Tényleg Romániában van a legtöbb hivatalos szabadnap az Európai Unióban? Kiszámoltuk

2022. december 13. – 09:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még szeptember elején újabb két hivatalos szabadnap bevezetéséről szóló törvénytervezetet adott be Marcel Ciolacu PSD-elnök, a képviselőház elnöke, valamint Alfred Simonis, a PSD képviselőházi frakcióvezetője. Ha a parlament két háza rábólint a kezdeményezésre, akkor január 6-át és 7-ét is szabadnapnak nyilvánítják, azaz a vízkereszt napjának és a keleti kereszténység karácsonyának is igazán örülhetnek majd a romániai munkavállalók.

Valószínűleg sokan meg vannak győződve arról, hogy Romániában nemzetközi összehasonlításban igen magas a hivatalos munkaszüneti napok száma. Ez részben igaz, ebből a tekintetből igencsak verjük a mezőnyt, de vannak olyan országok, amelyek pár nappal mégiscsak előznek bennünket.

A legtöbb hivatalos szabadnap (amely az ország minden egyes régiójában érvényes) Bulgáriában volt 2022-ben (17 szabadnap hétvégéken kívül), őket követi Ciprus és Litvánia 16-16 szabadnappal.

Románia Finnországgal, Szlovákiával és Szlovéniával karöltve 15 hivatalos szabadnapot ünnepelt 2022-ben.

A publicholidays.eu pösszesítése szerint a 14 hivatalos ünnepnapot tartottak Horvátországban, Franciaországban, Görögországban és Máltán. Őket követi Ausztria, Csehország, Lengyelország, Portugália és Svédország 13 szabadnappal, Észtország, Olaszország, Lettország 12 ünnepnappal. Csupán 11 hivatalos ünnepnapot tartottak Belgiumban, Dániában, Magyarországon, Luxemburgban és Hollandiában.

A lista végén Írország és Spanyolország áll 10-10 munkaszüneti nappal, valamint Németország 9 hivatalos ünnepnappal. Az utóbbi két ország esetében azonban fontos megjegyezni: ezek az alkalmak a teljes ország lakosságára vonatkoznak, azonban az ország különböző régióiban/kantonokban más-más ünnepnapok is be vannak ütemezve, különböző vallási/kulturális/történelmi jelentőségű napokon. Spanyolországban külön regionális szabadnapok is beesnek a kalendáriumba, így különböző dátumokon ünnepelnek Madridban, Andalúziában, a Baleár-szigeteken, Katalóniában és így tovább. Ha minden szabadnapot összeszámolunk, Spanyolországban ezek száma eléri a 48-at. Németországban és Ausztriában is hasonló a helyzet, előbbinél összességében 18 ünnepnapot számolnak, utóbbi esetében 17-et.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!