Január 6-át és 7-ét is hivatalos szabadnappá nyilvánítaná két PSD-s képviselő

2022. szeptember 8. – 15:30

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss törvénytervezetet nyújtott be be Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke, valamint Alfred Simonis, a PSD képviselőházi frakcióvezetője, eszerint január 6-át és 7-ét is hivatalos szabadnappá nyilvánítanák, mert ekkor van a vízkereszt napja és a keleti kereszténység karácsonya – közölte az Agerpres.

A kezdeményezők érvelése szerint a legutóbbi (2011-es) népszámlálási adatok alapján a lakosság 86,45%-a ortodoxnak vallotta magát, de rajtuk kívül még más felekezetűek is ünneplik a vízkereszt napját. A vallási jelentősége miatt január 6-a ünnepnapnak számít Ausztriában, Ciprusban, Horvátországban, Finnországban, Görögországban, Olaszországban, Lengyelországban, Oroszországban, Spanyolországban, Svédországban és Szlovákiában is.

Január 7-ével kapcsolatban azzal indokolnak, hogy a görögkeletiek által még mindig használt Julianus-naptár szerint erre a napra esik a karácsony. Ezért a keleti keresztény hagyományú országokban (Fehéroroszország, Görögország, Grúzia, Moldova, Oroszország, Ukrajna, Ciprus) január 7-e is hivatalos ünnepnapnak számít.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!