Tavaly ötször többen választották Romániában a digitális fizetést az utalványkártyákkal, mint 2020-ban

2023. január 30. – 18:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az utalványkártyákkal végrehajtott elektronikus tranzakciók száma 2022-ben 514 százalékkal nőtt 2020-hoz képest.

Az Utalvány-kibocsátók Szakmai Szövetségének (APET) hétfői közleménye szerint, amelyet az Agerpres ismertetett, a növekedés az elektronikus fizetések világjárvány idején bekövetkezett felgyorsulásának és a digitális fizetési módok térhódításának köszönhető.

Az APET adatai szerint a tavaly regisztrált utalványkártyás kifizetések több mint 36 százalékát kizárólag a kártya virtuális formájával – telefonos vagy okosórás érintés nélküli fizetésekkel – hajtották végre.

Az érintés nélküli fizetés irányába mutató tendenciát a Mastercard 2022-es Digitális Fizetési Indexe is megerősíti. E szerint 2021-ben a felmérésben részt vevő 10 válaszadóból 5 választotta a digitális fizetést, a módszer kényelme, biztonsága, az újításokra való nyitottság miatt is.

A digitális fizetést az is ösztönözte, hogy 2022-től az összes utalványt kizárólag elektronikus formában bocsátják ki, és mára már a romániai fogyasztók többféle digitális pénztárca, például az Apple Pay vagy a Google Pay közül választhatnak. A Mastercard 2022-es Digitális Fizetési Indexének adatai szerint 2021-ben az érintésmentes technológia elterjedtsége elérte a 99 százalékot, az érintésmentes kártyák elterjedtsége pedig a 90 százalékot. Az utalványkártyák 100 százalékban érintésmentes kártyák.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!