A gázársapka kockázatokkal járna, közölte az Európai Bizottság a tagországokkal

2022. szeptember 29. – 09:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság arra figyelmeztette az uniós országokat, hogy a gázárak széles körű korlátozásának, azaz egy gázársapka bevezetése túlságosan bonyolult lenne, és magas fokú kockázatot vonna maga után az energiabiztonságra nézve, miközben az országok arra szólították fel Brüsszelt, hogy lépjen közbe a magas üzemanyagárak megfékezése érdekében.

A Bizottság szerdán megosztott az országokkal egy dokumentumot, amely különböző lehetőségeket elemez, amelyeket az EU a magas gázárak megfékezésére mérlegelhetne, miután a héten a 27 tagállamból 15, közöttük Románia is, felszólította az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot a gázárak felső határának bevezetésére.

A Reuters által látott dokumentum szerint a tőzsdei ügyletekre vonatkozó nagykereskedelmi árplafon – amely a cseppfolyósított földgázra és a csővezetékes szállításokra egyaránt kiterjed – megzavarhatja az üzemanyag áramlását az uniós országok között.

Ennek oka, hogy az árkorlátozások megakadályoznák az áramlásokat azokba a régiókba irányítani, ahol nagy a kereslet vagy szűkös a kínálat – állítja a Bizottság. Az EB szerint egy ilyen árkorlátozás csak akkor működhetne, ha egy új szervezetet hoznának létre, amelynek feladata a szűkös üzemanyagkészleteknek az államok közötti elosztása és szállítása volna.

Az Európai Bizottság ugyanakkor rámutatott, hogy az EU-nak „jelentős pénzügyi forrásokra” is szüksége lenne ahhoz, hogy az országok továbbra is vonzónak találják a gázszállítmányokat a versenyképes globális piacokról, ahol más vevők hajlandóak lehetnek az uniós felső határ feletti árakat fizetni. A Bizottság nem részletezte, honnan származhatnak ezek a források.

A Bizottság hozzátette, hogy egy széles körű nagykereskedelmi gázárplafon nagyobb „ellátási zavarok kockázatát” jelentené a külföldi szállítók részéről, mint a csak a csővezetékes szállításokra vonatkozó plafon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!