Jön a Family Start program, amellyel esküvő vagy keresztelő szervezésére is adnának olcsó hitelt

2022. május 16. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

Family Start néven olyan hitelgarancia programot indítana a kormány, amely a piacinál olcsóbb hitelekkel segítené a fiatalokat az esküvő vagy keresztelők megtartásában, a családi autó megvásárlásában vagy a bölcsődei vagy óvodai képzés díjának kifizetésében – mondta Nicolae Ciucă miniszterelnök, aki szerint az erről szóló tervezetet rövid időn belül elfogadhatja a kormány.

A Hotnews szerint a miniszterelnök a tervezett programról vasárnap, a család nemzetközi napja alkalmából beszélt.

„Államilag garantált hitellel támogatjuk az útjuk elején levő családokat az esküvőjük vagy egy keresztelő megszervezésében, illetve egy családi autó megvásárlásában” – mondta Ciucă, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna a Family Start program révén igényelhető finanszírozási megoldásokról.

A konkrét hitellehetőségekről Gabriela Firea családügyi miniszter beszélt az Antena 3 hírtelevízió meghívottjaként. A miniszter szavai szerint arra lehet következtetni, hogy két típusú hitel esetében vállalna az állam garanciát:

  • Egyetemistáknak 10 ezer euró értékben, ez az összeg „bizonyos személyes szükségletekre” lenne elérhető.
  • Míg a családoknak vagy fiataloknak 15 ezer euró értékben, ez az összeg pedig lakbérre, az óvodai vagy bölcsődei képzés díjára, a gyermekek iskola utáni programjaira, valamint családi eseményekre, például esküvő vagy keresztelő szervezésére lenne elkölthető.

Firea arról is beszélt, hogy egy általános, a piacon most is elérhető személyi hitelhez képest a Family Start programban nyújtott hiteleknél az állam által vállalt garancia jelenti a legnagyobb különbséget. A miniszter rámutatott, a garanciának köszönhetően a hitelfelvételben érdekelt fiataloktól nem fognak jövedelemigazolást kérni, sem jelzálogot nem jegyeznek be a tulajdonukban levő ingatlanokra. Ugyan erről Firea nem beszélt, de egy ilyen program esetén az állami garancia vélhetően a piacinál alacsonyabb kamatlábat is eredményezne.

A program 18 és 45 év közötti személyeknek lenne elérhető, de egyelőre sem a kormány, sem a családügyi minisztérium nem kommunikált arról, hogy mik lennének a jogosultsági feltételek egy ilyen hitel esetében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!