Jövőre ismét megnövelhetik a vonatjegyek árát

2022. október 05. – 09:49

Másolás

Vágólapra másolva

Amennyiben az infláció meredeken emelkedik, a Román Vasúttársaság személyszállító vállalata (CFR Călători) 2023-tól valószínűleg kénytelen lesz emelni az utazási jegyek árát, de ez attól is függ, hogy a vállalat milyen mértékű állami támogatást kap a következő évi költségvetésben – jelentette ki a vállalat vezérigazgatója a képviselőház szakbizottságában kedden lezajlott meghallgatása után.

Traian Preoteasa az Agerpres szerint azt nyilatkozva a meghallgatás után, hogy a törvény értelmében az áremeléseket az inflációs ráta határozza meg, és a mutató az előrejelzések szerint év végére elérheti a 20%-ot. Az áremelés a jövő évi költségvetésben szereplő állami támogatás szintjétől is függ, tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy becslések szerint 600 millió lejes vesztesége lesz a vállalatnak az áram és az üzemanyag drágulása miatt. Míg tavaly havi 16 millió lejes villanyszámlája volt a társaságnak, idén augusztusban már 42 millió lejre rúgott a számla. Preoteasa azonban kijelentette, hogy nem áll fenn annak a veszélye, hogy ne indítsák el a vonatokat.

A CFR Călători igazgatója azt is elmondta, hogy jövő évben hatályba fog lépni a vasutasok jogállásáról szóló törvény, amely nyomán nőni fognak a bérek. Nyomatékosította azonban, hogy a jogszabály nem 2023. január elsején lép érvénybe, hanem csak július elsején, amikor a jelenlegi kollektív munkaszerződés lejár.

A vonatjegyek ára legutóbb július 1-jén emelkedett, a nyári emelést megelőzően azonban legutóbb 2013-ban szánta el magát ilyen lépésre az állami vasúttársaság.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!