Január 6-át és 7-ét is hivatalos szabadnappá nyilvánítaná két PSD-s képviselő

2022. szeptember 8. – 15:30

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss törvénytervezetet nyújtott be be Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke, valamint Alfred Simonis, a PSD képviselőházi frakcióvezetője, eszerint január 6-át és 7-ét is hivatalos szabadnappá nyilvánítanák, mert ekkor van a vízkereszt napja és a keleti kereszténység karácsonya – közölte az Agerpres.

A kezdeményezők érvelése szerint a legutóbbi (2011-es) népszámlálási adatok alapján a lakosság 86,45%-a ortodoxnak vallotta magát, de rajtuk kívül még más felekezetűek is ünneplik a vízkereszt napját. A vallási jelentősége miatt január 6-a ünnepnapnak számít Ausztriában, Ciprusban, Horvátországban, Finnországban, Görögországban, Olaszországban, Lengyelországban, Oroszországban, Spanyolországban, Svédországban és Szlovákiában is.

Január 7-ével kapcsolatban azzal indokolnak, hogy a görögkeletiek által még mindig használt Julianus-naptár szerint erre a napra esik a karácsony. Ezért a keleti keresztény hagyományú országokban (Fehéroroszország, Görögország, Grúzia, Moldova, Oroszország, Ukrajna, Ciprus) január 7-e is hivatalos ünnepnapnak számít.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!