Mellényúlt a kormány a tűzifa árának plafonálásával – a kereskedők máris a kiskapukat keresik

2022. október 19. – 17:38

Mellényúlt a kormány a tűzifa árának plafonálásával – a kereskedők máris a kiskapukat keresik
Kormányülés a tűzifa árának plafonálásáról szóló kormányrendelet elfogadásának napján, a 2022. okt. 5-én – Fotó: Románia Kormánya

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány úgy vezetett be árplafont a tűzifára, hogy már eleve hiány volt belőle a piacon. A kereskedők azt mondják, nem fenntartható számukra, hogy 400 lejes köbméterenkénti áron adják a fát, és szerintük fennáll a veszélye, hogy sokan tüzelőanyag nélkül maradnak a télre. A helyzet Székelyföldön sem túl rózsás, a hatósági árplafon alatt csak rossz minőségű tűzifát lehet kapni. Közben úgy tűnik, hogy a koalíciót adó pártok szintjén is újabb egyeztetések lesznek a jogszabályról, amellyel úgy tudjuk, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter sem elégedett.

A kabinet október 5-ei ülésén fogadta el azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely köbméterenként 400 lejes árplafont határoz meg a tűzifa és a fűtésre használt faapríték, faforgács, fűrészpor árára. A jogszabály két olyan melléktermék esetében is árplafont határoz meg, amelyeket szintén használnak lakások fűtésére: a fabrikett árát tonnánként 1500 lejben, míg a másik népszerűnek számító fából készült tüzelőanyag, a pellet tonnánkénti árát 2000 lejben korlátozták. Az árak mindhárom esetben tartalmazzák az áfát is, és az intézkedés a téli időszakra vonatkozik, március 31-ig lesz érvényben.

A sürgősségi kormányrendeletet kidolgozó környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium vezetője, Tánczos Barna miniszter akkor még azzal érvelt a jogszabály elfogadása mellett, hogy a tűzifapiacon főleg a nemzetközi szinten tapasztalt fejlemények miatt érezhetőek az áremelkedés hatásai, ezért a villamosenergiához és a földgázhoz hasonlóan a kormánynak újabb lakosságvédelmi intézkedést kell elfogadnia.

Az intézkedés a hivatalos közlönyben való megjelenését követően tíz nappal, szombaton (október 15-én) lépett érvénybe. Piaci szereplők szerint azonban a jogszabály nemhogy segíti a lakosságot, teljes felfordulást okozott és oda vezethet, hogy sok család nem tud majd tűzifát beszerezni télre.

Megnőtt a kereslet és nincs elég tűzifa a piacon

A faipari vállalatokat képviselő Prolemn és Fordaq érdekvédelmi szervezetek szerint az egyik legnagyobb gond az intézkedéssel, hogy egy olyan kontextusban vezet be árplafont a piacon, amikor eleve hiány van tüzelőanyagokból, és a kereslet is jelentősen megemelkedett. Úgy becsülik, hogy

2022 egészét tekintve várhatóan 10-20%-kal lesz nagyobb a tűzifa iránti kereslet, mint az előző években.

A megnövekedett keresletet a szakmai szervezetek szerint az is magyarázza, hogy a jelenlegi helyzetben sok olyan háztartás is inkább a tűzifával való fűtést választja a télre, amely eddig földgázt használt. Annak okait pedig, hogy hiány van faanyagból, abban látják, hogy szerintük Romániában az európai rangsorban az egyik legalacsonyabb (3 köbméter kitermelt fa/hektár) az a mutató, amely a meglévő erdős területekhez méri a kereskedelmi fakitermelés nagyságát. Emellett azt is felhozzák érvként, hogy miközben EU-s szinten az erdők növekedésének 67%-ára tehető a kereskedelmi kitermelés szintje, addig Romániában ugyanez az arány mindössze 33%.

Az érdekvédelmi szervezetek itt közzétett közleményükben üdvözlik, hogy a kormány segíteni akarja a lakosságot a tűzifa beszerzésében, de szerintük a jelenlegi helyzetben árplafon helyett inkább más intézkedést, például fa vásárlására használható értékjegyeket kellett volna bevezetniük a háztartások megsegítésére. Olyan intézkedéseket is sürgetnek emellett, amelyek növelik a piacon elérhető famennyiséget.

Az érdekvédelmi szervezetek a tagvállalatok között végzett felmérés alapján arra jutottak, hogy a cégek 93%-ának tevékenységét fogja erősen meghatározni a szombaton érvénybe lépő rendelet, emellett a vállalatok 70%-a továbbra is arra számít, hogy

hiány lesz fából a piacon, különösen az erdős területektől távol eső, alföldi régiókban.

A felmérésnek azonban nem is a cégek borúlátása a legérdekesebb része, hanem az, hogy a megkérdezettek 44%-a válaszolta azt, hogy ki fogják használni a kiskapukat, és a fa ára mellett külön fogják kiszámlázni a szintén nagy költségnek számító szállítást, raktározást, feldarabolást és raklapra helyezést. Ez a kettős számlázás pedig azt fogja eredményezni, hogy miközben a tűzifa ára 5%-os áfa mellett az árplafon alatt marad, utóbbi szolgáltatások áránál már 19%-os áfát kell felszámítaniuk, ami végül akár 7-10%-kal is növelheti az árplafon előtti árakat.

Az is aggasztó lehet a piaci folyamatok szempontjából, hogy ugyanebben a felmérésben a faipari cégek 16%-a mondta, hogy szerződést bont a kitermelő cégekkel, 18%-a a vállalatoknak nem fog tűzifát forgalmazni, hanem más területre orientálódik, 29%-a készletezni fogja a faanyagot a szabályozás változásáig, míg a cégek közel harmada arra készül, hogy exportálja a faanyagot, hogy így csökkentsék a belföldi piacon keletkezett veszteségeiket.

Hiába a sok erdő, Székelyföldön sem rózsás a helyzet

„Az valószínű, hogy Székelyföldön az ország számos más térségéhez képest jobban állunk faanyag terén, de azért nálunk sem túl rózsás a helyzet. Hiány van faanyagból, alig lehet tűzifát kapni”

– mondta el megkeresésünkre Kádár Rezső, a sepsiszentgyörgyi székhelyű Pro Wood regionális faipari klaszter ügyvezetője, aki szerint tűzifából már az árakat plafonáló rendelet bevezetése előtt is hiány volt a piacon. Arra a kérdésünkre, hogy az árplafonhoz képest hogyan alakulnak a piaci árak az általa ismert megyékben, Kádár elmondta, hogy a 400 lejes árplafonnál olcsóbban legfeljebb csak gyenge minőségű tűzifát lehet vásárolni, például nyárfát vagy nyírt.

„A jó tűzifa nálunk sem olcsó. Az ára természetesen alacsonyabb, mint a Kárpátokon túl, hiszen az ott eladott fa árába a kereskedők nyilván beleszámítják a szállítás költségét, illetve a végső árak a forgalmazó nyereségét is tartalmazzák. Az viszont utópia, hogy nálunk 400 lejért lehet árulni a tűzifát. A faipari klaszter révén kapcsolatban vagyunk a közbirtokosságok és a tűzifát forgalmazó vállalatok képviselőivel. Tőlük is az a vélemény érkezett hozzánk, hogy lehetetlen, nem rentábilis 400 lejes köbméterenkénti áron tűzifát értékesíteni” – mondta Kádár. Megjegyezte azt is, hogy ő is úgy látja,

a jelenlegi helyzetben a tűzifa-forgalmazók kiskapukat kereshetnek, és megpróbálhatják a fát és például a szállítást külön kiszámlázni úgy, hogy utóbbival fedezzék az árplafonból származó veszteségeiket.

Felvetettük azt is a faipari klaszter ügyvezetőjének, hogy mennyiben látja valós veszélynek, hogy az árplafon miatt a tűzifával kereskedő vállalatok leállnak a tevékenységükkel, vagy esetleg még rosszabb esetben a fekete zóna felé sodródnak. Kádár Rezső kérdésünkre azzal reagált, hogy az csak a kisebbik része a problémának, ha az ágazatban tevékenykedő vállalatok néhány hónapig bevétel nélkül maradnak, az viszont már sokkal lényegesebb gond, hogy a végtermék, a tűzifa emiatt nem fog eljutni a magánfelhasználókhoz. „Itt jelentős részben olyan falvakon élő emberekről beszélünk, akiknek a kereseti lehetőségeik is igen gyakran szűkösebbek” – mutatott rá.

„Azt sérelmezem a bevezetett árplafonnal kapcsolatban, hogy abszolút nem volt átgondolva. A teljes piacot felforgató sürgősségi kormányrendeletet fogadtak el úgy, hogy nem készültek előzetes számítások a hatásokat illetően. Inkább azzal kellene foglalkoznunk, hogy a piacon tapasztalható hiány csökkentése érdekében még több faanyagot dobjunk piacra, emellett az alacsonyabb árak elérése érdekében rövidebbre kellene zárni a fakereskedelmet, hiszen azzal valós eredményeket lehetne elérni, ha nem kellene annyi kereskedő kezén átmenjen a faanyag” – mondta Kádár. Szerinte ugyan a kormánynak éppen ellentétes céljai voltak az árplafon bevezetésével, a fával fűtő személyek továbbra is hátrányban vannak azokkal szemben, akik kompenzált árú földgáz vagy villamos energia felhasználásával fűtenek.

A barkácsáruházakból is eltűnt a tüzelőanyag

A rendelet hatásai közül az egyik leglátványosabb fejlemény viszont az, hogy a barkácsáruházakból is eltűnt a tűzifa – szúrta ki a Krónika. A nagy barkácsáruházak ugyanis ahelyett, hogy az árplafonnak megfelelő szint alá csökkentették volna a termékek árát, kivonták a forgalomból az általuk értékesített tűzifát, valamint a brikett jelentős részét. Ugyan a lakosság jelentős része jó eséllyel amúgy sem ezekből az üzletekből szerzi be a téli tüzelőanyagot, de az eddig viszonylag széles kínálattal rendelkező szakáruházak sem tűnik úgy, hogy opciót jelenthetnek a vásárlók számára. (Ha van ezzel kapcsolatban személyes tapasztalatotok, írjátok meg kommentben vagy levélben!)

A koalíciós pártok szintjén sincs egyetértés

A rendelet hatásaival kapcsolatban próbáltuk megkeresni Tánczos Barnát is, de a környezetvédelmi miniszter nem szeretett volna nyilatkozni addig, amíg a koalíciós pártok nem tárgyalnak a témáról. Úgy tudjuk viszont, hogy a tűzifa árának szabályozásával kapcsolatos rendelettel Tánczos sem elégedett, és a jogszabály módosítását javasolná a koalíciós partnereknek.

Ezt támaszthatja alá az árplafon elfogadásának módja is: korábban a környezetvédelmi tárca 500 lejes árplafont javasolt nyilvánosan, de csak az állami erdészeti hivatal, a Romsilva által kitermelt fára. Ezt az elképzelést utólag jelentősen megváltoztatták, a Libertatea szerint főleg Nicolae Ciucă miniszterelnök nyomására alakították úgy a tervezet szövegét, hogy az árplafon a piacon elérhető teljes tűzifamennyiségre vonatkozzon. Úgy tűnik viszont, hogy az intézkedéssel eléggé mellényúlt a kormány.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!