Továbbra sem tett le a kormány arról, hogy megváltoztassa a nyugdíjkiadásokat korlátozó előírást a helyreállítási tervben

2022. október 27. – 16:20

Másolás

Vágólapra másolva

A nyugdíjkiadásokat a bruttó hazai termék 9,4 százalékára korlátozó PNRR-előírás módosításáról is tárgyalt Nicolae Ciucă miniszterelnök az Európai Bizottság (EB) elnökével. Erről a kétnapos brüsszeli látogatásának eredményeit ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón beszélt a kormányfő – írja tudósításában az Agerpres.

Ciucă szerint az Ursula Von der Leyennel folytatott szerdai egyeztetésen többek között arról is szó esett, miként lehet „kiigazítani” a román helyreállítási tervbe (PNRR) foglalt bizonyos célkitűzéseket és mérföldköveket annak érdekében, hogy teljesíthetők legyenek 2026-ig.

A nyugdíjkiadásokat a GDP 9,4 százalékára korlátozó előírásról a miniszterelnök azt mondta: tárgyalópartnerével egyetértettek abban, hogy ez felváltható egy másik mutatóval, amelynek megszabásakor figyelembe veszik „a Világbank tanulmányát és egy, a pénzügyi fegyelemre vonatkozó mutatót”. A Világbank elemzéséről és kiszivárgott javaslatairól itt írtunk bővebben.

Nicolae Ciucă hangsúlyozta, az EB elnökével csak „elviekben” tárgyaltak a témáról, a technikai részleteket a szakértők beszélik majd meg.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!