Adómentessé teszik az informatikusok fizetését az állami szektorban is

2022. december 23. – 18:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Adómentessé teszik az informatikusok fizetését az állami szektorban is, erről döntött egy közös rendeletben a Pénzügyminisztérium, a Kutatási, Innovációs és Digitalizációs Minisztérium, a Munkaügyi és Szociális Szolidaritási Minisztérium valamint az Oktatási Minisztérium, írja az Agerpres. Ez a fajta kedvezmény eddig csak a magánszférában dolgozó informatikusokat illette meg Romániában.

„Sikerült egységesítenünk egy olyan adókedvezmény alkalmazását, amelyet a magánszektor már régóta élvez. Az IT-ágazat stratégiai ágazat, amely nagy hatással és magas hozzáadott értékkel bír a vállalatok gazdálkodásában. Már régóta beszélünk a közigazgatás digitalizálásáról, arról, hogy a kibertámadások növekedése miatt meg kell erősíteni ennek az informatikai részét, mert a közszféra az első, amelyet az ilyen kísérletek célba vesznek. Természetes, hogy jól fizetett emberekre van szükségünk, ha minőséget akarunk, és remélem, hogy ezzel a hozzáállással sikerül mérsékelni a jó informatikusok elvándorlását a közigazgatásból, és ugyanakkor versenyképes munkaadóvá válni” – mondta Adrian Câciu pénzügyminiszter.

Az adómentesség a következő munkakörökre vonatkozik: adatbázis-adminisztrátor, elemző, informatikai rendszermérnök, szoftverrendszer-mérnök, informatikai projektmenedzser, programozó, informatikai rendszertervező, informatikai rendszerprogramozó, programozóasszisztens, elemzőasszisztens, szoftvertermék-fejlesztő mérnök.

„Ez a kezdeményezés igazságot szolgáltat a közszféra informatikai dolgozóinak, hiszen magától értetődő, hogy ugyanazokat a lehetőségeket kell igénybe venniük, mint a magánvállalatoknál dolgozóknak. A jövő Romániája a digitális Románia, és az erős digitális közszféra polgárbarát államot jelent. Mindehhez minőségi munkaerőre van szükségünk a közszférában, főként a közigazgatás digitális átalakításához” – mondta Sebastian Burduja kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter.

A rendelkezés 2023. január 1-jén lép hatályba.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!