Elfogadta a kolozsvári városi tanács, hogy 700 millió euróval nő a metró építésének költsége

2022. szeptember 12. – 14:21

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári városi tanács hétfőn megszavazta a kolozsvári metró építésével kapcsolatos beruházási projekt új műszaki-gazdasági mutatóit. A városi tanácsosok 19 igen szavazat és 4 tartózkodás mellett bólintottak rá a frissített számokra, amelyek szerint a metrófejlesztés az építési anyagok árának növekedése miatt a korábban elfogadott műszaki-gazdasági mutatókhoz képest 35%-kal drágábban valósulhat meg. A tanácsülésen igennel szavazott a teljes PNL- és RMDSZ-frakció, a tartózkodók között három USR-s és egy PSD-s tanácsos volt.

A szavazást megelőzően Emil Boc polgármester újra kifejtette, hogy azért kell új műszaki-gazdasági mutatókat elfogadni, mert nem csak világszerte, hanem Romániában is jelentősen emelkedtek az építőanyagárak. Boc azt is elmondta, hogy a metróépítéshez szükséges források az országos helyreállítási tervből (PNRR), kormányzati, helyi és egyéb forrásokból érkeznek.

A tanácsüléshez online csatlakozott a metró tervezője, Ionel Oprea is, aki elmondta, hogy az építőanyagok árának emelkedését három fő tényező (a koronavírus-járvány, az energiaválság és az Ukrajnában zajló háború) okozta. Oprea szerint míg a korábbi árak mellett a kolozsvári metró építési költségei még 1,7 milliárd euróra rúgtak, az áremelkedések miatt ugyanez a szám jelenleg 700 millió euróval magasabb, és eléri a 2,4 milliárd eurót.

A kolozsvári önkormányzat augusztus 22-én a szállítási minisztériummal való egyeztetés után döntött úgy, hogy felfüggeszti a metróra kiírt közbeszerzési eljárást, miután az építés iránt érdeklődő vállalatok jelezték, hogy az építőanyagok árának emelkedése miatt nem férnek bele a költségekbe. Az önkormányzat úgy döntött, hogy a közbeszerzés leállítása helyett frissíti a beruházás műszaki-gazdasági mutatóit.

A kolozsvári városi tanács döntése után nem sokkal Szászfenes község tanácsosai is megszavazták a frissített műszaki-gazdasági mutatókat.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!