Jóváhagyta az EB: Románia 31,5 milliárd eurót kap a kohéziós forrásokból

2022. július 26. – 12:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia összesen 31,5 milliárd eurót fog kapni az Európai Unió kohéziós politikájának részeként a 2021-2027-es időszakban – jelentette be az Európai Bizottság hétfőn a brüsszeli testület és Románia közötti partnerségi megállapodás megújításáról szóló döntést követően. A megállapodás szerint Románia 8 regionális és 9 országos program révén finanszírozhat beruházásokat EU-s forrásokból.

Innovatív vállalkozások és digitalizáció

A 31,5 milliárd euróból 4,33 milliárd eurót tesznek ki az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó források, amelyekből a gazdaság „innovatív és intelligens átalakulását” elősegítő beruházások megvalósítását finanszírozzák. A források felhasználásánál a cél az, hogy az EU-s finanszírozás hozzájáruljon a kis- és középvállalkozások versenyképességének növeléséhez, emellett a pénzeknek a megállapodás szerint támogatniuk kell a kutatás-fejlesztést és innovációt, különösen a vállalkozások és egyetemek közötti együttműködéseken keresztül. Ebből az alapból az innovatív vállalkozások finanszírozása mellett a hagyományosabb tevékenységi körrel rendelkező KKV-k innovatív tevékenységeire is támogatás lesz lehívható.

Az Európai Bizottság közleménye szerint emellett az EU a vállalkozások digitalizálását, valamint az innovatív digitális közszolgáltatások fejlesztését is ebből a forrásból fogja finanszírozni, de fordítanak pénzeket a lakosság digitális képzésére is, különös tekintettel a diákokra és az oktatókra.

Zöld átállás

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a Kohéziós Alapból összesen 6,75 milliárd euróval finanszíroznak olyan projekteket, amelyek a zöld átállást segítik elő. Ezeknek a forrásoknak a nyertesei a zöld energia előállításával, a szén-dioxid kibocsátás csökkentésével, a környezeti infrastruktúra építésével, a biodiverzitás megőrzésével és zöld övezetek létrehozásával foglalkozó gazdasági szereplők lesznek. Ugyanebből a forrásból egyébként a fenntartható városi mobilitási fejlesztéseket is támogatni fogja az EU.

A 6,75 milliárd euróból 2,3 milliárd eurót a lakóépületek és középületek energiahatékonyságát növelő beruházásokra fordítanak, emellett a megújuló energiaforrások és intelligens energiarendszerek ilyen célú fejlesztésére is jelentős finanszírozás lesz elérhető.

További 2,34 milliárd euróval támogatják a víz- és szennyvízágazatot, valamint a körforgásos gazdaság fejlesztését, különösen ami a hullakék újrafelhasználását illeti.

A Méltányos Átállást Támogató Alapból összesen 2,14 milliárd eurót kap Románia arra a célra, hogy enyhítsék a klímasemleges gazdaságra való átállás negatív társadalmi és gazdasági hatásait. A forrást elsősorban azok a régiók fogják megkapni, ahol a szén és lignit termelésének fokozatos csökkentése negatívan érinti a lakosságot.

Egészségügy

Egészségügyet érintő fejlesztésekre 2,3 milliárd euró érkezik ebben a pénzügyi periódusban, a forrásokhoz rendelt célok mellett szerepel a lakosság egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésének javítása, valamint az ágazat minőségének és ellenállóképességének növelése. A források a „kiszolgáltatott” csoportok támogatását is megcélozzák annak érdekében, hogy ezen a téren is hozzájáruljanak a társadalmi egyenlőtlenségek visszaszorításához.

Közlekedés

A Kohéziós Alapból és a Európai Regionális Fejlesztési Alapból 7,2 milliárd euró forrást irányoztak elő multimodális és fenntarthatóbb közlekedési eszközök fejlesztésére. A megállapodás szerint különös figyelmet fordítanak a vasúti közlekedést javító beruházásokra, valamint a fenntartható városi tömegközlekedés kiterjesztésére is. A közleményben azt írják, hogy az ezekből a forrásokból finanszírozott transzeurópai közlekedési hálózatokba (TEN-T) irányuló beruházások javítani fogják a Kárpátokon túli periférikus régiók kapcsolódását, megkönnyítik az ipari központokhoz való hozzáférést, aminek gazdasági fejlődés és a munkaerő mobilitásának növekedése lesz az eredménye.

Szociális programok

Ezzel párhuzamosan 7,3 milliárd euró lesz elkölthető az Európai Szociális Alapból azzal a céllal, hogy elősegítsék a munkaerőpiachoz való jobb hozzáférést. A források jelentős része a fiatalok munkanélküliségének csökkentésére van elkülönítve, emellett a minőségi, inkluzív oktatásra, készségek fejlesztésére és különböző képzési programokra is jut a támogatásból.

A közleményből az is kiderül, hogy 3,5 milliárd eurót osztottak le az úgynevezett szociális vállalkozások számára, emellett ezekből a forrásokból a civil szféra kapacitásépítésének konszolidációjára is jut.

Körülbelül 3,3 milliárd eurót irányoztak elő a gyermekszegénység és az anyagi depriváció visszaszorítására. A források konkrétan szociális szolgáltatások hozzáférésének és minőségének javítására lesznek elköltve, emellett integrált szociális, oktatási és egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére fordítják 2000 vidéki településen.

Románia egyébként 18-dik EU-s tagállamként jut megállapodásra az Európai Bizottsággal a 2021-2027-es időszak kohéziós támogatásait illetően.

Ciucă: Románia átláthatóan és hatékonyan fogja kezelni a kiutalt összegeket

Nicolae Ciucă kormányfő is üdvözölte hétfőn az Európai Bizottság döntését a partnerségi megállapodás aktualizálásáról, mondván, hogy ez a „bizalom” és a „támogatás” jele Románia prioritásai iránt.

Hozzátette, hogy a bukaresti hatóságok készen állnak átláthatóan és a lehető leghatékonyabban kezelni a kiutalt összegeket. „Minden állampolgár valós időben, online követheti majd nyomon, hogyan költik el az uniós pénzeket a https://www.fonduri-ue.ro/statistici weboldalon. Csökkentjük a bürokráciát, kiigazítjuk a jogszabályokat, és segítünk a helyi közösségeknek, hogy saját kezükbe vegyék sorsukat. Az előző költségvetési évtől eltérően mostantól a helyi önkormányzatoknak döntő beleszólásuk lesz a projektek rangsorolásában, hogy a hátrányos helyzetű térségek nagyobb támogatást kapjanak a fejlődésben való felzárkózáshoz” – jelentette ki a miniszterelnök.

Nyomatékosította ugyanakkor, hogy az eddigi tapasztalatok segítenek abban, hogy az európai alapok lehívása gyors ütemben haladjon, mivel az operatív programok és a projektfelhívások időkeretét le tudják rövidíteni. „Felszólítom a potenciális kedvezményezetteket, hogy időben készítsék elő projektjeiket, mert minden tevékenységi ágazatnak oxigénként van szüksége a finanszírozásra” – tette hozzá Ciucă.

Emlékeztetett, hogy az országos fejlesztési tervben (PNRR) szereplő összegekkel és az egyéb európai politikákból származó finanszírozásokkal együt összesen 90 milliárd euró áll Románia rendelkezésére a kiemelt jelentőségű területeken történő beruházásokra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!