Döntött a kormány: árplafont vezetnek be a tűzifa és a fából készült tüzelőanyagok árára

2022. október 5. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány szerdai ülésén elfogadta azt a tervezetet, amely köbméterenként 400 lejes árplafont határoz meg a tűzifa árára. Az intézkedés két olyan melléktermékre is érvényes, amelyeket szintén használnak lakások fűtésére: a fabrikett árát tonnánként 1500 lejben, míg a másik népszerűnek számító fából készült tüzelőanyag, a pellet tonnánkénti árát 2000 lejben korlátozták. Az árak mindhárom esetben tartalmazzák az áfát is.

A kabinet ülésén a tervezetet kidolgozó környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium vezetője, Tánczos Barna miniszter azzal érvelt a jogszabály elfogadása mellett, hogy a tűzifapiacon főleg a nemzetközi szinten tapasztalt fejlemények miatt érezhetőek az áremelkedés hatásai, ezért a villamosenergiához és a földgázhoz hasonlóan a kormánynak újabb lakosságvédelmi intézkedést kell elfogadnia.

Egyes becslések szerint Romániában több mint 3 millió háztartást fűtenek tűzifával vagy faalapú tüzelőanyagokkal.

A koalíciós tárgyalások során egyébként a kormányt adó pártok még 500 lejes köbméterenkénti árplafonban állapodtak meg, a jogszabály végső, kormány által elfogadott formájában tehát 100 lejjel alacsonyabb felső árkorlátot vezettek be a korábbi elképzelésekhez képest.

A kormányülésen arról is döntöttek, hogy 130 ezer köbméter tűzifával támogatják a Moldovai Köztársaságot, mivel Maia Sandu köztársasági elnök korábbi, romániai látogatása alkalmával azt jelezte a román kormánynak, hogy tüzelőanyag hiánnyal küzdenek a szomszédos országban.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!