Adómentessé teszik az informatikusok fizetését az állami szektorban is

2022. december 23. – 18:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Adómentessé teszik az informatikusok fizetését az állami szektorban is, erről döntött egy közös rendeletben a Pénzügyminisztérium, a Kutatási, Innovációs és Digitalizációs Minisztérium, a Munkaügyi és Szociális Szolidaritási Minisztérium valamint az Oktatási Minisztérium, írja az Agerpres. Ez a fajta kedvezmény eddig csak a magánszférában dolgozó informatikusokat illette meg Romániában.

„Sikerült egységesítenünk egy olyan adókedvezmény alkalmazását, amelyet a magánszektor már régóta élvez. Az IT-ágazat stratégiai ágazat, amely nagy hatással és magas hozzáadott értékkel bír a vállalatok gazdálkodásában. Már régóta beszélünk a közigazgatás digitalizálásáról, arról, hogy a kibertámadások növekedése miatt meg kell erősíteni ennek az informatikai részét, mert a közszféra az első, amelyet az ilyen kísérletek célba vesznek. Természetes, hogy jól fizetett emberekre van szükségünk, ha minőséget akarunk, és remélem, hogy ezzel a hozzáállással sikerül mérsékelni a jó informatikusok elvándorlását a közigazgatásból, és ugyanakkor versenyképes munkaadóvá válni” – mondta Adrian Câciu pénzügyminiszter.

Az adómentesség a következő munkakörökre vonatkozik: adatbázis-adminisztrátor, elemző, informatikai rendszermérnök, szoftverrendszer-mérnök, informatikai projektmenedzser, programozó, informatikai rendszertervező, informatikai rendszerprogramozó, programozóasszisztens, elemzőasszisztens, szoftvertermék-fejlesztő mérnök.

„Ez a kezdeményezés igazságot szolgáltat a közszféra informatikai dolgozóinak, hiszen magától értetődő, hogy ugyanazokat a lehetőségeket kell igénybe venniük, mint a magánvállalatoknál dolgozóknak. A jövő Romániája a digitális Románia, és az erős digitális közszféra polgárbarát államot jelent. Mindehhez minőségi munkaerőre van szükségünk a közszférában, főként a közigazgatás digitális átalakításához” – mondta Sebastian Burduja kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter.

A rendelkezés 2023. január 1-jén lép hatályba.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!