Késések és horribilis összegek: villanyszámlakáosz tetézi az energiapiaci gondokat

2022. október 8. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába az állami ársapka, nagyon sok háztartásnak óriási áramszámlát kell kifizetnie ezekben a napokban a szolgáltatók mulasztása miatt. Utóbbiak a sorozatos jogszabály-módosításokkal magyarázzák az anomáliákat. Az Országos Energiaszabályzó Hatóság alelnöke, Nagy-Bege Zoltán a helyzet normalizását ígéri, és arra biztatja a pórul járt fogyasztókat, hogy panaszolják be a szolgáltatójukat.

Baljós előjelekkel vág neki a télnek számtalan áramfogyasztó háztartás Romániában, egymást érik a hírek a sokszor több hónapos késéssel érkező, horribilis összegű villanyszámlákról, a szolgáltatók – a sűrű jogszabálymódosításokra hivatkozva – a döntéshozókra mutogatnak. A szeptember elsejétől hatályba lépett sürgősségi rendeletnek köszönhetően a lakosság jelentős részét továbbra is ársapka védi a drágulástól, de rettegve várják a hidegebb napokat a fűtésre vagy vízmelegítésre is áramot használó családok, mert a magas fogyasztásuk miatt rájuk már nem terjed ki a jogszabály. Rajtuk az sem segít, hogy a parlament bővíteni készül a kedvezményezettek körét, és ársapka védené azokat a háztartásokat is, akik a tavaly ugyan nem, de idén már belefértek a havi 300 kilowattórás fogyasztási keretbe.

Késve érkező, horribilis számlák

Szeptember utolsó napjaiban a 3,2 millió háztartást ellátó legnagyobb hazai áramszolgáltató, az Electrica Furnizare sok ügyfele elképedt, amikor meglátta a villanyszámláját. Egy Kolozsvár közeli faluban élő családnak például több mint 1700 lejt kell október 8-ig kifizetnie, ráadásul ez nem a valós, hanem a becsült fogyasztásukat tükröző összeg. Mindezt olyan körülmények között, hogy májusban kaptak utoljára számlát, és közben minden hónapban leolvasták a villanyórát, és hűségesen elküldték a My Electrica platformon keresztül a mérőállást a szolgáltatónak – számolt be Facebookon a családfő.

A bejegyzésére érkező több tucatnyi reakciókból lett nyilvánvaló, hogy nem egyedi eset az övék. Akadt olyan hozzászóló – szintén az Electrica ügyfele – akinek május óta semmilyen életjelet nem adott az állami szolgáltató, most viszont néhány nap eltéréssel két számlát is kapott, mindkettő hozzávetőlegesen 1600 lejes. Az egyiket a május-júniusi valós, a másik a július-szeptemberi becsült fogyasztásukról állították ki, miközben havonta elküldte a szolgáltatónak a villanyórájuk mérőállását. A közel 3200 lejt pedig szintén október 8-ig kell kifizetnie. Hasonló esetekkel a román sajtó is terjedelmesen foglalkozott, és az Electricát már augusztusban megkérdezték az anomáliákról. A válaszában a szolgáltató késéseket azzal magyarázta, hogy a sorozatos jogszabály-módosítások miatt kénytelen volt a számlázási szoftverén is folyamatosan módosítani. Az Electrica arra kérte az ügyfeleket, jelezzék a vállalatnak dokumentumokkal alátámasztva a rendellenességeket, és azt ígérte, hogy minden esetet egyenként megvizsgálnak. A szolgáltató egyébként arra utalt a magyarázkodásában, hogy a múlt ősz után idén április elsejétől is módosultak az energiapiaci szabályozások.

Ám újra módosultak a szabályok idén szeptember elsejétől is, ami újabb anomáliákat okoz. Az Intelligens Energia Egyesület elnöke szerint késve fogják megkapni az háztartások az áramszámlákat, és két-három hónap fogyasztását kell majd kifizetniük egyszerre. E heti nyilatkozatában Dumitru Chisăliţă emlékeztetett arra, hogy az energiaárak kompenzálásáról szóló 2022/119-es sürgősségi rendeletet szeptember 1-jén fogadta el a kormány, és ugyanaznap hatályba is lépett, így a szolgáltatóknak nem volt idejük elvégezni a szükséges módosításokat a számlázási szoftvereken.

A szakember emlékeztetett, egy évvel korábban is „egyik napról a másikra” módosították a törvényt. Akkor a szolgáltatók egy része úgy döntött, hogy folytatja a számlázást, és menet közben végzi el a szoftvermódosításokat. Azonban emiatt törvénysértéssel vádolták őket, és büntetést kaptak, amiért nem alkalmazták egyből az új jogszabályt. Dumitru Chisăliţă szerint a vállalatok most addig nem bocsátanak ki számlákat, amíg nem készül el a szoftver. Így vélhetően valamennyi fogyasztó abba a helyzetbe kerül, hogy két-három havi fogyasztást kell egy összegben kifizetnie. A nagyobb áramszolgáltatók közül mindenesetre eddig csak a E. ON Energie nyugtatta meg az ügyfeleit arról, hogy a következő hónapokban zavartalan lesz a számlák kibocsátása.

A szakhatóságnál be lehet panaszolni a szolgáltatót

Az Országos Energiaszabályzó Hatóság alelnöke, Nagy-Bege Zoltán a Transtelexnek elmondta, hogy az intézmény számára ismertek a fenti anomáliák. Közlése szerint az Electricának éppen azok az ügyfelei kaptak négy-öt hónapos késéssel nagy összegű számlákat, akiknek a havi áramfogyasztása meghaladta a havi 300 kilowattórát, így a korábbi jogszabályok szerint sem védte őket ársapka.

„Számomra megmagyarázhatatlan, hogy miért éppen ennek a fogyasztói kategóriának késtek a számlái. Esetükben a szolgáltatónak nem kellett ársapkát alkalmaznia, a szerződésben szereplő áron kellett kiszámláznia az áramfogyasztást. Tehát rájuk nem vonatkozik az a törvénymódosítás, amellyel az Electrica a késéseket magyarázta”

– jelentette ki Nagy-Bege.

A szakember a felvetésünkre reagálva emlékeztetett arra, hogy a villanyóra leolvasása nem a szolgáltató, hanem az áramelosztó vállalat feladata. Ettől függetlenül szerinte a mulasztásokban része van az Electricának is. Az ANRE alelnöke elmagyarázta: a fogyasztónak joga van minden hónapban leolvasni az órát és elküldeni az adatokat, és a szolgáltató csak akkor használhat becslést számlázáskor, ha sem az elosztótól, sem az ügyféltől nem kapja meg a mérőállást, illetve akkor, ha az ügyféllel kötött szerződésben nem szerepel fogyasztási egyezmény. „Én kétlem, hogy az Electrica ügyfeleinek esetében egyik kritérium sem teljesült, és ezért küldték ki a becsült fogyasztáson alapuló számlákat. Itt vélhetően valamilyen mulasztásról van szó, és ha ez így van, akkor ezt a szabálysértést beazonosítjuk és törvényesen eljárunk” – jelentette ki.

Nagy-Bege Zoltán elmondta, a késések miatt nagy összegű számlák sürgős kifizetésére kényszerített ügyfelek bepanaszolhatják a szolgáltatót a szakhatóságnál. Közlése szerint ezt az ANRE honlapján vagy az [email protected] email-címre írva tehetik meg, a „lehető legtöbb” dokumentumot csatolva a reklamációjukhoz. Addig is kérhetik a szolgáltatótól, hogy ne egy összegben, hanem részletekben fizessék ki a számlát. A törvény azonban nem kötelezi a szolgáltatókat arra, hogy beleegyezzenek a törlesztés átütemezésébe. „Ezért csak a jóérzésükre lehet apellálni. Ha belátják, hogy felelősségük van a számlák késlekedésében, akkor tán van annyi jóérzés a szolgáltatókban, hogy jóváhagyják a részletekben történő kifizetést” – mondta az ANRE alelnöke.

A szakember kérdésünkre kijelentette: nem hinné, hogy az újabb törvénymódosítás újabb késéseket okoz majd a háztartások energiafogyasztásának kiszámlázásában. Szerinte egy-két hetes csúszás elképzelhető, de nem olyan ördöngös a számlázási szoftverek módosítása, hogy a folyamat hónapokig elhúzódjon.

Idén érdemes takarékoskodni, ha tavaly nem tettük meg

Mint ismert, a kormány szeptember elsejétől módosította az energiaárak korlátozásáról szóló, tavasszal kiadott rendeletét, és az eddigi 300 kilowattóra helyett 255 kilowattórában határozta meg azt a havi villamosenergia-fogyasztást, ameddig a kilowattóránként 0,80 lejes ársapkával védi a lakossági fogyasztókat a piaci áraktól. A jövő év augusztus 31-ig hatályos jogszabály Nicolae Ciucă miniszterelnök szerint a háztartások 98 százalékát megvédi az energia drágulásától. A rendelet előírásai szerint havi 100 kilowattóra tavalyi fogyasztásig továbbra is a kilowattóránként 0,68 lejes árkorlátozást alkalmazzák, azokban a háztartásokban pedig, amelyek múlt évi havi fogyasztási átlaga 100 és 300 kilowattóra közé esett, ezentúl 100 és 255 kilowattóra között 0,8 lejt számlázhatnak a szolgáltatók kilowattóránként.

A kormányzat kapkodásáról árulkodik, hogy alig száradt meg a tinta a jogszabályon, a koalíció máris az újabb módosításán törte a fejét. A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) eszébe jutott, hogy fontos kategóriák maradtak ki az ársapkával védett fogyasztók köréből, például az egyházak vagy akár a bukaresti metróvállalat. A mulasztásokat végül a koalíció nem egy újabb sürgősségi rendelettel pótolta, hanem úgy döntött, hogy a parlamentre bízza a feladatot, amelynek a napirendjére amúgy is felkerült az eredeti rendelet elfogadása. A jogszabályt első házként tárgyaló szenátus bővítette is a kedvezményezettek körét, de kiegészítette egy további fontos előírással is, ami egyébként még a tavaszi sürgősségi kormányrendeletben is szerepelt, éppen az ANRE javaslatára.

E szerint továbbra is a tavalyi átlagos havi fogyasztás alapján dől el, hogy jogosult-e egy háztartás a kedvezményes áru villamosenergiára. Ám ha egy családnak idén sikerül úgy takarékoskodnia, hogy a havi átlagos fogyasztása 300 kilowattóra vagy akár 100 kilowattóra alá csökkenjen, akkor jövő februárban visszakapja a szolgáltatótól az ársapka nélkül kifizetett számlák, illetve az idén szeptembertől hatályba lépett rendelet alapján fizetendő számlák közötti különbözetet. Azért 2023 februárjában, mert abban a hónapban már tudni lehet, hogy mekkora volt 2022-ben a háztartások átlagos havi fogyasztása.

Nagy-Bege Zoltán elmondta, hogy az ANRE adatai szerint tavaly a mintegy 9 millió áramfogyasztó háztartásból közel 5 millió 100 kilowattóránál kevesebb, 3,2-3,3 millió pedig 300 kilowattóránál kevesebb elektromos energiát használt el átlagosan havonta.

Így 500-600 ezerre tehető azoknak a háztartásoknak a száma, amelyeket idén nem véd ársapka, de ha takarékoskodnak az év hátralévő időszakában, akkor jövő februárban visszakaphatják a szolgáltatótól az idén kifizetett összegek egy részét. Ez a módosítás várhatóan november elsejétől lép hatályba, mert a szenátus után a képviselőháznak is el kell fogadnia.

Akik kimaradtak a rendeletből

Kimaradt azonban a rendeletből egy további fogyasztói kategória: azok a háztartások, amelyek nincsenek csatlakoztatva a földgázhálózathoz. Az év eleji adatok szerint a számuk 2,5 millióra tehető. Ezek a háztartások a legfrissebb rendelkezések szerint államilag korlátozott áron szerezhetnek be a tűzifát, de nagy gondban lehetnek azok a családok, amelyek nem fával, hanem árammal fűtenek. Nekik a múlt telet úgy sikerült átvészelniük, hogy idén március végéig az áramfogyasztásuktól függetlenül ársapka védte őket, de az előttük álló télen már óriási számlákra számíthatnak, mert havi 300 kilowattóránál jóval több elektromos energiát használnak fel. Ilyen helyzetben van az egyik Csíkszereda melletti faluban élő, kisgyermekes család is. M. B.-ék ökológiai szempontokat is figyelembe véve döntöttek úgy, hogy árammal fűtik ki az újonnan épített, hőszigetelt, 100 négyzetméteres házukat. A Zöld ház programra pályázva napelemeket is felszereltek.

M. B. a Transtelexnek elmondta, hogy rettegve várják a telet. Legutóbb már 1000 lejnél nagyobb villanyszámlát fizetettek, pedig ezt még a nyár végi fogyasztásuk alapján bocsátotta ki a szolgáltató. Gondjukat tetézi, hogy év végén lejár a fix áras szerződésük, amely alapján eddig 1 lejt fizettek az elektromos energia kilowattjáért. Január elsejétől csak ennél jóval magasabb áron kaphatnak áramot. Az ANRE árösszehasonlító platformja szerint a Hidroelectricánál ugyan csak 0,72 bani a kilowattóránkénti tarifa, de az állami szolgáltató rendkívül leterhelt, hónapokba telik náluk a szerződéskötés – ha egyáltalán sikerül, mert van olyan olvasónk is, akinek egyáltalán nem reagálták a szerződéskötési kérésére. A többi vállalat kínálatában pedig az árak kilowattóránkénti 3 lejnél kezdődnek.

„Kiszámoltuk, hogy januártól a villanyszámlánk legkevesebb 6000 lejes lesz”

– mondta el M. B., aki szerint keveset segít a helyzetükön, hogy ők termelő-fogyasztók, mert a napelemek által megtermelt áramot jóval kisebb összegért veszi meg tőlük az állam, mint amennyiért ők a villamos energia piacán hozzájutnak. Ráadásul spórolni sem igazán tudnak, mert épp a napokban születik meg a második gyerekük.

Nagy Bege-Zoltán a Transtelexnek elmondta, a hasonló helyzetben lévő családok egy valamit tehetnek: a kiszolgáltatott fogyasztók támogatásáról szóló, múlt év őszén elfogadott törvény alapján a polgármesteri hivataltól kérhetnek segítséget. Ez a jogszabály azonban meglehetősen kis összegre korlátozta a háztartásokat fűtéstámogatásra feljogosító havi jövedelemküszöböt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!