Lélektani határt lépett át a dollár: meghaladta az 5 lejt az árfolyam

2022. szeptember 22. – 13:36

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Nemzeti Bank csütörtöki középárfolyama szerint egy amerikai dollár értéke meghaladta az 5,0103 lejt. A román fizetőeszköz az erős lej 2005-ös bevezetése óta soha nem volt ilyen gyenge az amerikai devizához képest. A jegybanki középárfolyam szerint szerdán még 4,9764 lejt kellett fizetni egy dollárért, tehát csak tegnaphoz képest 3,39 banit (0,68%-ot) változott a lej/dollár árfolyam.

Forrás: cursbnr.ro
Forrás: cursbnr.ro

A lej ugyanakkor enyhén erősödött tegnaphoz viszonyyítva az euróhoz képest: egy euró 4,9412 lejbe került, szerdán még 4,9436 volt a lej/euró árfolyam.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

A dollár erősödését szakértők a jegybankok monetáris politikai intézkedéseivel, illetve az azok közötti eltérésekkel magyarázzák, emellett az is lényeges, hogy a dollár még mindig a világ legfontosabb devizaeszköze akkor, amikor a befektetők menekülőre fogják a globális gazdaságban tapasztalható bizonytalanságok miatt.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!