Elindulnak a fiatalokat segítő programok, amellyel esküvő vagy keresztelő szervezésére is adnának olcsó hitelt

2022. november 2. – 18:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán aláírták, így biztosan elindulnak a Student Invest és Family Start nevű, fiatalokat támogató hitelgarancia programok. A ceremónián jelen volt Nicolae Ciucă miniszterelnök, Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke, Gabriela Firea családügyi és esélyegyenlőségi miniszter, Adrian Câciu pénzügyminiszter és Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, valamint több kereskedelmi bank képviselője is.

Az Economedia.ro úgy tudja, hogy a kedvezményes hiteleket biztosító programban eddig a CEC Bank és a Creditco bankok vesznek részt, de a Libra Bank, a Raifeissen Bank és az Alpha Bank is jelezte részvételi szándékát a kormányprogramban, amely során 10 ezer eurót különítenek el egyetemistáknak, továbbá 15 ezer eurót fiatal családosoknak.

A két hitelprogramról még korábban is írtunk. Az eddigi információk szerint:

  • A Student Invest révén egyetemisták kérhetnek kedvezményes hitelt „bizonyos személyes szükségletekre”;
  • ugyanakkor a Family Start program segítségével fiatal családosoknak igényelhetnek kedvezményes hitelt lakbérre, óvodai vagy bölcsődei képzések kifizetésére, a gyermekek iskola utáni programjaira, valamint családi eseményekre, például esküvő vagy keresztelő szervezésére.

Korábban Firea arról beszélt a sajtónak, hogy egy általános, a piacon elérhető személyi hitelhez képest a Family Start programban nyújtott hiteleknél az állam által vállalt garancia jelenti a legnagyobb különbséget. A miniszter rámutatott, a garanciának köszönhetően a hitelfelvételben érdekelt fiataloktól nem fognak jövedelemigazolást kérni, sem jelzálogot nem jegyeznek be a tulajdonukban levő ingatlanokra.

„Ez az első alkalom, hogy a román állam 80%-os garanciát vállal, ahogy a fiatalok esetében más civilizált országokban, Amerikában és szinte egész Európában történik. Most mi is ebbe a fejezetébe lépünk a világnak” – jelentette ki Gabriela Firea szerdán.

A program 18 és 45 év közötti személyek számára lesz elérhető.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!