Energiaár-kompenzáció: bővítette a szenátus a kedvezményezettek körét

2022. szeptember 28. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta kedden a szenátus az energiaárak korlátozásáról és kompenzálásáról szóló 2022/119-es sürgősségi rendeletet, bővítve a kedvezményezettek körét. Az Agerpres szerint a jogszabályt 86 szenátor támogatta, 36-an tartózkodtak a szavazáskor.

A sürgősségi rendelet szerint jövő év augusztus 31-ig:

  • 0,68 lejt fizetnek kilowattóránként áfával együtt az áramért azok a háztartások, amelyeknek az átlagos havi fogyasztása nem haladja meg a 100 kilowattórát;
  • 100,01 és 300 kilowattóra közötti átlagos havi fogyasztás esetén a villamos energia ára áfával együtt nem haladhatja meg a 0,80 lejt kilowattóránként, ha a háztartás 255 kilowattóránál kevesebb áramot használ el egy hónapban.
  • A földgáz ára kilowattóránként legtöbb 31 bani a háztartások, és legtöbb 37 bani más fogyasztók esetében.

A szenátusban elfogadott módosítás szerint 0,68 lejt fizetnek kilowattóránként áfával együtt az áramért a havi fogyasztástól függetlenül a legkevesebb három gyermeket nevelő családok is; a kedvezmény érvényes abban az esetben is, ha a szülők valamelyik gyermeke tanulmányait végző, 26 alatti fiatal. A 0,68 lejes ársapka érvényes fogyasztásuktól függetlenül a kezelésükhöz szükséges orvosi eszközöket, készülékeket vagy berendezéseket használó személyekre is.

Egy további módosítás szerint a legtöbb 1 lejt fizetnek kilowattóránként az átlagos havi áramfogyasztásuk 85 százalékáig a kis és közepes vállalkozások, a közüzemi szolgáltatók (beleértve a bukaresti metróvállalatot), az élelmiszeripari vállalkozások, a tudományos és technológiai parkok, a sport területén beruházásokat irányító vagy kezelő közvállalatok, az ipari parkok működtetői, a gyógyszergyártók és -forgalmazók, a hűtőláncot használó gyógyszertárak, illetve a Romániában hivatalosan elismert egyházak templomai.

A szenátus első házként vitatta meg a tervezetet, a döntő ház a képviselőház.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!