A kormány is elfogadta, hogy 700 millió euróval nő a kolozsvári metró építési költsége

2022. október 12. – 15:14

Másolás

Vágólapra másolva

Éppen egy hónappal azt követően, hogy a kolozsvári városi tanács is jóváhagyta, szerdán a kormány is elfogadta a kolozsvári metró építésével kapcsolatos beruházási projekt új műszaki-pénzügyi mutatóit. A számok „frissítésére” azért volt szükség, mert a szakemberek szerint a metrófejlesztés az építési anyagok árának növekedése miatt a korábban elfogadott műszaki-gazdasági mutatókhoz képest 35%-kal drágábban valósulhat meg.

Ionel Oprea, a metró egyik tervezője szeptemberben még azt nyilatkozta az új számokkal kapcsolatban, hogy míg a korábbi árak mellett a kolozsvári metró építési költségei még 1,7 milliárd euróra rúgtak, az elmúlt időszakban tapasztalt áremelkedések miatt ugyanez a szám jelenleg 700 millió euróval magasabb, és eléri a 2,4 milliárd eurót.

A kolozsvári önkormányzat augusztus 22-én a szállítási minisztériummal való egyeztetés után döntött úgy, hogy felfüggeszti a metróra kiírt közbeszerzési eljárást, miután az építés iránt érdeklődő vállalatok jelezték, hogy az építőanyagok árának emelkedése miatt nem férnek bele a költségekbe. Az önkormányzat úgy döntött, hogy a közbeszerzés leállítása helyett frissíti a beruházás műszaki-gazdasági mutatóit.

A metróépítéshez szükséges források az országos helyreállítási tervből (PNRR), kormányzati, helyi és egyéb forrásokból érkeznek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!