A miniszterelnök beismerte, hogy hibáztak a tűzifa árát plafonáló rendelettel

2022. november 2. – 12:32

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány lépéseket fog hozni annak érdekében, hogy kijavítsa a tűzifa árát köbméterenként 400 lejben plafonáló sürgősségi kormányrendeletet – jelentette ki Nicolae Ciucă. A miniszterelnök beismerte, hibáztak a jelenleg is érvényben lévő rendelet részleteinek kidolgozásánál, és tévesen úgy gondolták, hogy az árplafon valamelyest fedezi a tűzifa kitermelésével és szállításával kapcsolatos költségeket.

Ciucă nyilatkozatában azt is magyarázta, miért gondolták korábban úgy, hogy a 400 lejes árplafon megfelelő intézkedés lehet. „A környezetvédelmi minisztériumban elemzés készült arról, hogy mennyibe kerül egy köbméter tűzifa ára a Romsilvánál. Az általuk közölt átlagár 200 lej/köbméter volt, a döntés előtti elemzésünkben ezzel az árral számolva úgy gondoltuk, hogy a 400 lejes köbméterenkénti ár valamelyest fedezi a tűzifa kitermelésével és szállításával kapcsolatban felmerülő költségeket is. Kiderült, hogy ez a megállapításunk nincs teljesen összhangban a valósággal, ezért kiigazító intézkedéseket fogunk hozni. Elég erősnek kell lennünk ahhoz, hogy beismerjük, ha tévedtünk, és ennek megfelelően intézkedéseket kell hoznunk” – nyilatkozta Ciucă a sajtónak egy katonai járműgyárban tett látogatása alkalmával.

Egy október elején elfogadott rendelettel a kormány köbméterenként 400 lejes árplafont határozott meg a tűzifa és a fűtésre használt faapríték, faforgács, fűrészpor árára. A jogszabály a fabrikett és a pellett tonnánkénti árát is korlátozta, előbbiét 2000, utóbbiét 1500 lejben. A kereskedők a rendelettel kapcsolatban azt mondják, nem fenntartható számukra, hogy 400 lejes köbméterenkénti áron adják a fát, és szerintük fennáll a veszélye, hogy sokan tüzelőanyag nélkül maradnak a télre. A helyzet Székelyföldön sem túl rózsás, a hatósági árplafon alatt csak rossz minőségű tűzifát lehet kapni. Az erről szóló cikket itt tudjátok elolvasni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!