Jóváhagyta az EB: Románia 31,5 milliárd eurót kap a kohéziós forrásokból

2022. július 26. – 12:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia összesen 31,5 milliárd eurót fog kapni az Európai Unió kohéziós politikájának részeként a 2021-2027-es időszakban – jelentette be az Európai Bizottság hétfőn a brüsszeli testület és Románia közötti partnerségi megállapodás megújításáról szóló döntést követően. A megállapodás szerint Románia 8 regionális és 9 országos program révén finanszírozhat beruházásokat EU-s forrásokból.

Innovatív vállalkozások és digitalizáció

A 31,5 milliárd euróból 4,33 milliárd eurót tesznek ki az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó források, amelyekből a gazdaság „innovatív és intelligens átalakulását” elősegítő beruházások megvalósítását finanszírozzák. A források felhasználásánál a cél az, hogy az EU-s finanszírozás hozzájáruljon a kis- és középvállalkozások versenyképességének növeléséhez, emellett a pénzeknek a megállapodás szerint támogatniuk kell a kutatás-fejlesztést és innovációt, különösen a vállalkozások és egyetemek közötti együttműködéseken keresztül. Ebből az alapból az innovatív vállalkozások finanszírozása mellett a hagyományosabb tevékenységi körrel rendelkező KKV-k innovatív tevékenységeire is támogatás lesz lehívható.

Az Európai Bizottság közleménye szerint emellett az EU a vállalkozások digitalizálását, valamint az innovatív digitális közszolgáltatások fejlesztését is ebből a forrásból fogja finanszírozni, de fordítanak pénzeket a lakosság digitális képzésére is, különös tekintettel a diákokra és az oktatókra.

Zöld átállás

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a Kohéziós Alapból összesen 6,75 milliárd euróval finanszíroznak olyan projekteket, amelyek a zöld átállást segítik elő. Ezeknek a forrásoknak a nyertesei a zöld energia előállításával, a szén-dioxid kibocsátás csökkentésével, a környezeti infrastruktúra építésével, a biodiverzitás megőrzésével és zöld övezetek létrehozásával foglalkozó gazdasági szereplők lesznek. Ugyanebből a forrásból egyébként a fenntartható városi mobilitási fejlesztéseket is támogatni fogja az EU.

A 6,75 milliárd euróból 2,3 milliárd eurót a lakóépületek és középületek energiahatékonyságát növelő beruházásokra fordítanak, emellett a megújuló energiaforrások és intelligens energiarendszerek ilyen célú fejlesztésére is jelentős finanszírozás lesz elérhető.

További 2,34 milliárd euróval támogatják a víz- és szennyvízágazatot, valamint a körforgásos gazdaság fejlesztését, különösen ami a hullakék újrafelhasználását illeti.

A Méltányos Átállást Támogató Alapból összesen 2,14 milliárd eurót kap Románia arra a célra, hogy enyhítsék a klímasemleges gazdaságra való átállás negatív társadalmi és gazdasági hatásait. A forrást elsősorban azok a régiók fogják megkapni, ahol a szén és lignit termelésének fokozatos csökkentése negatívan érinti a lakosságot.

Egészségügy

Egészségügyet érintő fejlesztésekre 2,3 milliárd euró érkezik ebben a pénzügyi periódusban, a forrásokhoz rendelt célok mellett szerepel a lakosság egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésének javítása, valamint az ágazat minőségének és ellenállóképességének növelése. A források a „kiszolgáltatott” csoportok támogatását is megcélozzák annak érdekében, hogy ezen a téren is hozzájáruljanak a társadalmi egyenlőtlenségek visszaszorításához.

Közlekedés

A Kohéziós Alapból és a Európai Regionális Fejlesztési Alapból 7,2 milliárd euró forrást irányoztak elő multimodális és fenntarthatóbb közlekedési eszközök fejlesztésére. A megállapodás szerint különös figyelmet fordítanak a vasúti közlekedést javító beruházásokra, valamint a fenntartható városi tömegközlekedés kiterjesztésére is. A közleményben azt írják, hogy az ezekből a forrásokból finanszírozott transzeurópai közlekedési hálózatokba (TEN-T) irányuló beruházások javítani fogják a Kárpátokon túli periférikus régiók kapcsolódását, megkönnyítik az ipari központokhoz való hozzáférést, aminek gazdasági fejlődés és a munkaerő mobilitásának növekedése lesz az eredménye.

Szociális programok

Ezzel párhuzamosan 7,3 milliárd euró lesz elkölthető az Európai Szociális Alapból azzal a céllal, hogy elősegítsék a munkaerőpiachoz való jobb hozzáférést. A források jelentős része a fiatalok munkanélküliségének csökkentésére van elkülönítve, emellett a minőségi, inkluzív oktatásra, készségek fejlesztésére és különböző képzési programokra is jut a támogatásból.

A közleményből az is kiderül, hogy 3,5 milliárd eurót osztottak le az úgynevezett szociális vállalkozások számára, emellett ezekből a forrásokból a civil szféra kapacitásépítésének konszolidációjára is jut.

Körülbelül 3,3 milliárd eurót irányoztak elő a gyermekszegénység és az anyagi depriváció visszaszorítására. A források konkrétan szociális szolgáltatások hozzáférésének és minőségének javítására lesznek elköltve, emellett integrált szociális, oktatási és egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére fordítják 2000 vidéki településen.

Románia egyébként 18-dik EU-s tagállamként jut megállapodásra az Európai Bizottsággal a 2021-2027-es időszak kohéziós támogatásait illetően.

Ciucă: Románia átláthatóan és hatékonyan fogja kezelni a kiutalt összegeket

Nicolae Ciucă kormányfő is üdvözölte hétfőn az Európai Bizottság döntését a partnerségi megállapodás aktualizálásáról, mondván, hogy ez a „bizalom” és a „támogatás” jele Románia prioritásai iránt.

Hozzátette, hogy a bukaresti hatóságok készen állnak átláthatóan és a lehető leghatékonyabban kezelni a kiutalt összegeket. „Minden állampolgár valós időben, online követheti majd nyomon, hogyan költik el az uniós pénzeket a https://www.fonduri-ue.ro/statistici weboldalon. Csökkentjük a bürokráciát, kiigazítjuk a jogszabályokat, és segítünk a helyi közösségeknek, hogy saját kezükbe vegyék sorsukat. Az előző költségvetési évtől eltérően mostantól a helyi önkormányzatoknak döntő beleszólásuk lesz a projektek rangsorolásában, hogy a hátrányos helyzetű térségek nagyobb támogatást kapjanak a fejlődésben való felzárkózáshoz” – jelentette ki a miniszterelnök.

Nyomatékosította ugyanakkor, hogy az eddigi tapasztalatok segítenek abban, hogy az európai alapok lehívása gyors ütemben haladjon, mivel az operatív programok és a projektfelhívások időkeretét le tudják rövidíteni. „Felszólítom a potenciális kedvezményezetteket, hogy időben készítsék elő projektjeiket, mert minden tevékenységi ágazatnak oxigénként van szüksége a finanszírozásra” – tette hozzá Ciucă.

Emlékeztetett, hogy az országos fejlesztési tervben (PNRR) szereplő összegekkel és az egyéb európai politikákból származó finanszírozásokkal együt összesen 90 milliárd euró áll Románia rendelkezésére a kiemelt jelentőségű területeken történő beruházásokra.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!