Miközben Magyarország üzemanyaghiánnyal küzd, Romániában masszívan csökkent a benzin ára

2022. december 07. – 09:20

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt két napban jó 30 banival csökkent a benzin ára a legnagyobb romániai töltőállomás-hálózatnál, a Petromnál. Szerdán reggel egy liter benzint már 6,45 lejért lehetett tankolni, miközben a literenkénti ár kedden még 6,60 lej, hétfőn pedig 6,75 lej volt. Érzékelhetően csökkent a gázolaj ára is: szerdán reggel a kolozsvári Petrom-kutakon 7,64 lejbe került egy liter dízel üzemanyag. Az árak tartalmazzák a kormány által a nyáron bevezetett, és december 31-ig meghosszabbított 0,50 lejes üzemanyagár-kompenzációt is.

A többi jelentős töltőállomáshálózatnál is volt mérséklődés, igaz, nem mindenhol olyan mértékben hozták vissza az árakat, mint a Petromnál. Az OMV a benzint 6,51-ért, míg a gázolajat jellemzően 7,70-ért adja, a Lukoilnál 6,50 lej és 7,80 lej a két üzemanyagtípus ára. A Mol-nál és a Rompetrolnál a benzinért 6,66 lejt kell fizetni, míg a gázolaj 7,85 lejbe kerül. Az árakat a Peco-online szakportálról gyűjtöttük, és az egyes töltőállomásoknál jellemzően az alacsonyabb árat vettük figyelembe.

A romániai üzemanyagárak csökkenése abban az összefüggésben mindenképp érdekes, hogy Magyarországon masszív üzemanyaghiány jelentkezett a napokban, amelynek hatásaként a benzinárstop kivezetéséről döntött a magyar kormány. Ráadásul hétfőn lépett érvénybe a tengeren szállított orosz kőolajjal szembeni embargó és árplafon, ami azért okozott feszültségeket a kőolajtermékek nemzetközi piacán.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter hétfőn azt nyilatkozta, hogy a romániai kőolajfinomítók már múlt hét óta nem importálnak orosz kőolajat, a Petrom-finomító, a Petromidia és a Petrotel kőolajfinomítók esetében is sikerült alternatív nyersanyagforrásokat találniuk a működtetőknek.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!