Újra emelkedik az alapkamat, de ezúttal enyhébb mértékben

2023. január 10. – 15:08

Másolás

Vágólapra másolva

A korábbi 6,75 százalékról 7 százalékra emelte az alapkamatot keddi ülésén a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa. Az új irányadó kamatráta január 11-től, szerdától lép hatályba.

A mostani 25 bázispontos emelés enyhébb, mint a legutóbbi, november elején bejelentett 50 bázispontos monetáris szigorítás. Legutóbb a jegybank igazgatótanácsa 6,25 százalékról emelte 6,75 százalékra az alapkamatot.

A jegybank igazgatótanácsa arról is döntött, hogy a korábbi 7,75 százalékról 8 százalékra emeli a lombardhitel kamatát, és 5,75 százalékról 6 százalékra a letéti rátát. A hitelintézetek lej- és devizatartalékainak kötelező szintjén nem módosítottak.

A jegybank főként az infláció magas szintje, illetve kordában tartása miatt emeli az alapkamatot, amely a piaci kamatlábakon keresztül úgy hat mérséklőleg a pénzromlásra, hogy például fogyasztás helyett megtakarításra serkentheti a lakosságot és a gazdasági szereplőket. Az érem másik oldala viszont, hogy a magasabb alapkamat a változó kamatozású hitelek törlesztőrészleteinek emelkedéséhez vezet, emellett a gazdasági teljesítményre is negatív hatással van a magasabb hitelköltségek miatt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!