Nem változtak a romániai üzemanyagárak az orosz kőolajembargó első napján

2022. december 5. – 17:16

Másolás

Vágólapra másolva

Gyakorlatilag nem változtak a romániai töltőállomásokon az üzemanyagárak hétfőn, a tengeren szállított orosz kőolajra bevezetett uniós embargó és árplafon első napján.

Az árak változatlansága azért is érdekes, mert Románia nettó kőolaj és gázolaj importőr, a Profit.ro gazdasági portál elemzése szerint az idei első kilenc hónapban a romániai energetikai vállalatok 72,3%-kal nagyobb gázolaj-mennyiséget szereztek be tengeri úton, a tengeren leszállított kőolaj mennyisége idén 20%-kal nőtt.

A fenti számokkal fényében ugyanakkor érdemes arra is kitérni, hogy a mostani december 5-ei dátum után még lesz egy fontos fordulópont, mégpedig február 5-e, amikortól már az orosz finomított kőolajtermékekre, például a gázolajra is embargó lesz érvényben. Ez az orosz gázolajnak való kitettség miatt már érzékenyebbül érintheti Romániát.

Energiaügyi miniszter: Románia már múlt hét óta nem használ orosz nyersolajat

Az energiaügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján – amelyen az éles vitát kiváltó „napfényadóról” is beszélt – kijelentette, mivel a hazai olajtársaságok alternatív forrásokat találtak, így már nem érinti Romániát az orosz kőolajembargó.

Az energiaügyi miniszter elmondta, a romániai olajtársaságok és kőolajfinomítók már az embargó életbe lépésének dátuma, azaz december 5-e előtti héten beszüntették az orosz nyersolaj importját.

„Románia múlt héttől kizárólag Oroszországon kívüli nyersolajat használ, tehát Románia független az orosz kőolajtól” – magyarázta.

Az OMV Petrom már tavasszal bejelentette, hogy nem vesz több orosz kőolajat

Az sem véletlen, hogy a romániai kőolajipari vállalatoknak viszonylag könnyen ment az átállás. A legnagyobb hazai töltőállomás hálózatot működtető OMV Petrom már tavasszal bejelentette, hogy nem fog többé orosz kőolajat vásárolni. A másik nagy kőolaj-importőr, a kazah tulajdonban lévő Rompetrol főleg Kazahsztánból származó kőolajat használ.

Ráadásul még az orosz tulajdonban lévő Lukoil romániai vezetői is hónapokkal ezelőtt beszéltek arról, hogy megoldást találtak a szankciók miatt esetlegesen felmerülő ellátási problémáikra, és a CPC elnevezésű kőolajvezetéken fognak nyersolajat szállítani, állításuk szerint nagyobb részt szintén Kazahsztánból.

Stabilak maradtak az árak a töltőállomásokon

Hétfőn egy liter benzinért 6,71-6,77 lejes, egy liter gázolajért 7,91-7,94 lejes árat kellett fizetni a Petrom töltőállomásoknál. Az OMV-nél november 30. óta nem változtak az árak, a 6,82-6,86 lejbe kerül egy liter benzin, míg a gázolajért 7,99-8,02 lejt kell fizetni.

Nem változtatott az árakon november vége óta a Lukoil sem, 6,71-6,76 lej a benzin, 7,92-7,95 lej a gázolaj. A MOL és a Rompetrol 6,80-6,86 lejes és 7,97-8,02 lejes árakat alkalmaz a benzin és a gázolaj esetében. Az árak minden esetben az 50 banis üzemanyagár-kompenzációt is tartalmazzák.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!