Volt miniszter: fizessen Ausztria havi 200 millió eurót Romániának

2022. december 8. – 13:59

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha az osztrákok a januári választásaikkal kapcsolatos politikai egójukat továbbra is az Európai Unión akarják gyakorolni, akkor fizessék ki Romániának azt a havonta 200 millió euróra tehető veszteségét, amely amiatt keletkezik, mert még nem engedtek be minket a schengeni övezetbe” – mondta egy Agerpresnek adott interjúban Răzvan Nicolescu volt energiaügyi miniszter, jelenleg a Tiszta Energiáért és a Klímaváltozás Elleni Küzdelemért Szövetség elnöke.

Nicolescu egy korábbi elemzést idézett az interjúban, amely szerint az egyik nagy könyvvizsgáló cég azt állapította meg, hogy

a schengeni csatlakozás késése havonta jó 200 millió eurós kiesést jelent Románia GDP-jének.

„Létezik egy nagyon komoly modellezés arra vonatkozóan, hogy a schengeni csatlakozás késése minden hónapban legalább 200 millió euróval kisebb bruttó hazai összterméket jelent Románia számára. Ugyanez az elemzés azt mutatta, hogy az így elvesztegetett 11 év alatt Románia GDP-je aktualizált értéke közel 25 milliárd euróval lehetne magasabb. Ideje kimondani, hogy ez már nem mehet így tovább, és ha az osztrákok a januári választásaikkal kapcsolatos politikai egójukat továbbra is az Európai Unión akarják gyakorolni, akkor fizesséki ki Romániának azt a havonta 200 millió euróra tehető veszteségét. Beleértve azoknak a vegyes, román-osztrák tulajdonú vállalatoknak a veszteségeit is, amelyek Romániában folytatják a tevékenységüket” – mondta Nicolescu.

Nemrég Florin Jianu, a Romániai Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának (CNIPMMR) az elnöke is arra hívta fel a figyelmet, hogy az érdekvéselmi szervezetükhöz tartozó szállítók közlése szerint fuvaronként 200 eurónyi plusz költségük van amiatt, mert Románia még nem csatlakozott a schengeni térséghez.

„Románia idén nagyon sok téren tanusított szolidaritást, Ukrajnából a személyek és az áruk is rendben, biztonságosan haladtak át Románia nyugati határain, és ennek következménye volt a hazai fuvarozók és exportőrök számára is, hiszen helyenként jelentősen megnőtt a várakozási idő, aminek nyilván költségvonzatai is vannak. Az érdekvédelmi szervezetünkben lévő fuvarozók elmagyarázták nekünk, hogy minden fuvar esetén 200 euróra tehető az a plusz költség, ami a csatlakozás elmaradása miatt keletkezik” – mondta Jianu, aki arra is rámutatott, hogy az osztrák vállalkozói szervezetek is értetlenül állnak országuk politikai vezetésének álláspontja előtt.

Jianu arra is rámutatott, hogy az osztrák álláspont a romániai üzleti szféra szemszögéből azért is érthetetlen, mert Romániában befektető külföldi vállalatok jelentős részét teszik ki az osztrák vállalatok.

Korábban Winkler Gyula europarlamenti képviselőt is kérdeztük a schengeni csatlakozás gazdasági előnyeiről. A politikus is arra mutatott rá, hogy Schengen legnagyobb előnye az akadálymentes nemzetközi áruforgalom, mert az elmúlt években eurómilliárdokban mérhető veszteségeket jelentett a román gazdaságnak és kereskedelemnek a kamionok több órás várakozása a román-magyar határátkelőknél. Ez a hátrány a csatlakozással megszűnne. „Ez most, az energiaválság és a pénzromlás időszakában különösen felértékelődik, hiszen az infláció leküzdése szempontjából minden eurócent fontos. A schengeni csatlakozás az EU egyik legnagyobb vívmányának, az uniós belső piacnak a kiteljesedését jelenti, ami számos gazdasági és kereskedelmi előnnyel jár Románia számára. De Románia voltaképp nem is előnyökhöz jut, egyszerűen megszűnnek a jelenlegi hátrányai” – magyarázta az EP-képviselő.

Winkler szerint a schengeni csatlakozás további gazdasági előnye a turizmus fellendülése lehet, mert növekedik a bizalom az országgal szemben. Nyilván szívesebben jönnek a külföldiek Romániában, ha nem kell várakozniuk a magyar-román és a bolgár-román határátkelőknél, és ha vonattal utaznak, nem költik fel őket az éjszaka kellős közepén az útlevélellenőrzés miatt. Ez fordítva is igaz: lerövidül a romániai turisták utazása az EU tagállamaiba – mutatott rá az EP-képviselő.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!