Jó jel is lehet, hogy a jegybank nem változtatott az alapkamaton

2023. február 9. – 17:02

Másolás

Vágólapra másolva

Marad 7 százalék az alapkamat – döntött csütörtökön a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa. Arról is döntés született, hogy a lombardhitel kamata sem változik, marad 8 százalék.

A jegybank igazgatótanácsa legutóbbi, január eleji ülésén még 25 bázispontos emelés mellett döntött, korábban, november elején pedig még 50 bázispontos volt az irányadó kamatráta növelése. Ehhez képest az alapkamat szinten tartásáról szóló döntés alapján arra lehet következtetni, hogy a jegybanknál optimisták az infláció további alakulását illetően. A döntés a hiteleseknek pozitív hír, mert gátat szabhat az elmúlt hónapokban tapasztalt komoly hitelköltség-emelkedésnek.

A döntéssel kapcsolatban közzétett magyarázatában a jegybank arra emlékeztet, hogy a decemberi inflációs adat 16,37 százalékra mérséklődött a novemberi 16,76 százalék után.

Az inflációval és a román gazdasággal kapcsolatos kilátásokról nemrég Bálint Csabával, a jegybank igazgatótanácsának tagjával beszélgettünk, azt a cikket itt tudjátok elolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!