A miniszterelnök beismerte, hogy hibáztak a tűzifa árát plafonáló rendelettel

2022. november 2. – 12:32

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány lépéseket fog hozni annak érdekében, hogy kijavítsa a tűzifa árát köbméterenként 400 lejben plafonáló sürgősségi kormányrendeletet – jelentette ki Nicolae Ciucă. A miniszterelnök beismerte, hibáztak a jelenleg is érvényben lévő rendelet részleteinek kidolgozásánál, és tévesen úgy gondolták, hogy az árplafon valamelyest fedezi a tűzifa kitermelésével és szállításával kapcsolatos költségeket.

Ciucă nyilatkozatában azt is magyarázta, miért gondolták korábban úgy, hogy a 400 lejes árplafon megfelelő intézkedés lehet. „A környezetvédelmi minisztériumban elemzés készült arról, hogy mennyibe kerül egy köbméter tűzifa ára a Romsilvánál. Az általuk közölt átlagár 200 lej/köbméter volt, a döntés előtti elemzésünkben ezzel az árral számolva úgy gondoltuk, hogy a 400 lejes köbméterenkénti ár valamelyest fedezi a tűzifa kitermelésével és szállításával kapcsolatban felmerülő költségeket is. Kiderült, hogy ez a megállapításunk nincs teljesen összhangban a valósággal, ezért kiigazító intézkedéseket fogunk hozni. Elég erősnek kell lennünk ahhoz, hogy beismerjük, ha tévedtünk, és ennek megfelelően intézkedéseket kell hoznunk” – nyilatkozta Ciucă a sajtónak egy katonai járműgyárban tett látogatása alkalmával.

Egy október elején elfogadott rendelettel a kormány köbméterenként 400 lejes árplafont határozott meg a tűzifa és a fűtésre használt faapríték, faforgács, fűrészpor árára. A jogszabály a fabrikett és a pellett tonnánkénti árát is korlátozta, előbbiét 2000, utóbbiét 1500 lejben. A kereskedők a rendelettel kapcsolatban azt mondják, nem fenntartható számukra, hogy 400 lejes köbméterenkénti áron adják a fát, és szerintük fennáll a veszélye, hogy sokan tüzelőanyag nélkül maradnak a télre. A helyzet Székelyföldön sem túl rózsás, a hatósági árplafon alatt csak rossz minőségű tűzifát lehet kapni. Az erről szóló cikket itt tudjátok elolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!