A kormány másfél milliárd euróval fog támogatni nagy energiaigényű ipari fogyasztókat

2022. október 12. – 17:22

Másolás

Vágólapra másolva

Sürgősségi rendeletet fogadott el szerdai ülésén a kormány a nagy energiaigényű ipari fogyasztók támogatásáról – írja az Agerpres. A jogszabály szerint azok a vállalatok részesülnek 2030-ig állami támogatásban, amelyeket – támogatás hiányában – a tulajdonosaik áttelepítenének szén-dioxid-kibocsátási korlátozások nélküli országokba, hogy kikerüljék a kibocsátáskereskedelmi rendszer alkalmazásával járó többletterheket.

A szubvenció elnyeréséhez a vállalatoknak egy sor követelménynek kell megfelelniük. A támogatási programot az energiaügyi minisztérium bonyolítja le.

Korábban már az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy Románia 2030-ig másfél milliárd euróval támogassa ezeket a nagy energiaigényű ipari fogyasztókat, arról a döntésről itt írtunk részletesen. A döntés szerint Románia a karbonkvóták 75 százalékát fogja megtéríteni a kibocsátásáthelyezés által fenyegetett cégeknek az energiaügyi minisztérium költségvetéséből.

Románia 2019-ben 399 millió lej, 2020-ban pedig 637 millió lejes támogatást biztosított 34 kibocsátásáthelyezés által fenyegetett ipari fogyasztónak a karbonkvóták költségeinek részleges átvállalásával.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!