A romániai különnyugdíjak racionalizálását javasolja a Világbank reformterve

2022. október 25. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

Véglegesítette a Világbank a romániai különnyugdíjak reformjára vonatkozó javaslatait – írja az Economedia. A gazdasági portál állítása szerint hozzá is jutott a dokumentumhoz, melynek elkészítését és a benne foglaltak megvalósítását a kormány Románia Helyreállítási és Rezílienciaépítési Tervében (PNRR) vállalta.

A nemzetközi pénzintézet szakértői a dokumentumban azt javasolják, hogy a különnyugdíjak kiszámolásánál is érvényesüljön a hozzájárulás mértékének elve – tehát mindenki olyan mértékű nyugdíjban részesüljön, mint amilyen mértékben hozzájárul a nyugdíjalaphoz -, ne vezessenek be új különnyugdíj-kategóriákat, a meglévőket pedig racionalizálják. Azt is megjegyzik, hogy a szolgálati nyugdíjak kiszámításánál figyelembe vett jövedelmek esetén hosszabb időintervallumot kellene figyelembe venni, emellett azt is javasolják, hogy egyetlen személy esetében se haladhassa meg a különnyugdíj mértéke az adott személy által a munkaévek során elért jövedelmet.

A különnyugdíjak racionalizálásánál a dokumentumban az is szerepel, hogy egy tranzíciós időszak során mind a hat különnyugdíj-kategóriában ki kellene egyenlíteni a feltételeket. Az Economedia cikke szerint ehhez kapcsolódóan a Világbank szakértői azt is megjegyzik, hogy a parlamentnek is felelőssége lesz abban, hogy ne hozzanak létre új különnyugdíj-kategóriákat.

A Világbank azt is javasolja, hogy a különnyugdíjak esetén a minimális járulékfizetési idő legyen ugyanaz, mint az állami nyugdíjrendszer esetében.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!