Módosították az energiarendeletet: 1,3 lej/kWh lenne a felső ár a villamos energiára

2022. november 23. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

Pozitívan véleményezte kedden a képviselőház ipari és gazdaságpolitikai bizottsága a 2022/119-es kormányrendeletet, jóváhagyva a koalíciós pártok által javasolt módosításokat, többek között azt is, amely fogyasztástól függetlenül 1,3 lej/kWh-ban szabja meg az elektromos energia felső határát minden fogyasztó számára – írja az Agerpres.

A tervezetet – amely már jóideje a képviselőház szakbizottságaiban van, ennek okairól bővebben itt írtunk – 26 képviselő támogatta, hatan ellenezték; az AUR képviselői nem szavaztak. Az USR és az AUR képviselői azon a véleményen voltak, hogy a kormánykoalíció módosításai nem oldják meg az energiaválságot, a PSD és a PNL képviselői viszont azzal érveltek, hogy az intézkedések a fogyasztók javát szolgálják.

A PNL, PSD és RMDSZ által javasolt módosítások értelmében a 2022 szeptember elseje és december 31-e közötti időszakra legtöbb 0,68 lejt fizetnek áfástól kilowattóránként az áramért azok a háztartások, amelyeknek a múlt évben az átlagos havi fogyasztása nem haladta meg a 100 kilowattórát.

A 2023 január elseje és 2025 március 31-e közötti fogyasztásra legtöbb 0,68 lejt fizetnek áfástól kilowattóránként az áramért azok a háztartások, amelyeknek a fogyasztása nem haladta meg a 100 kilowattórát; illetve azok a fogyasztók, akik gyógykezeléshez szükséges orvosi eszközöket, készülékeket vagy berendezéseket használnak; valamint azok a fogyasztók, akik legalább három kiskorú vagy 26 évesnél fiatalabb, oktatásban részesülő gyermeket tartanak el.

Azok a háztartások, amelyek havi átlagfogyasztása 2021-ben 100,01 és 300 kilowattóra között volt, a 2022. szeptember elseje és 2022. december 31-e közötti időszakra 0,8 lejt kell fizetniük áfástól egy kilowattóra áramért, 255 kilowattórás fogyasztás alatt.

A 2023. január elseje és 2025. március 31-e közötti fogyasztásra szintén 0,8 lejt kell fizetniük áfástól azoknak a háztartási fogyasztóknak, akik havi fogyasztása 100,01 és 255 kilowattóra közötti. A havi 255 és 300 kilowattóra közötti áramfogyasztásért maximum 1,3 lejt kell majd fizetni kilowattóránként, és ha a fogyasztás meghaladja a havi 300 kilowattórát, akkor a teljes fogyasztásra 1,3 lejt kell fizetni kilowattóránként.

Maximum 1 lejt kell fizetniük kilowattóránként a havi fogyasztás 85 százalékára, a különbözetre pedig 1,3 lejt kilowattóránként a kis- és középvállalatoknak, a közüzemi szolgáltatóknak, a bukaresti metróvállalatnak, az élelmiszeripari, mezőgazdasági és halászati területen tevékenykedő gazdasági szereplőknek, helyi önkormányzatoknak, minisztériumoknak és más központi szerveknek alárendelt közintézményeknek, megyei vagy helyi érdekeltségű vállalatoknak, közintézményeknek, az állam által hivatalosan elismert egyházaknak.

A képviselők abban is megállapodtak, hogy a 2022. április elseje és 2025. március 31-e közötti fogyasztásra a földgázszolgáltatók maximum 0,37 lej/kWh-ás áron számlázhatják ki a gázt áfástól azoknak a nem háztartási fogyasztóknak, akik előző évi gázfogyasztása nem haladta meg az 50 000 MWh-t; ugyanez a szabály érvényes a hőszolgáltatókra is.

2023. január elsejétől ugyanez az ársapka érvényes az ipari parkokban működő nem háztartási fogyasztókra, valamint 50 ezer MWh fogyasztási határig azokra a nem háztartási fogyasztókra is, amelyek abban az évben csatlakoznak a rendszerre.

A szakbizottsági jelentés a képviselőház plénuma elé kerül, amely döntő fórumként szavaz róla.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!