Lélektani határt lépett át a dollár: meghaladta az 5 lejt az árfolyam

2022. szeptember 22. – 12:36

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Nemzeti Bank csütörtöki középárfolyama szerint egy amerikai dollár értéke meghaladta az 5,0103 lejt. A román fizetőeszköz az erős lej 2005-ös bevezetése óta soha nem volt ilyen gyenge az amerikai devizához képest. A jegybanki középárfolyam szerint szerdán még 4,9764 lejt kellett fizetni egy dollárért, tehát csak tegnaphoz képest 3,39 banit (0,68%-ot) változott a lej/dollár árfolyam.

Forrás: cursbnr.ro
Forrás: cursbnr.ro

A lej ugyanakkor enyhén erősödött tegnaphoz viszonyyítva az euróhoz képest: egy euró 4,9412 lejbe került, szerdán még 4,9436 volt a lej/euró árfolyam.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

A dollár erősödését szakértők a jegybankok monetáris politikai intézkedéseivel, illetve az azok közötti eltérésekkel magyarázzák, emellett az is lényeges, hogy a dollár még mindig a világ legfontosabb devizaeszköze akkor, amikor a befektetők menekülőre fogják a globális gazdaságban tapasztalható bizonytalanságok miatt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!