Az energiaárak emelkedése miatt megduplázódhat a sertéshús ára

2022. szeptember 16. – 16:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az élelmiszerek drágulása felgyorsult az elmúlt időszakban, és várhatóan a sertéshús ára még nagyobb ütemben emelkedik. Románia egyik legnagyobb állattenyésztéssel foglalkozó gazdája, Dimitrie Muscă arról nyilatkozott az Agerpresnek, hogy az elkövetkező időszakban megkétszereződhet a disznóhús ára az emelkedő energiaárak és a takarmány drágulása miatt. Az állattenyésztő arról is beszélt, hogy az évek óta jelen lévő afrikai sertéspestis is veszélyezteti a hazai állományt, és ez ugyancsak hatással lesz az árak alakulására. Muscă egyébként úgy tudja, hogy a romániai sertésneveldékből mindössze a 15%-át tudják fedezni a hazai fogyasztásnak.

Az állattenyésztő Arad megyei kürtösi farmján összesen 50 ezer disznót és 3000 szarvasmarhát nevelnek és az előállított termékeket (hús- és tejtermékek) 36 üzletben dolgozzák fel és árusítják.

A vállalkozó szerint a drágulás legfontosabb tényezője a takarmány árának emelkedése, de a villamos energia és a földgáz drágulása is közrejátszik abban, hogy kétszer annyiba fog kerülni a téli hónapokban a sertéshús: a karaj és a tarja kilónkénti ára az eddigi 20-22 lejről 40 lejre emelkedhet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!