataiból, amelyeket az Agerpres idéz.

Ezek szerint a válaszadók 60 százaléka bízik az okostelefonos banki alkalmazásokban és 59 százalékuk az online banki ügyintézésben. Ugyanakkor 56 százalékuk bízik abban, hogy bankok biztonságban tartják a pénzüket; a bankokban bízó személyek aránya a Z-generáció (18 és 24 közöttiek) és az 55 év felettiek körében nagyobb, 65, illetve 63 százalék.

A mobilos fizetési rendszerek közül a Google Pay alkalmazásban a romániaiak 46 százaléka, az Apple Walletben a 41 százaléka bízik. A Z-generáció tagjai viszont jobban bíznak a Apple Walletben (52 százalék), mint a Google Payben (34).

Ha a pénzük biztonságáról van szó, a romániaiak a webáruházakkal szemben a legbizalmatlanabbak: mindössze 31 százalékuk bízik a nemzetközi és 38 százalékuk a hazai online boltokban.

A felmérésből kiderül az is, hogy a romániaiak közel fele (47 százaléka) a rokonaitól vagy a barátaitól vagy rokonaitól kérne kölcsön, ha pénzre lenne szüksége. Ez az arány nagyobb a Z-generáció (64 százalék) és a vidékiek (53) körében.

A romániaiak 29 százaléka a banki hiteleket preferálná, míg 11 százalékuk a hitelkártyát használná, ha pénzszűkében lenne, mindössze 3 százalékuk fordulna nem banki hitelintézetekhez (például zálogházhoz).

Ami a megtakarításokat illeti: a romániaiak közel negyede (21 százaléka) állítja, hogy nem tud pénzt félretenni, szemben a 2022. áprilisi 29 százalékkal. Ugyanakkor a válaszadók 58 százaléka bankban tartaná a megtakarított pénzét.

A Reveal Marketing Research online felmérése idén február 15-17. között készült 1.008 fős mintán, a hibaküszöbe 3,1 százalék.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!