Románia költségvetése elbírja a nyugdíjak 10%-os emelését a munkaügyi miniszter szerint

2022. október 15. – 13:33

Másolás

Vágólapra másolva

A nyugdíjemelés mértéke legkevesebb 10%-os lesz januártól, ami a következő évben 11 milliárd lejjel fogja terhelni az állami költségvetést – mondta egy péntek esti televíziós interjúban Marius Budăi munkaügyi miniszter. A tárcavezető a Realitatea Plus műsorában kijelentette, hogy Románia költségvetése elbír ekkora emelést. Cáfolta egyúttal azt a sajtóban megjelent értesülést, miszerint a kormány két lépésben növelné jövőre a nyugdíjakat.

Budăi szerint a nyugdíjak emeléséről szóló javaslatot alapos elemzést követően nyújtotta be a Szociáldemokrata Párt. „Az általunk használt számok bárki számára elérhetőek az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság, az Országos Statisztikai Intézet vagy az Eurostat oldalairól, valamint a Nemzetközi Valutaalap gazdasági előrejelzéseiből. A költségvetés végrehajtásával és a bevételekkel sincs probléma, ezt a növekedést (a nyugdíjak esetében szerk. megj.) biztosítani tudjuk január 1-tól” – mondta Budăi, akinek a nyáron a nyugdíj- és minimálbér emeléssel kapcsolatos javaslatai még nagy feszültségekhez vezettek a koalícióban, arról itt írtunk.

A 10%-os emelésről szóló döntés azt jelentené, hogy a nyugdíjak kiszámításánál figyelembe vett nyugdíjpont értéke 1586 lejről 1745 lejre emelkedik. Emellett a garantál minimálnyugdíj összege is 1000 lejről 1100 lejre nőne.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!