A jó oldalát is látják a borravaló-törvénynek a vendéglátósok, csak még nem igazán tudják, hogy fogják alkalmazni

2023. január 6. – 16:09

A jó oldalát is látják a borravaló-törvénynek a vendéglátósok, csak még nem igazán tudják, hogy fogják alkalmazni
Fotó: Lavinia Cioaca / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig szürke zóna volt, de januártól új időszámítás kezdődött Romániában a borravalók terén. Úgy tűnik, hogy a vendéglátósoknak viszonylag sok dolguk lesz a jogszabály alkalmazásával, az általunk megkérdezett tulajdonosok viszont a pozitívumokat is látják abban, hogy mostantól bankkártyával is lehet jattot adni, nem mellesleg ezentúl a vállalati vendégek is tudnak fizetni borravalót. Könyvelőt is kérdeztünk arról, hogyan lehet alkalmazni az új jogszabályt.

A januártól hatályba lépő új törvény azt írja elő, hogy a vendéglátóegységek vendégei által hagyott borravalót fel kell tüntetni a nyugtán, adóköteles és bankkártyával is fizethető. Értéke nem haladhatja meg a fogyasztásért fizetett összeg 15%-át. A borravalóként fizetett összeget kétféleképpen is fel lehet majd tüntetni: fix összegként vagy a fogyasztás arányában százalékos (0 és 15% között) értékként. A jogszabály szerint az alkalmazottak borravalóból származó jövedelme fizetésen felüli jövedelemnek számít, ezért jövedelamadó-köteles és 10%-os jövedelemadót kell befizetni utána.

Erdélyi kávézók, kocsmák és éttermek képviselőit kérdeztük arról, hogy mi a véleményük az új jogszabályról, illetve látják-e már, hogy hogyan fognak megfelelni az előírásoknak. Akadt olyan étteremtulajdonos is, aki kifejezetten lelkesen nyilatkozott a januártól hatályba lépő törvényről.

„Vártuk és nagyon üdvözöljük a borravalóról szóló szabályozást, hiszen minden normális országban szükség van egy ilyen jogszabályra” – mondta el megkeresésünkre Trucza Adorján. A székelyudvarhelyi Páva étterem tulajdonosa elmondta, egy olyan jelenséget sikerült kifehéríteni, ami mindig is létezett, csak eddig mindenki szemet hunyt felette.

„Nem gondolom, hogy ettől bármiben is megváltoznának a fogyasztási szokások, és azt sem, hogy az emberek több pénzt hagynának ott borravalóként a vendéglátósoknál. Az viszont üdvözlendő, hogy sikerülhet felzárkózni ebben is a fejlettebb országokhoz és nálunk is 21-dik századi körülmények között, akár bankkártyával is lehet fizetni a borravalót” – tette hozzá.

„A mi rendszerünk szintjén még nincsenek kikristályosodva a borravalóval kapcsolatos részletek, és mivel még nagyon az év elején járunk, a szétosztásáról szóló belső szabályzatuk sem készült el” – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy a gyakorlatban miként fogják alkalmazni az új jogszabályt. Mint magyarázta, az állami intézkedéseknél inkább a kivárás stratégiáját követik: szakmai beszélgetések és megfigyelések útján térképezik fel a lehetőségeiket, és csak ezt követően hoznak végleges döntést a kérdésben.

A koronavírus-járvány óta a kártyával fizetők száma megsokszorozódott – a napi árulás háromnegyede kártyás fizetéssel történik –, ez pedig a borravaló drasztikus visszaesését jelentette számukra. Ebben a megközelítésben a borravaló szabályozásának van pozitív hozadéka – mondta el megkeresésünkre Mostis Gergő, a kolozsvári Planetárium Café tulajdonosa.

„Magyarországon vagy más nyugati államokban már rég lehet kártyával borravalót hagyni, addig Romániában erre eddig nem volt lehetőség, nem volt jogcím, ami alapján beüthettük volna a kasszába” – mondta el a kocsmatulajdonos, aki azt is elárulta, hogy a borravaló szabályozásáról épp a napokban egyeztet könyvelőivel, ezért még ő sem tudott részletesen beszámolni arról, hogy miként fogják bevezetni az új szabványokat.

A vendéglátósoknak nagyobb gondjai is vannak

„Ennek a szabályozása szerintem senki számára nem okozott meglepetést, világszerte ebbe az irányba halad ez az iparág” – nyilatkozta a kolozsvári 1568 Bistro társtulajdonosa. Pócsai András is látja a pozitívumait az új törvénynek, az ezzel kapcsolatos kérdésünkre azt emelte ki, hogy a vállalati ügyfeleknek – például a céges összejöveteleknél, vacsoráknál – jogi alap híján eddig nem volt lehetőségük borravalót hagyni.

„Még mi is tapogatózunk ebben a kérdésben” – válaszolta Pócsai arra a felvetésünkre, hogy az általa vezetett vendéglátóegységben már sikerült-e letisztázniuk, hogy a gyakorlatban miként fog zajlani a borravaló elfogadása. „Ahogy általában az új jogszabályokkal lenni szokott, rengeteg kérdés felmerül még ezzel kapcsolatban is, nem mellesleg ez az év több jelentős újdonságot is jelent a vendéglátóipar számára” – mondta, utalva arra, hogy például januártól megszűnt a HoReCa-szektorra kivetett iparági adó, és 5%-ról 9%-ra emelkedett az éttermi, catering és szállásadói szolgáltatásokra vonatkozó áfakulcs.

Kiszolgálás a kolozsvári 1568 Bistroban – Fotó: 1586 Bistro Facebook-oldala
Kiszolgálás a kolozsvári 1568 Bistroban – Fotó: 1586 Bistro Facebook-oldala


„Nálunk csak bonyolítja a dolgokat, hiszen fogalmam sincs, hogyan tudjuk megoldani, ha egy tíz fős asztaltársaságnál mondjuk mindenki külön fizetne. Azon felül külön nyomtatót kell vegyek a kasszagép mellé, amellyel a számlákat (nota de plată) külön kinyomtatom” – árulta el a Transtelexnek a sepsiszentgyörgyi Zamat kávézó vezetője, Sylvester Zoltán. Kifejtette, hogy a szabályok értelmezésére még nem volt ideje, hiszen már január 5-én ellenőrzést tartott náluk az országos fogyasztóvédelem, hogy az élelmiszerekre vonatkozó előírásokat: a kalória- és szénhidrát szintet leellenőrizzék. „Most a borravaló kérdése a legkisebb problémánk” – jelentette ki a tulajdonos, aki azt mondta, hogy a többi vendéglátóssal közösen fogják áttanulmányozni és értelmezni az új törvényt.

Mit mond a könyvelő?

Első lépésben minden vállalatnak ellenőriznie kell, hogy kaphat-e borravalót vagy sem – hívta fel a figyelmet Hegyesi Enikő, a kolozsvári Elite Conta könyvelőcég tulajdonosa. Mint rámutatott, ez azért fontos, mert a törvényben pontosan felsorolásra kerül azoknak a tevékenységi kódoknak, ismertebb nevén CAEN-kódoknak a listája, amelyek esetén a vendéglátóegységeknek jogukban áll elfogadni a vendégek által adott borravalót.

A szakértő szerint a következő lépése a kasszagépekkel rendelkező egységeknek az kell legyen, hogy fel kell vezettetniük az eszközre egy bacșiș (magyarul borravaló szerk. megj.) nevű pozíciót is, amire feltétlenül szükség van amiatt, mert a borravaló nem áfaköteles. „Személyes tapasztalatom, hogy nagyon sok ügyfelem gondolta azt, hogy a kasszagépekkel nekik semmi dolguk nem lesz. Ez viszont nem igaz, a kasszagépen ezt be kell állítani, hiszen aki áfafizető, annak biztosan nincs olyan pozíció a kasszagépén, ami áfamentes” – mutatott rá

Hegyesi Enikő elmondta, hogy a jogszabályok szerint emellett szükség van egy belső szabályzat kidolgozására azt illetően is, hogy a borravalóként kapott pénzt miként osztják szét az alkalmazottak között. „Vannak olyan egységek, ahol például a konyhán dolgozó alkalmazottak is kapnak a borravalóból, hiszen ők is nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a vendégek jól érezzék magukat. A szétosztás módjának szerepelnie kell ebben a szabályzatban” – mutatott rá.

A saját ügyfeleiket az Elite Contánál arra kérték, hogy minden hónapban összesítsék egy listán, hogy melyik alkalmazott pontosan mekkora bruttó összeget kap a borravalóból. Ami a borravaló könyvelésének technikai részleteit illeti, Hegyesiék úgy járnak el, hogy az alkalmazottak munkabérlapján (stat de plată) egyéb jövedelem címszóval jelenik meg az összeg, és 10%-os jövedelemadót tartanak vissza utána. Ezt minden hónapban egy 100-as, jövőre pedig egy 205-ös nyilatkozattal jelentik az adóhatóság felé.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy azoknál a jellemzően kisebb vendéglátóegységeknél, ahol eddig kizárólag pénztári nyugtát használtak, a jövőben valamilyen formában számlát (nota de plată) is ki kell állítaniuk – akár kézzel írva is –, amire az ügyfél a jogszabálynak megfelelően ráírhatja, hogy mennyi borravalót szeretne adni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!