PNRR: Románia 2,6 milliárd eurót kapott az Európai Bizottságtól

2022. október 27. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

Románia megkapta csütörtökön az uniós helyreállítási alapból megítélt összeg első részletét, 2,6 milliárd eurót, mert teljesítette a kifizetés feltételéül szabott 14 célkitűzést – tájékoztatott az Európai Bizottság. Ahogy azt az Agerpres is részletezi, az összegből 1,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás és 0,8 milliárd euró hitel.

A közlemény szerint a célkitűzések a digitális átállással, a fenntartható mobilitással, az ipar karbonmentesítésével, az oktatással, egészségüggyel, a nyugdíj- és az adórendszer reformjával, a vállalkozások támogatásával, illetve a jó kormányzással kapcsolatosak.

Az Európai Bizottság hangsúlyozza, hogy a Next Generation EU központi eleméül szolgáló Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében történő kifizetések a teljesítményen alapulnak, és a román helyreállítási tervben rögzített reformok és befektetések megvalósításától függenek.

Románia a 14 célkitűzés megvalósítására hivatkozva 2022. május 31-én nyújtott be kérelmet az Európai Bizottsághoz az első részlet kifizetésére. Az EB szeptember 15-én pozitívan véleményezte a kifizetési kérelmet.

A román helyreállítási tervben foglaltak megvalósítását összesen 12,1 milliárd euró vissza nem térítendő támogatással és 14,9 milliárd euró kedvezményes hitellel finanszírozza az EU helyreállítási alapja.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!