A dubaji ingatlanpiac top 10-es listájára feljöttek a román befektetők is

2022. november 14. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

A februári válság arra késztette a nagyobb vagyonnal rendelkező román vállalkozókat, hogy a biztonságosabb, stabilabb, gyorsan növekvő gazdaságú országokba fektessék be vagyonukat, így esett választásuk a Közel-Kelet legdinamikusabban fejlődő és gazdasági szempontból is stabil országára, az Egyesült Arab Emírségek egyik államára, Dubajra. Ami a dubaji ingatlanpiacot illeti, az oroszok az első számú befektetők, a románok pedig a 10. helyen állnak – írja az Adevarul napilap.

Az orosz befektetők megelőzték az indiai, brit és olasz befektetőket – derül ki a Betterhomes brókercég 2022-es harmadik negyedéves jelentéséből. A Khaleej Times szerint a második pozíciót az Egyesült Királyság befektetői foglalják el, őket követik az indiai, német, francia, amerikai, pakisztáni, líbiai, kanadai és végül – a tizedik helyen – a román befektetők.

2022 első felében az indiaiak voltak a legtermékenyebb vásárlók Dubajban, őket követték a britek, az olaszok, az oroszok és a franciák.

„Az európaiak 2022-ben végig uralták a tengerentúli vásárlók számát. Azonban az orosz-ukrán háború miatt az oroszok kerültek a rangsor élére, mert egyre többen úgy látják, hogy Oroszországon kívül kell befektetniük vagyonukat. Az Egyesült Királyság erős második helyen áll, mivel egyre többen látják a dubaji ingatlanvásárlás értékét és az ott kétségtelenül kínált különböző előnyöket, mint például a biztonság, a napsütés és a végtelen lehetőségek” – áll a Betterhomes negyedéves jelentésében.

A februári orosz-ukrán válság nyomán a két országban több, nagyobb vagyonnal rendelkező magánszemély döntött úgy, hogy a biztonságosabb, stabilabb, növekvő gazdaságú országokba költözik.

Rizwan Sajan, a Danube Group elnöke és alapítója a jelentés közzététele előtt azt mondta, hogy az oroszok az egyik legnagyobb befektetői Dubaiban és az ottani ingatlanprojektekben.

„A befektetők mintegy 60%-a külföldi, amikor gazdasági vagy politikai válság van, az emberek Dubajba akarnak jönni, mert ez egy biztonságos menedék” – mondta Sajan.

A dubaji ingatlanszektor rekord negyedévet könyvelhetett el a befejezett tranzakciók tekintetében: 22 895 ingatlant adtak el, ami 61%-kal több, mint a tavalyi harmadik negyedévben, és mind a helyi, mind a nemzetközi vásárlókat vonzotta.

Az ingatlanközvetítő cég szerint az árak július és szeptember között nagyjából állandóak voltak.

Egyébként a gyorsan közelgő 2022-es világbajnokság is a közeli Dubaj luxus ingatlanpiacának további fellendülését hozhatja el, de szakértők szerint ez lehet az utolsó fellendülés a közelgő lassulás előtt.

A Közel-Keleten első alkalommal megrendezésre kerülő labdarúgó-torna november 20. és december 18. között zajlik majd Katarban. A korlátozott szálláskínálat miatt azonban sok szurkoló a közeli városokban, például Dubajban fog megszállni, ami a luxus ingatlanok eladásának fellendüléséhez vezethet egy olyan forró piacon, amely már most is világelső a lakásárak emelkedésében.

„Az esemény jellege miatt sok nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyt vonz” – mondta Jeff Raju Kuruvilla, a dubaji Positive Properties brókercég értékesítési vezetője. „Már most rengeteg hívást kapok a világbajnokságon részt vevő emberektől, akik a szálláslehetőségekről, valamint a befektetési lehetőségekről érdeklődnek... Amint véget ér a világbajnokság, megmutatom nekik az új projekteket, amelyeket itt, Dubajban indítanak.”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!