Újra emelkedik az alapkamat, de ezúttal enyhébb mértékben

2023. január 10. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

A korábbi 6,75 százalékról 7 százalékra emelte az alapkamatot keddi ülésén a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa. Az új irányadó kamatráta január 11-től, szerdától lép hatályba.

A mostani 25 bázispontos emelés enyhébb, mint a legutóbbi, november elején bejelentett 50 bázispontos monetáris szigorítás. Legutóbb a jegybank igazgatótanácsa 6,25 százalékról emelte 6,75 százalékra az alapkamatot.

A jegybank igazgatótanácsa arról is döntött, hogy a korábbi 7,75 százalékról 8 százalékra emeli a lombardhitel kamatát, és 5,75 százalékról 6 százalékra a letéti rátát. A hitelintézetek lej- és devizatartalékainak kötelező szintjén nem módosítottak.

A jegybank főként az infláció magas szintje, illetve kordában tartása miatt emeli az alapkamatot, amely a piaci kamatlábakon keresztül úgy hat mérséklőleg a pénzromlásra, hogy például fogyasztás helyett megtakarításra serkentheti a lakosságot és a gazdasági szereplőket. Az érem másik oldala viszont, hogy a magasabb alapkamat a változó kamatozású hitelek törlesztőrészleteinek emelkedéséhez vezet, emellett a gazdasági teljesítményre is negatív hatással van a magasabb hitelköltségek miatt.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!