Megtakarított pénzüket, ha volna, bankban tartanák, de kölcsönkérni inkább a barátokhoz fordulnának a romániai polgárok

2023. február 21. – 15:41

Másolás

Vágólapra másolva

A romániaiak közel fele (47 százaléka) a rokonaitól vagy a barátaitól kérne kölcsön, ha pénzre lenne szüksége, és csak a 29 százalékuk folyamodna banki hitelhez – derül ki a Reveal Marketing Research felmérésének kedden közzétett adataiból, amelyeket az Agerpres idéz.

Ezek szerint a válaszadók 60 százaléka bízik az okostelefonos banki alkalmazásokban és 59 százalékuk az online banki ügyintézésben. Ugyanakkor 56 százalékuk bízik abban, hogy bankok biztonságban tartják a pénzüket; a bankokban bízó személyek aránya a Z-generáció (18 és 24 közöttiek) és az 55 év felettiek körében nagyobb, 65, illetve 63 százalék.

A mobilos fizetési rendszerek közül a Google Pay alkalmazásban a romániaiak 46 százaléka, az Apple Walletben a 41 százaléka bízik. A Z-generáció tagjai viszont jobban bíznak a Apple Walletben (52 százalék), mint a Google Payben (34).

Ha a pénzük biztonságáról van szó, a romániaiak a webáruházakkal szemben a legbizalmatlanabbak: mindössze 31 százalékuk bízik a nemzetközi és 38 százalékuk a hazai online boltokban.

A felmérésből kiderül az is, hogy a romániaiak közel fele (47 százaléka) a rokonaitól vagy a barátaitól vagy rokonaitól kérne kölcsön, ha pénzre lenne szüksége. Ez az arány nagyobb a Z-generáció (64 százalék) és a vidékiek (53) körében.

A romániaiak 29 százaléka a banki hiteleket preferálná, míg 11 százalékuk a hitelkártyát használná, ha pénzszűkében lenne, mindössze 3 százalékuk fordulna nem banki hitelintézetekhez (például zálogházhoz).

Ami a megtakarításokat illeti: a romániaiak közel negyede (21 százaléka) állítja, hogy nem tud pénzt félretenni, szemben a 2022. áprilisi 29 százalékkal. Ugyanakkor a válaszadók 58 százaléka bankban tartaná a megtakarított pénzét.

A Reveal Marketing Research online felmérése idén február 15-17. között készült 1.008 fős mintán, a hibaküszöbe 3,1 százalék.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!