Miközben Magyarország üzemanyaghiánnyal küzd, Romániában masszívan csökkent a benzin ára

2022. december 7. – 10:20

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt két napban jó 30 banival csökkent a benzin ára a legnagyobb romániai töltőállomás-hálózatnál, a Petromnál. Szerdán reggel egy liter benzint már 6,45 lejért lehetett tankolni, miközben a literenkénti ár kedden még 6,60 lej, hétfőn pedig 6,75 lej volt. Érzékelhetően csökkent a gázolaj ára is: szerdán reggel a kolozsvári Petrom-kutakon 7,64 lejbe került egy liter dízel üzemanyag. Az árak tartalmazzák a kormány által a nyáron bevezetett, és december 31-ig meghosszabbított 0,50 lejes üzemanyagár-kompenzációt is.

A többi jelentős töltőállomáshálózatnál is volt mérséklődés, igaz, nem mindenhol olyan mértékben hozták vissza az árakat, mint a Petromnál. Az OMV a benzint 6,51-ért, míg a gázolajat jellemzően 7,70-ért adja, a Lukoilnál 6,50 lej és 7,80 lej a két üzemanyagtípus ára. A Mol-nál és a Rompetrolnál a benzinért 6,66 lejt kell fizetni, míg a gázolaj 7,85 lejbe kerül. Az árakat a Peco-online szakportálról gyűjtöttük, és az egyes töltőállomásoknál jellemzően az alacsonyabb árat vettük figyelembe.

A romániai üzemanyagárak csökkenése abban az összefüggésben mindenképp érdekes, hogy Magyarországon masszív üzemanyaghiány jelentkezett a napokban, amelynek hatásaként a benzinárstop kivezetéséről döntött a magyar kormány. Ráadásul hétfőn lépett érvénybe a tengeren szállított orosz kőolajjal szembeni embargó és árplafon, ami azért okozott feszültségeket a kőolajtermékek nemzetközi piacán.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter hétfőn azt nyilatkozta, hogy a romániai kőolajfinomítók már múlt hét óta nem importálnak orosz kőolajat, a Petrom-finomító, a Petromidia és a Petrotel kőolajfinomítók esetében is sikerült alternatív nyersanyagforrásokat találniuk a működtetőknek.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!