A kormány másfél milliárd euróval fog támogatni nagy energiaigényű ipari fogyasztókat

2022. október 12. – 16:22

Másolás

Vágólapra másolva

Sürgősségi rendeletet fogadott el szerdai ülésén a kormány a nagy energiaigényű ipari fogyasztók támogatásáról – írja az Agerpres. A jogszabály szerint azok a vállalatok részesülnek 2030-ig állami támogatásban, amelyeket – támogatás hiányában – a tulajdonosaik áttelepítenének szén-dioxid-kibocsátási korlátozások nélküli országokba, hogy kikerüljék a kibocsátáskereskedelmi rendszer alkalmazásával járó többletterheket.

A szubvenció elnyeréséhez a vállalatoknak egy sor követelménynek kell megfelelniük. A támogatási programot az energiaügyi minisztérium bonyolítja le.

Korábban már az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy Románia 2030-ig másfél milliárd euróval támogassa ezeket a nagy energiaigényű ipari fogyasztókat, arról a döntésről itt írtunk részletesen. A döntés szerint Románia a karbonkvóták 75 százalékát fogja megtéríteni a kibocsátásáthelyezés által fenyegetett cégeknek az energiaügyi minisztérium költségvetéséből.

Románia 2019-ben 399 millió lej, 2020-ban pedig 637 millió lejes támogatást biztosított 34 kibocsátásáthelyezés által fenyegetett ipari fogyasztónak a karbonkvóták költségeinek részleges átvállalásával.