Elfogadta a kolozsvári városi tanács, hogy 700 millió euróval nő a metró építésének költsége

2022. szeptember 12. – 13:21

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári városi tanács hétfőn megszavazta a kolozsvári metró építésével kapcsolatos beruházási projekt új műszaki-gazdasági mutatóit. A városi tanácsosok 19 igen szavazat és 4 tartózkodás mellett bólintottak rá a frissített számokra, amelyek szerint a metrófejlesztés az építési anyagok árának növekedése miatt a korábban elfogadott műszaki-gazdasági mutatókhoz képest 35%-kal drágábban valósulhat meg. A tanácsülésen igennel szavazott a teljes PNL- és RMDSZ-frakció, a tartózkodók között három USR-s és egy PSD-s tanácsos volt.

A szavazást megelőzően Emil Boc polgármester újra kifejtette, hogy azért kell új műszaki-gazdasági mutatókat elfogadni, mert nem csak világszerte, hanem Romániában is jelentősen emelkedtek az építőanyagárak. Boc azt is elmondta, hogy a metróépítéshez szükséges források az országos helyreállítási tervből (PNRR), kormányzati, helyi és egyéb forrásokból érkeznek.

A tanácsüléshez online csatlakozott a metró tervezője, Ionel Oprea is, aki elmondta, hogy az építőanyagok árának emelkedését három fő tényező (a koronavírus-járvány, az energiaválság és az Ukrajnában zajló háború) okozta. Oprea szerint míg a korábbi árak mellett a kolozsvári metró építési költségei még 1,7 milliárd euróra rúgtak, az áremelkedések miatt ugyanez a szám jelenleg 700 millió euróval magasabb, és eléri a 2,4 milliárd eurót.

A kolozsvári önkormányzat augusztus 22-én a szállítási minisztériummal való egyeztetés után döntött úgy, hogy felfüggeszti a metróra kiírt közbeszerzési eljárást, miután az építés iránt érdeklődő vállalatok jelezték, hogy az építőanyagok árának emelkedése miatt nem férnek bele a költségekbe. Az önkormányzat úgy döntött, hogy a közbeszerzés leállítása helyett frissíti a beruházás műszaki-gazdasági mutatóit.

A kolozsvári városi tanács döntése után nem sokkal Szászfenes község tanácsosai is megszavazták a frissített műszaki-gazdasági mutatókat.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!