Volt miniszter: fizessen Ausztria havi 200 millió eurót Romániának

2022. december 8. – 13:59

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha az osztrákok a januári választásaikkal kapcsolatos politikai egójukat továbbra is az Európai Unión akarják gyakorolni, akkor fizessék ki Romániának azt a havonta 200 millió euróra tehető veszteségét, amely amiatt keletkezik, mert még nem engedtek be minket a schengeni övezetbe” – mondta egy Agerpresnek adott interjúban Răzvan Nicolescu volt energiaügyi miniszter, jelenleg a Tiszta Energiáért és a Klímaváltozás Elleni Küzdelemért Szövetség elnöke.

Nicolescu egy korábbi elemzést idézett az interjúban, amely szerint az egyik nagy könyvvizsgáló cég azt állapította meg, hogy

a schengeni csatlakozás késése havonta jó 200 millió eurós kiesést jelent Románia GDP-jének.

„Létezik egy nagyon komoly modellezés arra vonatkozóan, hogy a schengeni csatlakozás késése minden hónapban legalább 200 millió euróval kisebb bruttó hazai összterméket jelent Románia számára. Ugyanez az elemzés azt mutatta, hogy az így elvesztegetett 11 év alatt Románia GDP-je aktualizált értéke közel 25 milliárd euróval lehetne magasabb. Ideje kimondani, hogy ez már nem mehet így tovább, és ha az osztrákok a januári választásaikkal kapcsolatos politikai egójukat továbbra is az Európai Unión akarják gyakorolni, akkor fizesséki ki Romániának azt a havonta 200 millió euróra tehető veszteségét. Beleértve azoknak a vegyes, román-osztrák tulajdonú vállalatoknak a veszteségeit is, amelyek Romániában folytatják a tevékenységüket” – mondta Nicolescu.

Nemrég Florin Jianu, a Romániai Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának (CNIPMMR) az elnöke is arra hívta fel a figyelmet, hogy az érdekvéselmi szervezetükhöz tartozó szállítók közlése szerint fuvaronként 200 eurónyi plusz költségük van amiatt, mert Románia még nem csatlakozott a schengeni térséghez.

„Románia idén nagyon sok téren tanusított szolidaritást, Ukrajnából a személyek és az áruk is rendben, biztonságosan haladtak át Románia nyugati határain, és ennek következménye volt a hazai fuvarozók és exportőrök számára is, hiszen helyenként jelentősen megnőtt a várakozási idő, aminek nyilván költségvonzatai is vannak. Az érdekvédelmi szervezetünkben lévő fuvarozók elmagyarázták nekünk, hogy minden fuvar esetén 200 euróra tehető az a plusz költség, ami a csatlakozás elmaradása miatt keletkezik” – mondta Jianu, aki arra is rámutatott, hogy az osztrák vállalkozói szervezetek is értetlenül állnak országuk politikai vezetésének álláspontja előtt.

Jianu arra is rámutatott, hogy az osztrák álláspont a romániai üzleti szféra szemszögéből azért is érthetetlen, mert Romániában befektető külföldi vállalatok jelentős részét teszik ki az osztrák vállalatok.

Korábban Winkler Gyula europarlamenti képviselőt is kérdeztük a schengeni csatlakozás gazdasági előnyeiről. A politikus is arra mutatott rá, hogy Schengen legnagyobb előnye az akadálymentes nemzetközi áruforgalom, mert az elmúlt években eurómilliárdokban mérhető veszteségeket jelentett a román gazdaságnak és kereskedelemnek a kamionok több órás várakozása a román-magyar határátkelőknél. Ez a hátrány a csatlakozással megszűnne. „Ez most, az energiaválság és a pénzromlás időszakában különösen felértékelődik, hiszen az infláció leküzdése szempontjából minden eurócent fontos. A schengeni csatlakozás az EU egyik legnagyobb vívmányának, az uniós belső piacnak a kiteljesedését jelenti, ami számos gazdasági és kereskedelmi előnnyel jár Románia számára. De Románia voltaképp nem is előnyökhöz jut, egyszerűen megszűnnek a jelenlegi hátrányai” – magyarázta az EP-képviselő.

Winkler szerint a schengeni csatlakozás további gazdasági előnye a turizmus fellendülése lehet, mert növekedik a bizalom az országgal szemben. Nyilván szívesebben jönnek a külföldiek Romániában, ha nem kell várakozniuk a magyar-román és a bolgár-román határátkelőknél, és ha vonattal utaznak, nem költik fel őket az éjszaka kellős közepén az útlevélellenőrzés miatt. Ez fordítva is igaz: lerövidül a romániai turisták utazása az EU tagállamaiba – mutatott rá az EP-képviselő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!