Októbertől körülbelül 450 ezer hitelesnek nő a törlesztője az IRCC emelkedése miatt

2022. október 3. – 15:34

Másolás

Vágólapra másolva

A jegybank adatai szerint ettől a héttől körülbelül 450 ezer hitelesnek emelkedik a banki törlesztőrészlete amiatt, mert októbertől frissítették a fogyasztói hitelek referencia kamatát, ismertebb nevén az IRCC-t.

A referencia mutató eddig 2,65% volt, az október 1-től kezdődő utolsó negyedévre viszont már 4,06%-ra emelkedik. Nehéz kiszámítani, és helyzetenként jelentősen eltérhet, hogy pontosan mekkora plusz terhet jelent ez egy hitelesnek, de ha azt is figyelembe vesszük, hogy a bankok a hitelek kamatának meghatározásánál a referencia mutató mellett egy körülbelül 2-3%-os fix kamatmarzs alapján számolják ki a kamat szintjét, akkor nagyjából képet kapunk arról is, hogy az IRCC emelkedése miatt a változó kamatozású hitelek kamata az eddigi 4,65-5,65% környékéről akár 7% fölé is emelkedhetett ettől a hónaptól.

Ez nyilván elsősorban a lakáshitelesek számára lehet igazán fájdalmas. Az Economica.net több szcenárió esetén is kiszámolta, hogy mennyivel nő egy lakáshiteles havi törlesztője az IRCC emelkedése miatt. Egy változó kamatozású (a lakáshitelek gyakran fix kamatozásúak az első periódusban, majd átváltanak változó kamatozásra), 25 évre felvett 300 ezer lejes hitelösszeg esetén például, azt feltételezve, hogy a hitel kamata 4,65%-ról körül 6,06%-ra emelkedett, a havi törlesztő 1694 lejről 1944 lejre emelkedhetett. A havi törlesztőrészlet emelkedése tehát egy változó kamatozású lakáshitel esetében akár 250 lej is lehet, és ez egy kissé optimista számítás. Fontos viszont, hogy a fenti számításokban nem vették figyelembe a kamat mellett a felmerülő egyéb banki díjakat.

A várakozásoknak megfelelően tehát az IRCC szintje is megy a ROBOR (bankközi hitelkamatláb) után. A három hónapos ROBOR viszont már 7,92%, míg a 6 hónapos ROBOR szintje 8,10% fölött van. Ha a ROBOR szintjére rászámítjuk a 2-3%-os banki kamatmarzsot, akkor az éves kamat szintje már 10-11% körül van, tehát még mindig jóval magasabb, mint azoknál a hiteleknél, amelyeknél az IRCC a referenciamutató. Ez a trend viszont idővel változhat: csökkenő kamatok mellett ugyanis a két referencia érték közötti különbség csökken vagy akár meg is fordulhat – erről egyébként itt írtunk bővebben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!