Jövőre ismét megnövelhetik a vonatjegyek árát

2022. október 5. – 10:49

Másolás

Vágólapra másolva

Amennyiben az infláció meredeken emelkedik, a Román Vasúttársaság személyszállító vállalata (CFR Călători) 2023-tól valószínűleg kénytelen lesz emelni az utazási jegyek árát, de ez attól is függ, hogy a vállalat milyen mértékű állami támogatást kap a következő évi költségvetésben – jelentette ki a vállalat vezérigazgatója a képviselőház szakbizottságában kedden lezajlott meghallgatása után.

Traian Preoteasa az Agerpres szerint azt nyilatkozva a meghallgatás után, hogy a törvény értelmében az áremeléseket az inflációs ráta határozza meg, és a mutató az előrejelzések szerint év végére elérheti a 20%-ot. Az áremelés a jövő évi költségvetésben szereplő állami támogatás szintjétől is függ, tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy becslések szerint 600 millió lejes vesztesége lesz a vállalatnak az áram és az üzemanyag drágulása miatt. Míg tavaly havi 16 millió lejes villanyszámlája volt a társaságnak, idén augusztusban már 42 millió lejre rúgott a számla. Preoteasa azonban kijelentette, hogy nem áll fenn annak a veszélye, hogy ne indítsák el a vonatokat.

A CFR Călători igazgatója azt is elmondta, hogy jövő évben hatályba fog lépni a vasutasok jogállásáról szóló törvény, amely nyomán nőni fognak a bérek. Nyomatékosította azonban, hogy a jogszabály nem 2023. január elsején lép érvénybe, hanem csak július elsején, amikor a jelenlegi kollektív munkaszerződés lejár.

A vonatjegyek ára legutóbb július 1-jén emelkedett, a nyári emelést megelőzően azonban legutóbb 2013-ban szánta el magát ilyen lépésre az állami vasúttársaság.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!