Továbbra sem tett le a kormány arról, hogy megváltoztassa a nyugdíjkiadásokat korlátozó előírást a helyreállítási tervben

2022. október 27. – 16:20

Másolás

Vágólapra másolva

A nyugdíjkiadásokat a bruttó hazai termék 9,4 százalékára korlátozó PNRR-előírás módosításáról is tárgyalt Nicolae Ciucă miniszterelnök az Európai Bizottság (EB) elnökével. Erről a kétnapos brüsszeli látogatásának eredményeit ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón beszélt a kormányfő – írja tudósításában az Agerpres.

Ciucă szerint az Ursula Von der Leyennel folytatott szerdai egyeztetésen többek között arról is szó esett, miként lehet „kiigazítani” a román helyreállítási tervbe (PNRR) foglalt bizonyos célkitűzéseket és mérföldköveket annak érdekében, hogy teljesíthetők legyenek 2026-ig.

A nyugdíjkiadásokat a GDP 9,4 százalékára korlátozó előírásról a miniszterelnök azt mondta: tárgyalópartnerével egyetértettek abban, hogy ez felváltható egy másik mutatóval, amelynek megszabásakor figyelembe veszik „a Világbank tanulmányát és egy, a pénzügyi fegyelemre vonatkozó mutatót”. A Világbank elemzéséről és kiszivárgott javaslatairól itt írtunk bővebben.

Nicolae Ciucă hangsúlyozta, az EB elnökével csak „elviekben” tárgyaltak a témáról, a technikai részleteket a szakértők beszélik majd meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!