Döntött a kormány: árplafont vezetnek be a tűzifa és a fából készült tüzelőanyagok árára

2022. október 05. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány szerdai ülésén elfogadta azt a tervezetet, amely köbméterenként 400 lejes árplafont határoz meg a tűzifa árára. Az intézkedés két olyan melléktermékre is érvényes, amelyeket szintén használnak lakások fűtésére: a fabrikett árát tonnánként 1500 lejben, míg a másik népszerűnek számító fából készült tüzelőanyag, a pellet tonnánkénti árát 2000 lejben korlátozták. Az árak mindhárom esetben tartalmazzák az áfát is.

A kabinet ülésén a tervezetet kidolgozó környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium vezetője, Tánczos Barna miniszter azzal érvelt a jogszabály elfogadása mellett, hogy a tűzifapiacon főleg a nemzetközi szinten tapasztalt fejlemények miatt érezhetőek az áremelkedés hatásai, ezért a villamosenergiához és a földgázhoz hasonlóan a kormánynak újabb lakosságvédelmi intézkedést kell elfogadnia.

Egyes becslések szerint Romániában több mint 3 millió háztartást fűtenek tűzifával vagy faalapú tüzelőanyagokkal.

A koalíciós tárgyalások során egyébként a kormányt adó pártok még 500 lejes köbméterenkénti árplafonban állapodtak meg, a jogszabály végső, kormány által elfogadott formájában tehát 100 lejjel alacsonyabb felső árkorlátot vezettek be a korábbi elképzelésekhez képest.

A kormányülésen arról is döntöttek, hogy 130 ezer köbméter tűzifával támogatják a Moldovai Köztársaságot, mivel Maia Sandu köztársasági elnök korábbi, romániai látogatása alkalmával azt jelezte a román kormánynak, hogy tüzelőanyag hiánnyal küzdenek a szomszédos országban.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!