PNRR: Románia 2,6 milliárd eurót kapott az Európai Bizottságtól

2022. október 27. – 14:51

Másolás

Vágólapra másolva

Románia megkapta csütörtökön az uniós helyreállítási alapból megítélt összeg első részletét, 2,6 milliárd eurót, mert teljesítette a kifizetés feltételéül szabott 14 célkitűzést – tájékoztatott az Európai Bizottság. Ahogy azt az Agerpres is részletezi, az összegből 1,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás és 0,8 milliárd euró hitel.

A közlemény szerint a célkitűzések a digitális átállással, a fenntartható mobilitással, az ipar karbonmentesítésével, az oktatással, egészségüggyel, a nyugdíj- és az adórendszer reformjával, a vállalkozások támogatásával, illetve a jó kormányzással kapcsolatosak.

Az Európai Bizottság hangsúlyozza, hogy a Next Generation EU központi eleméül szolgáló Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében történő kifizetések a teljesítményen alapulnak, és a román helyreállítási tervben rögzített reformok és befektetések megvalósításától függenek.

Románia a 14 célkitűzés megvalósítására hivatkozva 2022. május 31-én nyújtott be kérelmet az Európai Bizottsághoz az első részlet kifizetésére. Az EB szeptember 15-én pozitívan véleményezte a kifizetési kérelmet.

A román helyreállítási tervben foglaltak megvalósítását összesen 12,1 milliárd euró vissza nem térítendő támogatással és 14,9 milliárd euró kedvezményes hitellel finanszírozza az EU helyreállítási alapja.