Tovább emelte az alapkamatot a jegybank

2022. november 8. – 16:25

Másolás

Vágólapra másolva

A korábbi 6,25 százalékról 6,75 százalékra emelte az alapkamatot keddi ülésén a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa – áll a jegybank oldalán közzétett közleményben. Az új kamatszint november 9-én lép hatályba.

A jegybank emelte a lombard hitel kamatát 7,25 százalékról 7,75 százalékra, a letéti ráta 5,25 százalékról 5,75 százalékra nőtt.

Az igazgatótanács arról is döntött, hogy a BNR továbbra is szigorúan ellenőrzi a pénzpiaci likviditást, és nem módosít a hitelintézetek lej- és devizatartalékainak kötelező szintjén.

Az év elején még 2 százalékos volt az alapkamat. A mostani 6,75 százalékos kamatszint az elmúlt 12 év legmagasabb kamatrátája.

A jegybank legutóbb október elején emelt az alapkamaton, akkor 75 bázisponttal 6,25 százalékra emelkedett a kamatráta. Akárcsak akkor, a mostani döntést is az magyarázza, hogy a jegybank az alapkamat emelésével próbálja visszafogni az infláció szintjét, amely szeptemberben már 15,88%-ra emelkedett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!