Az adóhatósághoz fordulhatnak a vendéglátóipari dolgozók, ha a munkáltatójuktól nem kapják meg a borravalót

2023. január 12. – 16:32

Másolás

Vágólapra másolva

A vendéglátóipari alkalmazottak bepanaszolhatják az Országos Adóhatóságnál (ANAF) vagy az ágazati munkáltatói szövetségeknél a munkaadójukat, ha nem kapják meg tőlük a borravaló adózott összegét – közölte egy csütörtöki sajtótájékoztatón a Romániai Szállodaipari Szövetség elnöke. Călin Ile a borravaló megadóztatásáról szóló, január elsejétől hatályba lépett új törvény kapcsán beszélt erről. Felhívta a figyelmet arra, hogy a borravaló visszatartása törvénytelen, és ha megtörténik, jelezni kell a hatóságoknak. Tájékoztatása szerint az alkalmazottak elsősorban az ANAF-hoz fordulhatnak panasszal, de ha valamilyen okból félnek ezt megtenni, akkor a munkáltatói szövetségektől is segítséget kérhetnek.

„Nem engedhetjük meg, hogy ezt a törvényt aláássák bizonyos munkáltatók, akik nem tartják tiszteletben a jogszabályokat. A számuk amúgy is minimális. A túlnyomó többség igyekszik betartani a törvényt, és az összes borravalót az előírásoknak megfelelően szétosztani az alkalmazottak között” – nyilatkozta Călin Ile.

A HORA vendéglátóipari munkáltatói szövetség elnöke, Ion Biriş emlékeztetett arra, hogy a törvény 4000 lejes bírsággal bünteti azokat a vállalatokat, amelyek nem fizetik ki az alkalmazottaknak a begyűjtött borravaló 90 százalékát. Biriş a törvény hatályba lépésétől eltelt 11 nap tapasztalatairól elmondta, az egyik éttermében a borravaló a bevétel 12,65 százalékát, a másikban a 11,5 százalékát tette ki. Az előbbi vendéglőben a borravaló 53 százalékát készpénzben, 47 százalékát kártyával fizették ki, az utóbbiban 60-40 százalék volt az arány. A HORA elnöke arról is beszélt, hogy

a fogyasztás 15 százalékánál nagyobb borravalók esetében a törvény szerint a 15 százalékot meghaladó összeget a vendéglátóipari cég bevételeként könyvelik el, de ezt a különbözetet hozzá is lehet adni az alkalmazottak fizetéséhez a bér jellegű jövedelmek esetében alkalmazott adók és illetékek levonása után.

Megjegyezte: kicsi a valószínűsége annak, hogy egy vendéglátóipari vállalkozás egyhavi bevételében a borravaló aránya meghaladja a 15 százalékot.

A vendéglátóipari ágazat munkáltatói szövetségeinek képviselői kedvezően nyilatkoztak a sajtótájékoztatón az új törvényről. A Turizmusért Szövetség elnöke, Dragoş Anastasiu szerint a jogszabályra különösen azért volt szükség, mert az éttermi és szállodai vendégek több mint fele bankkártyával fizet, és 50 százalékuk ad borravalót, de eddig bonyolult volt megoldani azt, hogy a bankkártyával adott borravaló eljusson az alkalmazottakhoz. „Eddig a borravaló 40 százaléka került az alkalmazottjaink zsebébe, most már a 90 százaléka” – magyarázta, utalva arra, hogy a borravaló jövedelemadó-köteles, 10 százalékos adókulcsot alkalmaznak rá.

Arról, hogy az erdélyi vendéglátóipari egységek miként vélekednek a borravalót szabályozó törvényről, és a könyvelők szerint hogyan kell alkalmazni, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!