Újra emelkedik az alapkamat, de ezúttal enyhébb mértékben

2023. január 10. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

A korábbi 6,75 százalékról 7 százalékra emelte az alapkamatot keddi ülésén a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa. Az új irányadó kamatráta január 11-től, szerdától lép hatályba.

A mostani 25 bázispontos emelés enyhébb, mint a legutóbbi, november elején bejelentett 50 bázispontos monetáris szigorítás. Legutóbb a jegybank igazgatótanácsa 6,25 százalékról emelte 6,75 százalékra az alapkamatot.

A jegybank igazgatótanácsa arról is döntött, hogy a korábbi 7,75 százalékról 8 százalékra emeli a lombardhitel kamatát, és 5,75 százalékról 6 százalékra a letéti rátát. A hitelintézetek lej- és devizatartalékainak kötelező szintjén nem módosítottak.

A jegybank főként az infláció magas szintje, illetve kordában tartása miatt emeli az alapkamatot, amely a piaci kamatlábakon keresztül úgy hat mérséklőleg a pénzromlásra, hogy például fogyasztás helyett megtakarításra serkentheti a lakosságot és a gazdasági szereplőket. Az érem másik oldala viszont, hogy a magasabb alapkamat a változó kamatozású hitelek törlesztőrészleteinek emelkedéséhez vezet, emellett a gazdasági teljesítményre is negatív hatással van a magasabb hitelköltségek miatt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!