Tovább emelte az alapkamatot a jegybank

2022. november 8. – 16:25

Másolás

Vágólapra másolva

A korábbi 6,25 százalékról 6,75 százalékra emelte az alapkamatot keddi ülésén a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa – áll a jegybank oldalán közzétett közleményben. Az új kamatszint november 9-én lép hatályba.

A jegybank emelte a lombard hitel kamatát 7,25 százalékról 7,75 százalékra, a letéti ráta 5,25 százalékról 5,75 százalékra nőtt.

Az igazgatótanács arról is döntött, hogy a BNR továbbra is szigorúan ellenőrzi a pénzpiaci likviditást, és nem módosít a hitelintézetek lej- és devizatartalékainak kötelező szintjén.

Az év elején még 2 százalékos volt az alapkamat. A mostani 6,75 százalékos kamatszint az elmúlt 12 év legmagasabb kamatrátája.

A jegybank legutóbb október elején emelt az alapkamaton, akkor 75 bázisponttal 6,25 százalékra emelkedett a kamatráta. Akárcsak akkor, a mostani döntést is az magyarázza, hogy a jegybank az alapkamat emelésével próbálja visszafogni az infláció szintjét, amely szeptemberben már 15,88%-ra emelkedett.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!