Szerdán írja alá Románia a kohéziós források felhasználásáról szóló megállapodást

2022. október 4. – 14:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán írja alá Románia a 2021-2027-es időszakra vonatkozó kohéziós források felhasználásáról szóló partnerségi megállapodást – jelentette be kedden a miniszterelnök. „A kohéziós politika révén Romániának járó 31 milliárd euró hatalmas előrelépést jelent az ország fejlődése tekintetében” – fogalmazott Ciucă az Agerpres szerint. Hozzátette, a pénzt a román állampolgárok életszínvonalának növelésére, külföldi beruházásokra, az üzleti szféra támogatására és környezetvédelmi célokra fordítják.

Arról még július végén írtunk, hogy döntés született az Európai Bizottság és Románia közötti partnerségi megállapodás megújításáról, amely révén a 2021-2027-es pénzügyi időszakban 31,5 milliárd eurót fog kapni Románia 8 regionális és 9 országos program révén. Arra, hogy ezek a források milyen célokra mennek el, itt írtunk részletesen.

Nicolae Ciucă a helyreállítási tervről (PNRR) is beszélt, rámutatott, az elmúlt hónapokban több területen is elkezdte lehívni Románia a helyreállítási alapból rendelkezésére álló összegeket – energiahatékonyság növelése, szállítási és oktatási infrastruktúra, közintézmények korszerűsítése –, ami azt bizonyítja, hogy „jó irányba haladnak a dolgok”. Hozzátette, a következő négy év legjelentősebb reform- és beruházási projektjeit tartalmazó PNRR kiegészül az új ágazati stratégiákkal és a fenntartható fejlődési célkitűzésekkel. Hangsúlyozta, az előző uniós büdzsé és az új többéves költségvetés nyújtotta lehetőségeket is maximálisan ki kell használni.

A miniszterelnök egyébként részt vett kedden a PNRR-be foglalt bukaresti holokauszt-múzeum és a Râmnicu Sărat-i Csend Börtöne börtönmúzeum finanszírozási szerződésének aláírásán.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!